אוטובוס תאונה
אוטובוס תאונהצילום: פלאש 90

תאונות דרכים, כך סבורים רבים, הן עניינם של כלי רכב פרטיים והולכי רגל. לעומת זאת התחושה היא שפגיעה תוך כדי נסיעה ברכב ציבורי אינה בגדר תאונת דרכים. משיחה עם עורך הדין גיל קראוס עולה כי הסבורים כך טועים טעות חמורה.

מסתבר כי כל פגיעת גוף שמתרחשת בדופו של נוסע תוך כדי נסיעת אוטובוס או רכבת מוגדרת כתאונת דרכים ומהווה עילה לתביעת פיצוי.

עו"ד קראוס מספר על מספר מקרים שבהם טיפל, שעסקו בפגיעות של אנשים באוטובוס. כך, למשל, נוסעת מחולון קמה ממקום מושבה באוטובוס כדי לפנות אותו לאדם מבוגר, אך למרבה הצער באותו רגע האוטובוס החל שוב לנסוע והיא איבדה את שיווי משקלה ועפה. כתוצאה מכך נפצעה הנוסעת בחלקי גוף שונים, ותבעה את חברת הביטוח של חברת האוטובוסים. גם ברמת גן נפצעה נוסעת, תוך כדי העלייה לאוטובוס, כשרגלה החליקה על המדרגות, התעקמה, ונגרמה לה פציעה קשה.

נוסעת אחרת מרמת גן, מספר עו"ד קראוס, נפצעה בעת הירידה מהאוטובוס, לאחר שהנהג הגיע לתחנה הסופית. בעוד הנוסעת ירדה במדרגות – החל הנהג לנסוע בתנופה, מה שגרם לאישה לעוף קדימה לתוך האוטובוס. כתוצאה מהמכה סבלה האישה מכאבים עזים בידה, ובדיקות הראו כי היא שברה את אצבעה.

לדבריו של קראוס הציבור אינו מודע לזכויותיו ומשום כך אינו תובע אותן. עוד הוא מדגיש כי מדובר בתביעה שמגיעה בסופו של יום לחברת הביטוח של חברת ההסעה ולא לנהג עצמו, למעט מקרים בהם קיימת תלונה על נהיגה רשלנית שהובילה לפגיעה.

כשהוא מגדיר את היקף האחריות של חברת ההסעה מבהיר קראוס כי אחריות זו כוללת, על פי החוק, כל פגיעה גם בשעת עלייה וירידה מהאוטובוס עד תום שלב התנופה של הירידה ממדרגות האוטובוס.

אגב, במידה והנוסע שנפגע היה בדרכו לעבודה הרי שהדבר נחשב גם כתאונת עבודה וחלק מהפיצוי מועבר על ידי הביטוח הלאומי.

עו"ד קראוס מייעץ לנפגע בתאונת אוטובוס, בין אם בתוכו ובין אם מחוצה לו, ליידע דבר ראשון את הנהג. בשלב הבא, עליו לקחת את מלוא הפרטים הרלוונטיים, הכוללים את פרטי הנהג, מספר הרישוי של האוטובוס, פרטי פוליסת ביטוח החובה, וכמובן – לרשום את פרטי חברת האוטובוסים, שגם לה יש לדווח על אודות התאונה. "מומלץ לקבל פרטי קשר של עדים לתאונה, כגון נוסעים אחרים באוטובוס, ולרשום את מיקום ומועד התאונה המדויקים" אומר עו"ד קראוס.

בשלב הבא יש לגשת לטיפול רפואי, ולציין בפני הצוות הרפואי כי מקור הפגיעה הוא תאונה שאירעה באוטובוס. לאחר מכן יש לדווח על המקרה למשטרה, ולהוציא טופס "אישור משטרה", יחד עם פרטי הנפגע, מספר הרישוי של האוטובוס ופרטי חברת הביטוח.

בשלב האחרון, יש לגשת לייעוץ משפטי של עורך דין מוסמך ומומחה בתחום, בצירוף כל הפרטים שנאספו. לדברי קראוס ללא ייעוץ משפטי עלול הנפגע לאבד מזכויותיו בשל טעות באופן ניהול תביעתו. זאת לבד מחשש להיקף פיצוי נמוך שיקבל במידה וינסה להתמודד לבדו עם הזירה המשפטית מול סוללת עורכי הדין של חברת התחבורה הציבורית שבה נפגע.