קשורים לדבורים? אגסים
קשורים לדבורים? אגסיםפלאש 90

האגס ידוע לאנושות מימי קדם כבעל יתרונות בריאותיים. רופאים שומריים השתמשו באגס למטרות טיפוליות. האגס הוזכר ב"אודיסיאה" וגלנוס המליץ על אכילת אגסים לטיפול בקדחת ועל לפתן אגסים לטיפול במחלות מעיים ובהרעלות. בכתבי רפואה ערביים עתיקים ממליצים להשתמש באגסים לטיפול באנשים שסובלים ממחלות ראייה.

בכל שנה בעולם משווקים מעל ל-15,000,000 אגסים. המדינה המובילה בגידול אגסים היא סין. משך חייו של עץ אגס הוא 80 עד 300 שנים, הפרחים שלו מהווים מקור מעולה לדבש דבורים.

אגס בינוני מכיל כ-60 קלוריות, 10% מונוסכרידים, 2% חומצות (לימון, תפוח ואסקורביט), 4% פקטינים, אנזימים, עמילן, ויטמיני P, PP, C, 1B, 2B, 6B, ביופלבנואידים, טנינים וקרוטינים וכן אלמנטי קרנט רבים, במיוחד יוד וכן K, Na,Va,Cl, Mo, Ni, F, Zn, Fe, B, Mg, P. הם מכילים גם את החומר האנטיביוטי ארבוטין, שיחד עם החומצה הכלורית של הקיבה גורם להשמדת חיידקים פתוגניים. האגסים עשירים מאד בסיבים תזונתיים (3 גר' לכל 100 גר' אגסים).

שימוש רפואי לאגסים

האגסים מחזקים את כלי הדם, לטיפול בפרוסטטיטיס – שותים כל יום לפתן מאגסי בר. טוב גם כטיפול מונע. בדלקות בדרכי השתן, מחלות הריאות, שיעול, לחץ דם גבוה, תת-פעילות הלבלב וקדחת, וכן לשיפור תהליכי העיכול – מומלץ לאכול אגסים בדלקת בסימפונות ושחפת – מומלץ לאכול אגסים אפויים

בנוסף, מומלץ לאכול אגסים ו/או לשתות לפתן אגסים במחלות שקשורות ברירית המעיים ובשלשולים. הפעולה האנטי-משלשלת חזקה במיוחד אצל ילדים. לחיזוק האפקט האנטי-משלשל ניתן לבשל אגסים יבשים יחד עם שיבולת שועל.

לשיעול וכאבי גרון – מומלץ לשתות מיץ אגסים. אגסים גם מאזנים את הדופק, מנטרלים לחץ נפשי מוגבר, משפרים את מצב הרוח.

לחולי סכרת מומלץ לשתות 70 גר' מיץ אגסים 30 דקות לפני הארוחה. אם החולה מגיב טוב, ניתן להעלות את המינון עד לכוס מיץ אגסים בכל פעם.

לפצעים – כדאי לשים קליפת אגסים טרייה על המקום. לכאבים וקושי במתן שתן – כדאי להשרות אגסים בחומץ, לסחוט את המיץ ולשתות כוס אחת פעמיים ביום, בוקר וערב.

אכילת אגסים מומלצת במחלות נפש, כליות, אבנים בכיס המרה, השמנה, סכרת, אוסטאופורוזיס, דלקת שלפוחית השתן ולאנשים שעוסקים בעבודה קוגניטיבית מאומצת. עוזרת בהורדת חום החולה ומומלצת לנשים בהריון.

שימו לב:

לאנשים הסובלים ממחלות מערכת העיכול אגסים טריים עלולים להזיק, ואילו אגסים מבושלים או אפויים מומלצים מאד ומרפאים את המחלה.

אין לאכול את האגסים לפחות 3 שעות אחרי אכילת בשר.

אין לאכול אגסים לפחות ½ שעה לפני ארוחה.

נדיר מאד שאגסים גורמים לאלרגיה, לכן ניתן לתת אותם כבר לתינוקות בני חצי שנה.

מתכונים עם אגסים

ריבת אגסים

שוטפים 1 ק"ג אגסים (מומלץ להשתמש באגסים קטנים), מקלפים ומוציאים את ליבותיהם.

מביאים לרתיחה 600-700 גר' סוכר עם 300 מ"ל מים. מורידים מהאש, מוסיפים את האגסים ושוב מביאים לרתיחה.

אחרי שרתח, מורידים מהאש ומניחים בצד למשך כ-5 שעות. מוסיפים 600-700 גר' סוכר נוספים ומבשלים עד לקבלת צמיגות רצויה. מוסיפים חצי כפית אבקת מיץ לימן וכעבור 2 דקות מורידים מהאש. מעבירים לצנצנות.

עוגת אגסים

רכיבים:

2 כוסות קמח

6 ביצים

2 כוסות ועוד 8 כפות סוכר

שקית 1 של ונילין

½ כפית קינמון

8 אגסים בינוניים

סודה – 1/3 כפית

שמן – 4 כפות

קצת מיץ לימון

אבקת סוכר

אופן ההכנה:

מקציפים את הביצים, 2 כוסות סוכר וונילין.

תוך כדי בחישה עדינה מוסיפים את הקמח, מקציפים שוב ומעבירים ½ מכמות הבצק לתבנית.

חותכים את האגסים לפלחים דקים, מניחים בתבנית, זורים 2 כפות סוכר, מוסיפים מלמעלה קינמון ומרססים קצת מיץ לימון.

שופכים את שאר הבצק מעל האגסים.

מערבבים 6 כפות סוכר עם שמן וסודה. מוסיפים קמח כך שיתקבלו פירורים. מפזרים את הפירורים מעל העוגה.

אופים ב-200 מעלות במשך 30-40 דקות.

מפזרים אבקת סוכר מעל העוגה המוכנה.

ד"ר יעל טוקצ'ינסקי, אבחון וטיפול בנטורופתיה, הומאופתיה, דיקור, פרחי באך, צמחי מרפא, טיפולים אנרגטים. מסייעת לטיפול בבעיות וסוגיות שונות הקשורות בפיריון הריון ולידה. http://www.yaelclinic.co.il