
קדמה מביאה איתה תמיד שינוי – שינוי בדפוסי ההתנהגות, שינויים בחשיפה למידע, הזדמנויות חדשות ובמקביל אליהן גם סכנות. עידן האינטרנט, הסמרטפונים והטאבלטים אינו שונה. במקביל לשפע המידע אליו נחשפים הילדים והקשרים החברתיים הרחבים אותם ניתן ליצור בקלות במרחבי הצ'טים והרשתות החברתיות, קיימות גם סכנות האורבות לילד בעולם חדש ומופלא זה.
באילו סכנות עלול ילדיכם להתקל?ישנן סכנות אשר כולם מודעים אליהם והן בעלות נראות גבוהה כגון סכנת הידבקות בוירוסים או גניבת זהות. סכנות נוספות כגון היתקלות בפדופילים גם הן סכנות בעלות נראה גבוהה. במקביל אליהן ישנן סכנות שדווקא מגיעות מהבית והחברים וכוללות התנהלות בריונות ברשת והן מהוות את הסכנה הנפוצה ביותר לילדים גולשים – הן כקורבנות בריונות חברתית והן כבריונים בעצמם.
סכנה מסוג שונה היא סכנת הקרינה מהסמארטפון או הטאבלט. ילדים רגישים יותר לקרינה זו ואלו אשר פעילים מאד בשעות הלילה או ישנים ומטעינים את הסמארטפון סמוך לראשיהם חופשים את עצמם לקרינה זו.
נוסף על הסכנות החדשות הכרוכות בשימוש ברשת ובסמראטפון, גם הגישה לסכנות ותיקות יותר כשימוש באלכוהול, סמים ואלימות הופך להיות קל ונגיש יותר באמצעות האנונימיות היחסית וקלות ההקשה על הקלידים שברשת.
אין תחליף לחינוךקיימים כיום אמצעים שונים אשר נועדו לעקוב, לנטר ולהגן על הילדים ובני הנוער מפני פגיעה אפשרית בשימוש ברשתות החברתיות, באינטרנט ובסמארטפונים. למרות אמצעים אלו עדיין אין תחליף לחינוך אותו יש לתת לילדים בכל הנוגע לשימוש ודרכי ההתנהלות בעולם הרשתות החברתיות.
יש לשמור על ערוצי תקשורת פתוחים בין הילדים להורים, לקבוע גבולות ברורים על מה מותר ומה אסור לעשות באינטרנט כמו גם להציג את הבעיות, הסכנות ואת דרכי ההתמודדות עם סכנות אלו. הורים רבים בורחים מהבעיה ובמידה והם מגלים כי ילדם אינו טלית שכולה תכלת תגובתם היא לנתק את ילדם מהאינטרנט. תגובה זו מהווה בריחה ואינה מלמדת את הילד להתמודד עם בעיותיו ולפתור אותן.
רצוי למקם את המחשב הנייח במקום מרכזי בבית ולהרגיל את הילדים לטעון את הסלולרי במקום שונה מאשר חדרם.
הורים המעוניינים בעזרים יכולים להשתמש במצגות המופיעות באתרים של משרד החינוך, המועצה לשלום הילד, עמותת אשנב ואיגוד האינטרנט הישראלי. מצגות אלו מציגות התנהלות נכונה של הילד ושל ההורים מול הילד ברשת.
במידה וכבר נתקלתם בבעיה, בבריונות או במצוקה, ניתן לפנות אל הקו חם של איגוד האינטרנט.
תוכנות ניהול ומעקבתוכנות ניהול ומעקב באות לתת להורים גישה לניטור תכנים פוגעים העולים בשיחות שאותם מנהלים הילדים ובני הנוער. קיימות תוכנות ניהול ומעקב שונות הנבדלות זו מזו בכמה היבטים:
· מחיר – חלק מהתוכנות הן חינמיות, עבור אחרות תצטרכו לשלם עד כ-300 ₪.
· הצורך ביידוע – חלק מהתוכנות בנויות על יחסי אמון בין ילדים והורים והבנה כי התוכנה משלימה מהלך חינוך שלם ואינה רק באה לרגל אחר הילד. בתוכנות מסוג זה (למשל תוכנת רמזור) על הילד לאשר את התוכנה. תוכנות אחרות (למשל יוניטד פרנטס) מאפשרת התקנה וניטור סמוי מהילד. בדרך זו תגלו מידע רב יותר מחד, אך אתם עלולים לגרום לילדם תחושת פגיעה בפרטיותו.
· התכנים העוברים ניטור – לא כל תוכנת ניטור מנטרת את כל התנהגות הגלישה. ישנן תוכנות העוקבות אחר הנעשה בפייסבוק בלבד, אחרות בודקות גם צ'טים נוספים, דואל וגלישה באינטרנט.
· יכולת חסימה – חלק מהתוכנות והשירותים אותם מציעות ספקיות האינטרנט, חברות הסלולר ואפילו מיקרוסופט ונורטון הן תוכנות אשר נועדו לחסום מראש גלישה החושפת את הילד לחומר פוגעני (למשל אתרי מין או אלימות).
· גם לסמארטפון וטאבלט – קיימות כיום אפליקציות גם לסמארטפון המבוסס על אנדרואיד (קספרסקי פיור) או לאייפון והאייפד (k9) אשר דואגות לחסום אתרים לא רצויים מפני ילדיכם, לחסום מיילים וצ'טים עם תכנים לא הולמים ואפילו מגנים על פרטיות הילד.
האינטרנט אינו מקום המכיל סכנות בלבד ואין להתייחס אליו ככזה, יחד עם זאת כדאי לדאוג כי אתם וילדיכם תהיו מודעים לא רק לאפשרויות אלא גם לסיכונים, ולהיערך בהתאם. שיחה פתוחה וגלויה, יידוע לגבי מצבי הסכנה ודרכי התמודדות ואפילו התקנה אמצעי ניטור במחשב, בסמארטפון ובטאבלט כדי להבטיח כי תוכלו להיחלץ לעזרתו של הילד בזמן במידת הצורך.