אתיופים
אתיופיםצילום: פלאש 90

הממשלה אישרה היום (ראשון) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק להקמת מרכז למורשת יהודי אתיופיה.

הצעת החוק אותה יזם בכנסת ה- 17 השר מיכאל איתן, קובעת את הקמתו של המרכז אשר ירכז פעילות מחקר, חינוך והנצחת המורשת התרבותית של יהודי אתיופיה. במסגרת המרכז יוקמו ספרייה, ארכיון ומכון מחקר ייחודי לנושא. 

איתן אמר היום כי "מאות ואלפי תלמידים ובני נוער שיבקרו במרכז ילמדו על ההיסטוריה המופלאה של הקהילה היהודית הזו, ועל המאבק שלה לעלייה לארץ ישראל".

"בהחלטה זו יהיה מענה לתופעות הגזענות והאפלייה המכוערת המופנית כנגד בני העדה", הוסיף איתן, "ואני מקווה כי ההכרה וההוקרה של המדינה ליהודי אתיופיה, הבאה לידי ביטוי בהקמת המרכז, תסייע ולו במעט במאבק בעקירתן מהשורש של תופעות אלה". 

השרה לימור לבנת אמרה כי  "יש גזענות כלפי העלייה האתיופית. אי אפשר להשוות את מצב העולים האתיופים לשום עלייה אחרת ולכן צריך מהבחינה להחריגה. זה יהיה לכבודה של ממשלת ישראל אם יוקם  מרכז להנצחת המורשת של יהדות אתיופיה. צריך לזכור שבשונה מעדות אחרות אין בעדה האתיופית ולו אדם אחד שמסוגל לתרום כסף למפעל הזה, ולכן חובה שהמימון יהיה ממשלתי".

הצעת החוק אמורה היתה להיכלל במסגרת הצעת חוק המורשות הכללי אשר אמור לקבוע את הנצחת מורשת עדות ישראל השונות. אולם, לאור העובדה שהצעת חוק המורשות מתעכבת הושג סיכום בין השר איתן לשרה לבנת כי לאור המאפיינים הייחודיים של העדה האתיופית שונותה, ייחודה וחוסר היכולת שלה לגייס כספים למטרות מסוג זה, יש הצדקה לפעול להשגת סיוע ממשלתי לצורך שימור המורשת והפצתה בציבור הישראלי ובמיוחד בקרב בני נוער ותלמידים.

בדברי ההסבר לחוק נכתב כי: "על מדינת ישראל לחקור, לחנך ולהגביר את המודעות למורשת העשירה של יהדות אתיופיה. אלפי עולים יהודים הגיעו למדינה מאתיופיה, ועל המחוקק להכיר בצורך להנציח את מורשתם תוך כדי חינוך הדורות הבאים. לכן הצעת חוק זו באה להקים מרכז לחקר מורשת יהדות זו".