קפטן פיליפס
קפטן פיליפסיחצ

כשקבלתי את ההצעה לצפות בסרט "קפטן פיליפס", לא בדיוק ידעתי למה לצפות. זה נשמע כמו סרט ילדים, או סרט מצוייר או שניהם יחד.

רק במבט שני ובעיון רחב יותר, הבנתי שאני הולך לצפות באחד הסרטים היותר טובים, יותר מעניינים ויותר נותני מידע אמין ואיכותי, על מה שקורה במים הבין לאומיים בין חופי הודו לאפריקה מול חופי סומליה.

זו, בחינה מדוקדקת של חטיפתה של ה"אלבמה", ספינת מטען אמריקאית על ידי שודדים סומלים בשנת 2009. הסרט מתמקד במערכת היחסים בין המפקד של ה"אלבמה", קפטן ריצ'רד פיליפס (טום הנקס – זוכה שני פרסי האוסקר), ומפקד הסומלים – מיוז (בארדהד עבדי). כששני האנשים האלה נמצאים במסלול התנגשות בלתי נמנע ליד חופי סומליה. בסופו של דבר, הם מוצאים את עצמם משלמים את המחיר בשביל כוחות כלכליים שמחוץ לשליטתם. 

הסיפור מתחיל בוורמונט, כאשר קפטן פיליפס עוזב את משפחתו כדי להפליג עם ספינת מטען (שבחלקה נושאת סיוע מזון) מסביב לחצי כדור – ובו זמנית בסומליה, שם דייג חופי לשעבר, מיוז, מאיים להשתלט על אחת הספינות הכי יוקרתיות שחולפות במעגן שלו מדי יום. בלב ליבה של המחלוקת בין פיליפס ובין השודדים הסומלים הנואשים שחוטפים אותו, גרינגראס חושף את הקרע בין אלה שהם חלק מזרימת הסחר הבינלאומי, לבין אלה שנתפסו מחוצה לו.

"אלבמה" היתה לא חמושה כשהיא הותקפה ע"י השודדים (כפי שהיו כל ספינות המסחר בזמן הזה, לפי התקנות הבינלאומיות). פקידי ספנות רשמיים סיפרו להפקה שאפילו בשבועות שקדמו למתקפה על ה"אלבמה" היו דיונים על הדרכים להקטנת הסיכונים של כלי שיט שעוברים באזורים מסוכנים. בסופו של דבר, המתקפה על ה"אלבמה" גרמה לשינוים בתעשיה, וכלי שיט רבים החלו להשתמש בשומרים חמושים על הסיפון.

"היו לנו הרבה סרטים מאוד טובים בעשור האחרון שעסקו בנושאים של ביטחון לאומי וטרור, אבל רציתי שהסרט הזה ייבחן את הקונפליקט הרחב יותר שיש בעולם – הקונפליקט בין אלה שיש להם ואלה שאין להם", אומר גרינגראס. “העימות בין פיליפס, שהוא חלק ממערכת המסחר הבינלאומית, והפיראטים, שהם לא, הרגיש טרי וחדש ומסתכל אל העתיד. העימות בין פיליפס ומיוז הוא סרט מותח על מצור בים, אבל כזה שמדבר על הכוחות הרחבים יותר שמעצבים את העולם היום. תמיד הרגשתי שהסיפור צריך להיות מסופר באופן שהוא משכנע ומותח, אבל גם מעורר מחשבה".

ומאחורי הקלעים על ההפקה

75 אחוז מ"קפטן פיליפס" צולמו במהלך 60 ימים בים הפתוח. " צילומי הסרט הזה בלב הים, על ספינה עובדת, היה לי מאוד חשוב", אומר גרינגראס. “התחלתי לצלם את הסרט משוכנע שאנחנו צריכים לשחזר את האירועים במצבים קרובים ככל האפשר לאלה שהתרחשו באמת. כולם אמרו, 'אתה מטורף – צילום בלב ים זה דבר שאתה לא עושה כבמאי'. אבל זה נותן לסרט הזה אמינות שלא ניתן להפריז בערכה".

ההחלטה לצלם בלב ים, ולהשתמש באותם כלי שיט שעליהם התרחשה הדרמה בחיים האמיתיים, משמעותה הייתה הפקה עמוסה באתגרים לוגיסטיים, פיזיים ופסיכולוגיים שגרינגראס והצוות מעולם לא התמודדו איתם. “החתירה לאותנטיות משמעה לקחת סיכונים בעשיית הסרט", מסביר גרינגראס. “זו הייתה החוויה המפרכת ביותר שהייתה לי כבמאי אי פעם. להיות בים כל היום כל יום, לצלם בחללים צפופים ובמאים הפתוחים, בגלים, להיות מושלך מצד לצד, הייתה כמו עינוי. אבל עשינו את זה כל יום מחדש. במובן מסוים, צוות יוצרי הסרט והשחקנים שהיו על הסט הרגשנו כמו צוות של ספינה, עובדים כולנו ביחד. ובו זמנית, כל אחד עשה עבודה נפלאה. המשחק היה מדהים, התאורה הייתה מדהימה, העיצוב היה מדהים, העריכה הייתה מדהימה. והכול נבנה לרגע הסיום שאני מאמין שטום הנקס נתן בו הופעה מהממת של אנושיות. הזיכרון הבלתי נשכח שלי מהסרט תמיד יהיה של טום ברגע הסיום הזה. הוא פשוט כל כך אנושי".

החל מההתחלה, יוצרי הסרט דמיינו את טום הנקס בתפקיד ריצ'רד פיליפס. הנקס בונה דמויות מבפנים החוצה, מציג אנשים רגילים עם אומץ שקט וייחודי. גילומו את ריצ'רד פיליפס אינו שונה מכך.

גרינגראס מספר על העבודה עם זוכה שני פרסי האוסקר: “טום ואני יצאנו למסע משותף. בהתחלה הוא כל הזמן אמר לי, 'בשבילי, זה פשוט סיפור על בחור שנקלע לסכנה בים' – וטום השחיז את התפקיד שלו למשהו שהוא בוטה ואמיתי. הוא העביר שעה אחרי שעה בסירת ההצלה ההיא – כולם התרגשו מההשקעה שלו בתפקיד. זה לא היה רק עניין של כישרון, אלא גם הנכונות שלו לחקור כל סנטימנטר באנושיות של האדם הזה – הדיוק של מה שטום עשה והפרטים שיצאו ממנו היו יוצאי דופן. מאוד התרשמתי גם מהעמידות הפיזית של טום. היינו בלב הים שעות וטום לא התלונן פעם אחת. הוא תמיד היה הראשון להסתובב ולומר, 'אני מוכן. בואו נעשה את זה'”.

ומילה על השחקן הראשי. טום הנקס (קפטן ריצ'רד פיליפס) מחזיק בתואר השחקן הראשון ב-50 השנים האחרונות שזכה שנתיים רצוף בפרס השחקן הטוב ביותר בפרסי האוסקר: ב-1993 בתפקיד עורך הדין חולה איידס ב"פילדלפיה" ובשנה לאחר מכן בתפקיד הראשי ב"פורסט גאמפ". הוא זכה בפרסי גלובוס הזהב עבור תפקידים אלה, וגם עברו תפקידיו ב"ביג" ו"להתחיל מחדש".

סרט נפלא, מרתק, שחושף מצד אחד את סיפור אניות הפיראטים וגם את יכולת האומה החזקה בעולם (ארצות הברית) להתמודד עימן. חשוב לראות, כדי להבין היכן גם אנו הישראלים עומדים בסיפור הזה.