מבצע להצלת עתי זית עתיקים שהיו בסכנה בשל צמח טפיל בשם "דיבקון הזית" נערך בתל חברון על ידי עשרות מתנדבים.

בתל חברון ישנם ממצאים ארכיאולוגיים מרשימים, מהחשובים בארץ,  וגם עצי זית מדהימים ביופיים, מהעתיקים בארץ. על פי הערכות מומחים גילם של כמה מהעצים העתיקים ביותר מתקרב לאלפיים שנה. אך בשנה האחרונה אובחנה תופעה חמורה המסכנת את העצים העתיקים והנדירים: צמח טפיל בשם "דיבקון הזית" נדבק לעצים והחל להתרבות בקצב מהיר. הדיבקון הוא תופעה מוכרת בעצים שונים (לאו דווקא בזיתים).

הוא צומח על ענפי העץ, יונק ממנו את חמרי המזון ועלול להביא לגוויעתו. ואמנם, בצידו הדרומי של תל חברון (בחלק בו אין התיישבות יהודית ואליו לא מתאפשר ליהודים להגיע) ניתן לראות עצי זית רבים שכבר מתו, ככל הנראה כתוצאה מטפיל זה. התופעה אובחנה ע"י דובר היישוב היהודי בחברון, נעם ארנון, במסגרת הסיורים שהוא מקיים במקום כאיש ידיעת הארץ. הוא פנה לגורמים שונים, ביניהם -  למשרד החקלאות ולגורמי המנהל האזרחי, והתריע על הסכנה הנשקפת לעצים העתיקים.

גורמי המקצוע וביניהם קמ"ט חקלאות הגיעו לסיורים במקום והתרשמו מחומרת הבעיה, ועוצבה תכנית לטיפול בעצים. התברר כי הדרך היחידה לטיפול במזיק זה היא חיתוך הענפים הנגועים וביעורם.

למשימה התגייסו תושבי המקום, הן היהודים והן הערבים; עצי הזית העתיקים חשובים לכולם. העבודה ארכה מספר שבועות, ובמהלכה הגיעו העובדים לרוב העצים הנגועים וביצעו בהם גיזום עמוק, ככל שנדרש.

בכמה מהעצים נגזמו כמעט כל הענפים והם נותרו עם גזע בלבד. מראה העצים במצבם הנוכחי אינו מרהיב כבעבר, אך על פי דעת המומחים הם עתידים להתחדש ולהצמיח ענפים חדשים. כעת, לקראת סיום העבודות, ניתן (כמעט) לברך על המוגמר ולקוות שעצי הזית העתיקים בתל חברון ניצלו. נותרו עדיין מספר עצים נגועים בהם יש כוונה לטפל בהם בימים הקרובים.