דיאטה משקל
דיאטה משקלThinkstock

אנשים השומרים על משקלם או נמצאים בתהליך של ירידה במשקל, מפתחים תלות במשקל, ובודקים מספר רב של פעמים ביום את משקלם. מתי? עם הקימה בבוקר, לפני ואחרי הארוחה, לפני הליכה לשירותים ולאחריה, לפני ואחרי אימון הכושר, ולמעשה מנהלים דיאלוג הרסני עם המספר המופיע על המאזניים - כאשר לעיתים המספר שמופיע- המשקל לא משקף את משקל הגוף האמיתי.

משקל הגוף מושפע משלל גורמים, ביניהם מצב "משק" הנוזלים בגוף שנקבע כתוצאה מצריכת נוזלים, תוכן שלפוחית השתן ומערכת העיכול, צבירת נוזלים הורמונלית לפני מחזור (רק לנשים....) הזעה, נטילת תרופות ועוד.

ניתן "לעבוד" על משקל הנוזלים בגוף, אבל זוהי ירידה מזויפת שאינה מחזיקה מעמד מעבר למספר ימים או שבועות והיא נובעת משינוי מצב הנוזלים בגוף ותו לא!

אנשים הנוטלים תכשירים משתנים או משלשלים, עושים דיאטה קיצונית, או הולכים לסאונה, יכולים להשפיע משמעותית על הורדתם משקלם לטווח הקצר, אך האם באמת רזו? מובן שלא - אותם נוזלים יצטברו בחזרה תוך זמן קצר וכך גם הקילוגרמים במשקל.

הפידבק המספרי יכול להיות הרסני לתהליך הדיאטה גם בהיבט הרגשי וזאת בגלל שבמקום להיות מחוברים לחוויה ולתחושה הגופנית, אנשים שואבים מוטיבציה או מתייאשים ומוותרים רק על סמך המספר המופיע על מכשיר המדידה, דבר המחבל בהמשך הצלחת התהליך.

ישנם אנשים שיעידו, כי עברו שבוע מצוין מבחינת האכילה וההתמודדות הדיאטטית, אך ברגע שעלו על המשקל, לא ראו ירידה מספקת, דבר שמוביל לתסכול ולפריקת עול. מאידך- אנשים שעברו שבוע לא מוצלח מבחינת הדיאטה, ו"חטאו" פה ושם, דווקא יראו ירידה במשקל, וקיבלו בכך פידבק חיובי על התנהגות אכילה שלילית. בשני המקרים, המצב הרגשי הושפע מן השקילה וכך גם הסקת המסקנות וקבלת ההחלטות לגבי המשך התהליך.

בכל מקרה, יש להמשיך בהתנהגות אכילה נאותה, יציבה ועקבית, ללא קשר למספר המופיע על המאזניים, רק אז אפשר יהיה לקבל תוך מספר שבועות מסקנות לגבי טיבו האמיתי של המשקל ותהליך הירידה.

ירידה במשקל! הרזייה! מה ההבדל?

ירידה במשקל, מתארת את הירידה האבסולוטית בקילוגרמים ולא מתייחסת לסוג הרקמה המתפרקת - האם התפרק שריר, שומן, נוזלים? לעומת זאת, תהליך הרזייה בטוח מבטא את פירוק מסת השומן, אותה רקמה שמזיקה לנו בריאותית ומתבטאת גם בנפח הגוף.

על-מנת לקבל תמונה מהימנה על מידת הצלחת תהליך הירידה במשקל, יש למדוד מעבר למשקל, גם את היקפי הגוף. מומלץ למדוד את היקף הירכיים, הבטן והמותן, וכמו-כן, למדוד בעזרת מכשירים המתקדמים טכנולוגית, את אחוזי השומן, רק אז תתקבל תמונה אמיתית על מצב המשקל והתקדמות התהליך.

אחוזי שומן ומדידת היקפים, משקפים, כאמור, את איכות הירידה במשקל ולא רק את הכמות. היקפים מייצגים בעיקר את פירוק המסה השומנית הממוקמת בעיקרה כמצבור תת-עורי.

יש לזכור, כי תהליך פירוק השומן בגוף הינו איטי ולכן ירידה במשקל איטית ומדורגת, מבטיחה הרזייה ולא רק ירידה מקרית ורגעית במשקל. כך למשל, יכול אדם להיות ירוד במשקל, אך בעל אחוזי שומן גבוהים יחסית, דבר הניכר במראהו ולעומתו אדם השוקל יותר, אך מסת השריר שלו גבוהה ואחוזי השומן שלו נמוכים והוא יראה חטוב ובריא.

ההמלצה אם כך היא, ראשית לא להישקל בתדירות גבוהה, מספיק אחת לשבוע ובאותם תנאי שקילה. כלומר, אותה שעה ביום, אותו ביגוד ובעיקר על אותו משקל. משקלים שונים מכוילים באופן שונות במספר גרמים כך יכולה להיווצר תמונה לא נכונה של משקל.

חשוב לנהל מעקב אחר אחוזי שומן וההיקפים וזאת על-מנת לוודא שמסת השומן היא זו המתפרקת בתהליך ולא רקמת השריר המכילה בעיקרה נוזלים.

בנוסף, מומלץ שאותו מודד יערוך את כל המדידות. עדיף שיהיה זה איש מקצוע. כלומר, הדיאטנית וזאת בגלל השונות הקיימת בין מודדים שונים.

חשוב מאוד שבמהלך תהליך שינוי ההרגלים והירידה במשקל, נתחבר לחוויה הגופנית, להרגשה הכללית ולא רק למספר המופיע על המאזניים.

נורית רייכמן היא דיאטנית קלינית בסטודיו סי