היום, ה-3 בדצמבר, מציינים בכל רחבי העולם את יום הנכה הבינלאומי. בכינוס של מועצת המנהלים העולמית של ארגון הג'וינט הוצג דו"ח מיוחד ובו תמונת מצב על אנשים עם מוגבלות בישראל.
בין הממצאים עולה כי בישראל כמיליון אנשים, המהווים כ-25% מכלל האוכלוסייה הבוגרת (גיל עבודה), והינם בעלי מוגבלות אחת לפחות. כמחצית מהם בעלי מספר מוגבלויות.
ל-19% מהאוכלוסייה הבוגרת יש מוגבלות בינונית עד חמורה, וכ-6% עם מוגבלות קלה.
עוד עולה מהדו"ח כי קצב גידול אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות בישראל הינו פי 3 ביחס לשאר האוכלוסייה.
למעלה מ-260,000 אנשים עם מוגבלות בישראל זכאים לקצבת ביטוח לאומי והמספרים גדלים במהירות. כ-50,000 נוספים מקבלים קצבת נכות מצה"ל.
בנוסף, 200,000 מקבלים תמיכה וקצבאות ממקורות אחרים.
40% מהצעירים הבלתי מועסקים בישראל הינם צעירים עם מוגבלות. 52% מהאנשים עם מוגבלות בישראל עובדים, לעומת 74% בכלל האוכלוסייה.
השכר הממוצע בקרב אנשים עם מוגבלות עומד על כ-6,300 ₪ לעומת הממוצע הכללי במשק 8,200 ₪.
על פי הדו"ח אנשים עם מוגבלות בסיכון למחלות כרונית פי 3.5 משאר האוכלוסייה. בנוסף, אנשים עם מוגבלות בסיכון להיפגע מאלימות פי 2-5 משאר האוכלוסייה.
כמו כן על פי הדו"ח לכ-40% מהאנשים עם מוגבלות יש ילדים מתחת לגיל 18, ולכ-20% יש ילדים מתחת לגיל 10.
לדברי אביטל סנדלר-לף, מנהלת מסד נכויות, שותפות אסטרטגית בין ג'וינט ישראל, ממשלת ישראל וקרן משפחת רודרמן לפיתוח שירותים חברתיים לאנשים עם מוגבלות, אמרה כי "רוב המשאבים המושקעים כיום מיועדים לפתרונות מוסדיים אולם יש צורך לייצר לצידם מערכים תומכי דיור עצמאי בקהילה. מדובר בפיתוח דור חדש של שירותים לדור חדש לאנשים עם מוגבלות הרוצים להיות מעורבים בחברה ולתרום לה".
היא מסבירה כי "חשוב שאנשים עם מוגבלות ידעו כי כבר כיום בשטח קיימות תכניות של מסד נכויות היכולות לסייע להם כמו דיור נתמך, קהילות תומכות והמרכזים לחיים עצמאיים, וכן גם תכניות של ארגונים נוספים. לצד המאמצים הקיימים, חשוב להרחיב את המאמצים ולהגיע לכמה שיותר אנשים".
ג'יי רודרמן, נשיא קרן משפחת רודרמן לשילוב אנשים עם מוגבלות בחברה, הוסיף כי "אמנם זה חשוב שיש יום בינלאומי המתמקד באנשים עם מוגבלות, אולם שילוב אמיתי של אוכלוסייה גדולה זו בישראל יתרחש רק אם נתמקד בנושא זה על בסיס יום-יומי".