קידוחי נפט
קידוחי נפטצילום: פלאש 90

במשך שנים רווחת בישראל המוסכמה ש"נפט זה לא כאן", וכי את צריכת הנפט המקומית יש לייבא.

בישראל יש אמנם שני שדות פעילים, 'חלץ' ו'מגד', אך אם ניקח לדוגמה את שדה חלץ, הפעיל כבר כחמישים שנה, הרי שכיום מופקות ממנו ביום מספר חביות השווה לפחות מעשירית האחוז מהצריכה היומית של נפט בישראל.

גם שדה מגד של חברת "גבעות עולם", שקצב ההפקה בו מרשים קצת יותר, מפיק ביום פחות מאחוז מסך צריכת הנפט היומית בישראל.

אולם, בישראל קיימים מרבצים מהם ניתן להפיק נפט בכמות משמעותית, כזו השווה לצריכת הנפט של המשק הישראלי כולו למשך עשרות שנים, אולם עד היום הדבר לא נעשה.

מדובר ב"פצלי שמן", שהם סלעים בהם אצור נפט כשהוא במצב מוצק, ומהם ניתן להפיק נפט בכמויות גדולות, כאלו שיספקו את הצריכה של ישראל ממקורות עצמאיים.

המדען הראשי של משרד התשתיות, ד"ר שלמה ולד, טען בישיבה בכנסת בשנת 2011, כי "בפצלי השמן יש מאגר ששקול לכמות עתודות הנפט של ערב הסעודית".

עצם קיומם של פצלי השמן בישראל היה ידוע כבר שנים, אולם במשך שנים רבות ההערכה היתה שלא ניתן לנצל אותם, עקב מחסור בטכנולוגיה שתהפוך את ההפקה לכדאית, ועקב מחירי הנפט בעולם שהיו נמוכים משמעותית ממחירם כיום.

בשנת 2008, קיבלה חברה בשם IEI את הזיכיון ממדינת ישראל לעריכת ניסוי בטכנולוגיה חדישה, אשר במסגרתה נמנע הצורך לכרות את פצלי השמן מהאדמה לפני הפקת הנפט. הטכנולוגיה, שכבר נוסתה בחו"ל ונמצאה יעילה, צפויה ע"פ הערכותיהם של מדענים לאפשר הפקה של עשרות אלפי חביות נפט ביום תוך כמה שנים.

השיטה החדשה אמורה לפגוע בסביבה פחות מהשיטות הקודמות, ולכן תוכנן פיילוט ראשוני להפקת הנפט מהפצלים, אולם ההליכים הסטטוטוריים התמשכו לאורך השנים, כך שרק בימים אלו עומד הפיילוט בפני אישור סופי של גורמי התכנון והבניה.

במידה שיאושר הפיילוט יחל התהליך הטכנולוגי, שגם הוא צפוי להימשך שנים ספורות, בסיומו יקבע האם תתחיל הפקה מסחרית של נפט מפצלי שמן בחבל עדולם שבשפלה הדרומית.