
לראשונה בישראל - תוכנית טיפולית ייחודית המיועדת לאנשים הסובלים מהפרעות תנועה מיושמת במרכז הרפואי תל-אביב. מחקרים רבים מוכיחים כי תרגול הליכה מודרכת על מסוע, במשך מספר פעמים בשבוע, משפרת משמעותית את יכולת ההליכה והתפקוד של מטופלים רבים. מחקרים מקדימים במרכז הרפואי תל-אביב ובעולם כולו הראו גם כי הליכה מאתגרת במציאות מדומה על המסוע וקבלת משוב על איכות הביצוע למטלות המשתנות, משפרת את יכולותיו.
במרכז מציינים כי מדובר בתוכנית טיפולית אינטנסיבית לשיקום הליכה ומניעת נפילות מיועדת לאנשים הסובלים מהפרעות הליכה על רקע סיבות שונות וכן לאלו המועדים לנפילות או נפלו בעבר. התכנית מתאימה לקשישים עם הפרעות הליכה וסיכון יתר לנפילות, אנשים לאחר שבץ מוחי, חולי פרקינסון או טרשת נפוצה, וכן חולים עם בעיות שיווי משקל או בעיות אורטופדיות כולל לאחר ניתוחי החלפת מפרקים או אפילו לאחר קטיעות גפה. התכנית פורצת דרך בתחומה ומיושמת לראשונה בישראל – במרכז הרפואי תל-אביב.
התכנית נבנתה ומבוקרת על ידי צוות רב מקצועי של נוירולוגים, חוקרים, קלינאים ומומחי שיקום, ונערכת במרכז טיפולי ייחודי, אשר נבנה למטרה ייעודית זו, במרכז השיקום של המרכז הרפואי.
לדברי פרופ' ניר גלעדי, מנהל המחלקה לניורולוגיה במרכז הרפואי תל-אביב "הפרעות הליכה ונפילות שכיחות מאוד בקשישים ובמצבי חולי שונים ומשמעותן במקרים רבים אבדן עצמאות, נכות ונסיגה תפקודית. הטיפולים הקלאסיים הנהוגים במערכת הבריאות יכולים להביא להקלה חלקית אך במקרים רבים מאכזבים ומתסכלים ומשאירים את החולה עם מגבלת ניידות קשה וסיכון משמעותי לנפילה".
"שילוב תרגול אינטנסיבי של הליכה על מסוע (treadmill) בתוכנית המותאמת לכל מטופל באופן אישי, תוך יצירת תחושה של הליכה במציאות מאתגרת ומשתנה (מציאות מדומה), מהווה גישה חדשה ורבת עוצמה לשיקום ושיכלול יכולת ההליכה ולהקטנת הסיכון לנפילות. במרכז הרפואי תל-אביב שילבנו את כוחות המחקר המדעי, הידע הנוירולוגי והמומחיות בשיקום לתוכנית אחת המציעה טיפול אינטנסיבי משולב של הליכה על מסוע 3 פעמים בשבוע, למשך 30-45 דקות, עם חווית הליכה במציאות מדומה מאתגרת, המחייבת את המתרגל להתמודד עם מכשולים והפתעות" מציין פרופ' גלעדי.
התוכנית הבסיסית כוללת 15 טיפולים מותאמים אישית, ובהמשך אפשרות לתוכנית משלימה של תרגול משמר ארוך טווח לפי הצורך.
המערכת פותחה ב מעבדה לחקר הליכה ונוירודינמיקה בניהולו של פרופ' ג'ף הוסדורף, ע"י ד"ר ענת מירלמן אשר התמחתה בשיקום באמצעות מציאות מדומה. החוקרים מסבירים: "הטכנולוגיה החדשנית כוללת מרכיבי חומרה ותוכנה וכן מסוע, מחשב לכל עמדת אימון ומסך עליו מוקרנת הסימולציה הוירטואלית. לנעליו של כל מטופל מוצמדים זוג חיישנים שנקלטים על ידי מצלמות הממוקמות לצידי המסוע ומאפשרות את החיבור של הנבדק לתוך העולם הווירטואלי. הסימולציה מורכבת מסימולציה שמדמה הליכה על מסלול מכשולים. מכשולים אלו ניתנים לשינוי המאפשר לתת טיפול מאתגר ומשתנה לאורך זמן, לעלות בדרגת הקושי ולאתגר את המטופל לאורך כל הטיפול. את הטיפול מעביר צוות פיזיותרפיסטיות מיומנות עם נסיון מיוחד בתחום שיקום חדשני זה".