מוסד הרב קוק
מוסד הרב קוקאתר המוסד

לקראת שבוע הספר שיחל ביום רביעי הקרוב שוחחנו עם יו"ר ההנהלה של הוצאת הספרים 'מוסד הרב קוק', הרב יהודה רפאל ושמענו ממנו על ההוצאה שחוגגת השנה 75 שנים להיווסדה.

"ההוצאה נוסדה בתרצ"ז במטרה להוציא לאור ספרות תורנית לכל ענפיה", סיפר הרב רפאל בראיון לערוץ 7, "לא לחנם נקרא מוסד הרב קוק 'בית היוצר הגדול לספר התורני'. במשך השנים הוצאנו מעל 2,000 כותרים בכל תחומי היהדות - ראשונים, אחרונים, פרשנות על התורה, הגות והסטוריה, חידושים על התפילה ועוד מגוון נושאים".

"בכל שנה אנחנו מוציאים לאור כ-30 ספרים חדשים נוספים, ומחדשים ספרים שאזלו מהמדפים. כל אחד שיהדות מדברת אליו יכול למצוא מקום בספרי ההוצאה".

יו"ר ההוצאה סיפר כי בין הספרים המוכרים ביותר של מוסד הרב קוק נמצאים 'תורת חיים' ו'דעת מקרא'. "בסדרה זו יש 'אטלס דעת מקרא' בו מופיעות מפות של סיפורי התנ"ך והשנה הוא הופיע גם בתרגום לאנגלית".

עוד סיפר הרב רפאל כי הספרים המבוקשים ביותר של ההוצאה, הם חידושי הראשונים על הש"ס וחידושי התורה, "וכמובן התנ"ך שלנו שערך פרופסור מרדכי ברואיר על פי כתר ארם צובא, שהוא המדווייק ביותר".

ואם במוסד הרב קוק עסקינן אז אי אפשר שלא להתייחס להוצאת ספריו של הראי"ה קוק זצ"ל, "כל כתבי הרב קוק יצאו לאור בתשעה עשר כרכים וזה אחד מרבי המכר שלנו ובשנים האחרונות התחלנו בהואצה מחודשת שלהם. הוצאנו לאור מחדש את ההגדה לפסח, שמלבד הפירוש הרגיל, הוספנו לקט מכל הדברים שהוא כתב בספרים אחרים".

הרב יהודה רפאל סיפר כי כעת ההוצאה עובדת על הוצאת ספריו של הרב ישראלי זצ"ל - שערי שאול ושיח שאול, שהם שיעורים שמסר בישיבת מרכז הרב וחידושים על חמישה חומשי תורה. כמו כן כתביו של הרב הרצוג זצ"ל יצאו בקרוב על ידי מוסד הרב קוק ובהשתתפות המשפחה בהם ח"כ יצחק הרצוג.

האם בעידן האינטרנט יש פגיעה בכמות הספרים הנקנים ובכמות הקריאה? הרב רפאל סבור שדווקא לא, "אמנם, כשאדם רוצה לאסוף מקורות הוא ניגש לאינטרנט או לפרוייקט השו"ת ומוצא את המקורות, אך כשהוא רוצה ללמוד ממנו אין תחליף לספר עצמו. אנשים אוהבים למשש את הספר".