תנור אפייה. ארכיון
תנור אפייה. ארכיוןצילום: פלאש 90

מנהל מחלקת תעשייה וחרושת ברבנות הראשית לישראל, הרב חגי בר גיורא, מסביר האם וכיצד ניתן להכשיר תנור רגיל ופירוליטי לפסח.

תשובת הרב בר גיורא מהווה חלק מסדרת הכתבות בערוץ 7 בשיתוף עם אתר 'ישיבה' והרבנות הראשית לישראל, במסגרתה הגולשים שואלים שאלות בענייני הפסח והרבנות הראשית משיבה.

תנור פירוליטי הוא תנור המכיל פונקציה של ניקוי עצמי, "ככלל, לא ניתן לסמוך על הניקוי לעניין פסח, משום שהניקוי העצמי לא מתבצע בסדקים קטנים ובאזורים בלתי נגישים בחלל התנור", ציין הרב בר גיורא והוסיף כי לפני שמכשירים תנור "יש לקחת בחשבון שלפי חלק מהדעות, כגון לדעת הרב מרדכי אליהו זצ"ל לא ניתן להכשיר זכוכית לפסח, ולכן אם יש זכוכית בתנור לא ניתן להכשירו".

עם זאת ציין הרב בר גיורא כי לפי רוב הדעות ניתן להכשיר תנור בדרך הבאה: להשביתו ל-24 שעות ולאחר מכן לנקות את חלל התנור באמצעות חומר פוגם.

אם יש גומי בתנור יש לבדוק את שלמותו: אם הגומי סדוק יש להחליפו לפני פסח. אם הגומי שלם, לפי חלק מהדעות יש להחליפו בכל מקרה.

לפי דעות אחרות ניתן להסתפק בניקוי באמצעות חומר ניקוי פוגם מתחת לגומי. לאחר הניקוי עם החומר הפוגם יש לשטוף היטב את חומר הניקוי.

בתנור עם ניקוי עצמי ניתן להפעיל כעת את תכונת הניקוי העצמי. בתנור ללא ניקוי עצמי יש להפעיל את התנור בטמפרטורה מקסימלית ולאחר שהטמפרטורה הגיעה למקסימום יש להשאיר את התנור דלוק למשך חצי שעה.

מנהל מחלקת תעשייה וחרושת הדגיש כי לא ניתן להכשיר תבניות מתכת ולכן במהלך החג יש להשתמש בתבניות חד פעמיות.

לגבי רשת התנור: אם במשך כל ימות השנה הרשת משמשת אך ורק להנחת תבניות עליה, יש לנקות אותה באמצעות חומר פוגם ולהכניסה לתנור בזמן הפעלתו לצורך ההכשרה. אם הונח על גבי הרשת מאכל חמץ ישירות, שלא באמצעות תבנית, הכשרת הרשת דורשת ליבון חמור - כלומר חימום של לפחות 450 מעלות עד להאדמת הרשת, ומאחר שרוב הרשתות בתנורים הביתיים לא יעמדו בליבון חמור, יש להימנע משימוש ברשת שהונח ישירות עליה חמץ.