רכב
רכבפלאש 90

כ- 10 אלפים מכוניות ישנות נגרטו בישראל מאז יצאה לדרך התוכנית להורדת כלי רכב מהכביש לפני כ- 10 חודשים, כך מסר היום שר התחבורה והבטיחות בדרכים, ישראל כץ.

במסגרת תוכנית הגריטה שיזמו משרד התחבורה והמשרד להגנת הסביבה יכול כל בעל רכב ישן משנת יצור 1990 ומטה למסור את רכבו למגרש גריטה ולקבל פיצוי של 3000 שקלים עבור הרכב ממשרד התחבורה. בנוסף לכך מקבל בעל הרכב החזר של החלק היחסי של אגרת הרישוי של הרכב שנותר עד למועד פקיעת רישיונו.

עד היום (יום שלישי) נגרטו יותר מ- 9800 כלי רכב ועד סוף השבוע צפוי מספר כלי הרכב שנגרטו בישראל להגיע ליותר מ- 10 אלפים כלי רכב. ממוצע הגריטה עומד כיום על כ- 40 כלי רכב ביום.

יצויין כי לפני מספר חודשים החליט השר כץ להרחיב את תוכנית הגריטה ולהכליל בה גם כלי רכב בני 15 שנה ויותר שהורדו מהכביש על ידי ניידות הבטיחות של משרד התחבורה או על ידי בוחן תנועה של המשטרה. עד כה נגרטו 275 כלי רכב בני 15 שנה ויותר.

תוכנית הגריטה נועדה לעודד בעלי רכב להוריד מהכביש מכוניות מזהמות ובלתי בטיחותיות. על פי הערכות של כלכלנים, התועלת נטו למשק הישראלי, כתוצאה מהצמצום זיהום האוויר בעקבות הפעלת התוכנית מגיעה לכ- 25 עד כ- 70 מיליון שקל לשנה לכל 10 אלפים כלי רכב.

מנתוני משרד התחבורה עולה כי כ- 38% מהמכוניות שנגרטו הן מסוג סובארו, 12% מסוג מיצובישי, 7% מסוג דייהטסו, 6.6% מסוג פורד, 5.6% מסוג אופל, 4.7% מסוג פיז'ו, 4.3% מסוג רנו ו- 3.2% מסוג פיאט.

לפני מספר חודשים נשלחו הזמנות אישיות ל-30 אלף בעלי מכוניות ישנות למסור את רכבם למגרש גריטה ולקבל תמורתו 3000 שקלים. בעקבות הפנייה גדל משמעותית מספר הפונים למגרשי הגריטה. כיום פועלים ברחבי הארץ שישה מגרשי גריטה בפתח תקווה, קרית אתא, חצור הגלילית, אשדוד, וירושלים.