בני גנץ עם מתגייסים
בני גנץ עם מתגייסיםצילום: פלאש 90

בפתח גיוסי נובמבר חשפו באכ"א את נתוני הגיוס העדכניים למחזור זה, והתייחסו גם לנתוני גיוס החרדים ושילוב יוצאי העדה האתיופית.

את רשימת הערים המובילות בגיוס פותחת כתמיד מודיעין-מכבים-רעות עם דירוג כולל של 82.4% של גיוס ומיצוי בקרב הגברים ו-82.9% בקרב הנשים.

הגורמים המשפיעים על הדירוג הסופי הינם אחוז הגיוס בקרב הגברים והנשים, אחוז המיצוי ללחימה ולגיוס לתפקידים משמעותיים ואחוז מיצוי לקצונה. 92.8% מהגברים ו-90.2% מהנשים במודיעין מכבים-רעות מהווים את שיעור הגיוס בעיר זו.

את החמישייה המובילה בגיוס גברים סוגרות ראש העין, יהוד, גבעת שמואל והוד השרון עם יותר מ-78%. בשיעור גיוס הנשים מובילה הוד השרון, עם 90.2%. אחריה נמצאות בראש הרשימה רמת השרון, מודיעין-מכבים-רעות, נס ציונה וגבעתיים.

בין עשרת הערים הגדולות בישראל בולטת ראשון לציון, המדורגת במקום ה-18 מתוך 65 בגיוס ומיצוי לגברים (דירוג כולל של 74.2%). בגזרת הנשים מדורגת ראשל"צ במקום העשירי עם דירוג כולל של 78.7 אחוזי גיוס ומיצוי. חיפה ממוקמת במקום ה-20 בסוגיית גיוס ומיצוי הכוח הנשי, עם דירוג כולל של 74.5%.

מוטיבציית הגיוס לשירות קרבי עומדת על 70.3% בקרב גברים לעומת 73.3% אשתקד. בשלוש השנים האחרונות נרשמה ירידה של 10% במוטיבציה לקרבי ו-5% ירידה במוטיבציה לשירות ביחידות חי"ר. שיעור הלחימה הגבוה ביותר בקרב הגברים נרשם כמובן במודיעין-מכבים-רעות, עם 59%. אחריה מדורגות ראש העין (56.4%), ירושלים (55.7%), רעננה (54.2%) ואילת (52.3%).

כיום עומד צה"ל בפני איומים משתנים, ובמקביל שוקד על שימור מודל צבא העם. לפי חוזי אכ"א אחוזי הגיוס יצומצמו בשנת 2015 ל-65.2%, וב-2020 ל-64.2%. לצד זאת, כרבע מהגברים החייבים בגיוס לא מתגייסים, ונכון לשנה זו עומד אחוז הלא מתגייסים על 26.3%. כמו כן, נרשמה עלייה בכמות מתן הפטורים הרפואיים לגברים מאז 2010, ועד פקיעת חוק טל היווה הפטור על בסיס מעמד "תורתו אומנותו" על 14% מכלל הפטורים מגיוס.

במסגרת גיוס החרדים לצה"ל, הנעשה בהתנדבות, משרתים בצה"ל כ-3,200 חרדים בסה"כ, כש-1,300 מהם משרתים במסגרת מסלולי שילוב החרדים. במקביל לשיח על גיוס החרדים הוקם לאחרונה בתל השומר מרכז מיון חרדים, שנועד לתת מענה להליכים הראשוניים של מתגייסים חרדים בלשכת הגיוס.

בתוך כך, נעשים מאמצים לגיוס הבנות הדתיות לצה"ל ולצמצום כמות מצהירות הדת. נכון ל-2013, 42.6% מכלל הנשים בגיל גיוס לא מתגייסות לצה"ל, וזאת בהשוואה ל-41.1% ב-2011. אחוז מצהירות הדת עלה גם הוא מאז 2010 – מ-35% לכ-36%. השנה מקווה צה"ל להשלים את גיוסן של כ-1,600 בנות דתיות לשורותיו. הערים הבולטות בשיעור מצהירות הדת הן בני ברק, נתיבות, בית שמש, ירושלים וצפת.

נוסף לכך, בצה"ל מקווים כי שינוי אורך השירות שעשוי להיכנס לתוקף מ-2015 יתרום לשוויון באמצעות הקטנת השוני בין נשים לגברים, אולם הוא צפוי ליצור פער משמעותי במערכי הלחימה והטכני לגברים. גם העצמת שירותם של יוצאי אתיופיה בצה"ל נעשה בכמה מישורים: החל מתהליכי ההכנה לגיוס הכוללים מפגשים בקהילה ועם הורי המתגייסים, תוכניות ליווי ופיתוח ייחודיות עד לסדנאות העצמה ותוכניות ליווי ושיקום בשירות. כמו כן, הוקם מוקד פניות ייעודי ליוצאי אתיופיה, והליווי וההכוונה ממשיכים גם לקראת שחרורם מצה"ל.

ראש אכ"א, אלוף אורנה ברביבאי, אמרה היום במסיבת עיתונאים שקיימה בקריה בתל אביב כי "אנחנו מדברים על סדר גודל של כרבע מהגברים - רובם על רקע תורתם אומנותם. מדובר בסדר גודל של 43% מהנשים שלא מתגייסות, כאשר מתוכן 35% על רקע הצהרת דת". לטענת ברביבאי,"צה"ל יודע בוודאות כי חלק מהנשים שמשתחררות על רקע הצהרת דת משקרות".