
מליאת הכנסת אישרה היום (שלישי) בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק זכויות החולה, יוזמתה של חברת הכנסת פנינה תמנו-שטה יחד עם האגודה לזכויות החולה.
על פי הצעת החוק מטופל יוכל לבקש מלווה שיצטרף אליו לטיפול רפואי, בכפוף לסייגים הקבועים בהצעת החוק.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "קיימת אוכלוסייה גדולה, בעיקר מבוגרים, שמתקשים בשמיעה או שאינם דוברים היטב את השפה וכך מתקשים בהבנת דברי המטפלים והצוות הרפואי. נוסף על כך, רבים, אשר לרוב נמנים עם אוכלוסיות פגיעות שונות כגון קשישים, עולים חדשים, בעלי מוגבלויות, חסרי ישע וכן הלאה, חוששים לקבל טיפול רפואי ללא ליווי אישי, ולכן חשוב כי יהיו מלווים באדם נוסף".
"הזכות של המטופל לנוכחות מלווה במהלך טיפול רפואי, כפי שקיימת כיום, אינה מעוגנת בחוק. לכן, זו למעשה זכות יתר שהמטופלים מקבלים בהתאם לרצונו הטוב של הרופא, ולכאורה מטפל רשאי לאסור על נוכחות מלווה במהלך הטיפול הרפואי".
ח"כ תמנו שטה אמרה כי ההצעה הזו נותנת מענה לאוכלוסייה גדולה ומוחלשת, "אם נסתכל על אוכלוסיית המבוגרים, פגועי נפש, עולים חדשים, הדבר הבסיסי שיש לכל אחד מאיתנו שזה יכולת ההתקשרות והעברת המסרים מול הרופאים, אינם עומדת להם. אצל מבוגרים זה בעיה בשמיעה, עולים חדשים בעיה בשפה, פגועי נפש יש בעיית חרדה וכן הלאה. רופא שמתקשה להבין את המטופל, אינו יכול להעניק את הטיפול המרבי. ההצעה הזו תעזור לשני הצדדים, גם למטופלים וגם לרופאים".
מנכ"לית האגודה לזכויות החולה, שירלי זילבר אמרה לערוץ 7, "עד כה נושא ליווי אדם המקבל טיפול רפואי לא היה מעוגן בחוק ולא היה תחת פיקוח. מדובר בהישג של ממש ובצעד נוסף של האגודה בשיפור השירות הניתן לכולנו כצרכני בריאות במערכת הבריאות בישראל".