
מליאת הכנסת אישרה היום (שני) בקריאה ראשונה את הצעת חוק הביטוח הלאומי של הח"כים משה גפני ואורי מקלב (יהדות התורה).
הצעת החוק באה להקנות את הזכות לקבלת קצבת זקנה, גם לעקרות בית שמלאו להן 65 שנים, בטרם נכנס לתוקפו התיקון לחוק הביטוח הלאומי המזכה עקרות בית בקצבה.
חוק הביטוח הלאומי, אשר נכנס לתוקפו ב-1 בינואר 1966 קובע כי עקרת בית ואלמנה בת-קצבה יהיו מבוטחות, בסייגים שונים, גם לעניין פרק י"א לחוק ויהיו זכאיות לקצבת זקנה מכוחו.
עם זאת, נקבע כי הוא לא יחול על עקרת בית ואלמנה בת קצבה שמלאו להן 65 שנים לפני יום הכניסה לתוקף. לפיכך, נשים כאמור שמלאו להן 65 שנים שלפני אותו מועד והן היום בנות 82 לפחות, אינן זכאיות לקצבת זקנה.
הצעת החוק באה לבטל את ההבחנה האמורה ולקבוע כי תיקון מס' 7 יחול גם לגבי נשים שמלאו להן 65 שנים ביום כניסת החוק לתוקף.
בדיון שקיימה ועדת הכספים להכנת ההצעה לקריאה הראשונה, סיפר יוזם החוק, יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), על פנייה שקיבל מאישה שנולדה ב- 1926 ואף הייתה בארגון ההגנה לפני קום המדינה שאינה מקבלת קצבה, בעוד שחברותיה שנולדו לאחר 1931 מקבלות קצבת זקנה, כיוון שמלאו להן 65 אחרי כניסת החוק לתוקף ב- 1996. "זהו מצב אבסורדי שאינו יכול להתמשך" אמר.
גפני הודיע ש"קיבל את עמדת האוצר, שהחוק הנוכחי (התיקון לחוק הביטוח הלאומי) ייכנס לתוקפו בינואר 2013, כיוון שעתה אנחנו כבר בעיצומה של שנת תקציב".
עוד עלה בדיון, ש"קיימת אפשרות שמי שתזכה החל מ- 2013 בקצבת הזקנה עשויה להיפגע בשאר זכויותיה כאזרחית ותיקה ועל-כך אמר גפני כי "הוועדה תידרש לכך במהלך הכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית. אני מקדם את החוק למרות החששות מפגיעה ביתר זכויותיהן של הנשים הללו מתוך הנחה שהעוול בחוק עצמו הרבה יותר חמור מאשר פגיעות אפשריות הנלוות אליו". גפני קרא לנציגי הממשלה הרלוונטיים לבחון דרכים למנוע פגיעה בזכויותיהן של הנשים. "לא ייתכן לגרוע מזכויותיהן של נשים בגילאי 85 ויותר כגון הנחות בארנונה ובתחבורה הציבורית בגלל תיקון עוול גדול אחד ויצירת עוולות אחרות".
7 ח"כים תמכו בהצעה, שעברה ללא מתנגדים. ההצעה תוחזר לוועדת הכספים להכנתה לקריאה השנייה והשלישית.