החידה הגדולה. מוח
החידה הגדולה. מוח

האם עבור הציבור הדתי הנזקק לשירותים פסיכולוגיים רצוי שהפסיכולוג יהיה אדם דתי? ומה עם רבנים שהפכו זה מכבר ליועצים נפשיים כמעט בכל תחום? הם צריכים הכשרה מקצועית כפסיכולוגיים? ובעצם מה זה משנה עבור אדם דתי אם הפסיכולוג של גם הוא דתי? על כל אלה ועוד יתקיים ביום חמישי הקרוב כנס מיוחד באוניברסיטת בר אילן. יוזם הכנס, ד"ר צבי מוזס, ראש מכון שילה הבוחן את סוגיית הקשר בין פסיכולוגיה לדת, שוחח ביומן ערוץ 7 על הכנס ומטרותיו.

לטעמו של ד"ר מוזס התשובה לשאלת הצורך במטפל דתי עבור דתי היא ברורה: בהחלט כן. "מי שעבר הכשרה רגילה ובמקביל עבר הכשרה דתית הסיכוי שיבין את האוכלוסייה הדתית הוא טוב יותר. יש לו את היכולת להבין ניואנסים, רגישויות וכיוצא באלה באופן טוב יותר מאשר מטפל חילוני", אומר ד"ר מוזס המוסיף ואומר כי אין מדובר באמירה גורפת ומחייבת, אך בהחלט הכלל עומד בקביעה זו.

במהלך הכנס, מספר מוזס, ידונו המשתתפים, בהם רבנים ופסיכולוגים ורבנים שהם פסיכולוגים, בשאלת השיח ושיתוף הפעולה בין רבנים לפסיכולוגים. "הרבה פעמים רבנים משמשים יועצים בקהילותיהם וצריך לחדד את השאלה היכן הם יכולים לתת מענה והיכן ראוי שיצמצמו את עצמם".

עוד מוסיף ד"ר מוזס ומזכיר כי עד לא מכבר היה היחס לפסיכולוגים חשדני מצידם של רבנים. אלה חששו שהקרבה לעולם הנפש יוביל לירידה ברמת הדתיות והאמונה, וגם שאלה זו תעלה לדיון במהלך הכנס. "במגזר החרדי יש אמירות גורפות יותר לגבי הפסיכולוגיה כבעלת יסודות כופרניים, אבל במקרים פתולוגיים גם הם נותנים אמון בפסיכולוגיים. הבעיה היא שמדבור רק במקרים פתולוגיים ולא מטפלים במקרים המוגדרים כאפורים".

מוזס מציין ומזכיר את קריאתו זה מכבר להכשיר רבני קהילה הכשרה מקצועית פסיכולוגית בסיסית בכדי לאפשר להם לפעול כראוי ובאופן בטוח יותר בקרב קהילתם.

בכנס יקחו חלק הרב ד"ר בני לאו, הרב יהושע שפירא, הרב שבתי הכהן רפפורט, פרופ' מרדכי רוטנברג, הפסיכולוגית נחמה קירשנבאום אבינר, הפסיכולוגית מרים שפיראט וד"ר מוזס עצמו.