]]

האוויר הקריר שנשב בינות לשרידים האדירים של מבצר יחיעם, בלב הגליל המערבי, היווה את יריית הפתיחה לטיול נפלא במרומי ההרים הצופים לים התיכון.

לשבת על מרפסת הנוף הקסומה על אחת מחומות המבצר, להתבונן בנופים הפרוסים לכל עבר, לראות את "הירוק בעיניים" של הגליל, ולהבין שמה שאנו עושים כל ימות השנה בין כותלי המשרדים השונים הוא כלום לעומת הטבע הצפוני הממתין לנו במרחק של שעה וחצי נסיעה ממרכז הארץ.

הגענו אל המבצר בשעת בוקר מוקדמת. אחרי לילה קצר באירוח הכפרי של יחיעם (למי שמחפש אירוח כפרי - 04-9856057/8) עשינו דרכנו עם שחר, במדרגות המובילות למרומי המצודה העתיקה הזו. אלו הם שרידים של מבצר צלבני ומבצר עות'מאני. המבצר הוקם בראשיתו כחווה מבוצרת, אחת ההיאחזויות של הצלבנים בגליל המערבי.

המבצר נהרס בשנת 1265 בידי הסולטאן הממלוכי אלמלך א-ט'אהר ביברס. תושביו הדרוזים של הכפר ינוח הנשקף ממרומי המצודה (וזהו טיול נוסף המומלץ לשם, רק כדי לראות איך בינוח מייבשים את החיטה על גגות הבתים או חווים את טעם העגבניות המיובשות בשמש הקופחת) מספרים, שבעת מרד הפלאחים נגד מוחמד עלי (1834) התבצרו המורדים במבצר והופגזו בידי הארטילריה של איבראהים באשה, תותחיו הוצבו מעבר לוואדי שמדרום למבצר.

כשעלה קיבוץ יחיעם על הקרקע, השתכנו מייסדיו בהריסות המבצר, ובמהלך מלחמת העצמאות היה המקום ביצור מרכזי במערכת ההגנה של הקיבוץ.

ללכת בין שבילי המצודה, זו פיסת היסטוריה ישראלית. בכל פינה, שילוט המורה על הקרבות הקשים שהיו מנת חלקם של תושבי הקיבוץ . קיבוץ יחיעם הוקם בנובמבר 1946. השם "יחיעם" ניתן לקיבוץ לזכרו של יחיעם וייץ, מפקד בפלמ"ח אשר נפל בליל פיצוץ הגשרים (יוני 1946) באזור גשר כזיב. הקיבוץ נוסד בידי חברי השומר הצעיר מישראל ומהונגריה, ונקרא תחילה 'קיבוץ הסלע'.

בזמן מלחמת העצמאות היה הקיבוץ מנותק ונצור בשל הכפר הערבי כברי, שישב על אם הדרך לקיבוץ. התחמושת והאספקה אזלו, וחודשו לזמן מה בזכות הטייס עזר ויצמן, שהביא במטוסו אספקה לנצורים. במרץ 1948 לא נותרה ברירה, אלא להוציא אל הקיבוץ שיירה עם אספקה. 'שיירת יחיעם' יצאה מנהריה ומנתה 92 לוחמים מגדוד 21 של חטיבת 'כרמלי'. אולם ערביי כברי הציבו מארב בסמוך לכפר, ובמקום התפתח קרב קשה.

במקום שבו הותקפה השיירה ניצבת כיום אנדרטה שתכנן יחיאל ערד, אחיו של אחד הנופלים בשיירה. המצור על יחיעם הוסר במאי 1948 במבצע 'בן עמי', שכונה כך על שמו של בן עמי פכטר, מפקד שיירת יחיעם שהצטרף לשיירה ברגע האחרון ונפל בקרב שהתנהל במקום. באוקטובר 1948 שוחרר הגליל העליון במסגרת מבצע 'חירם'.

רשות הטבע והגנים ערכה בו פעולות ניקוי ושימור נרחבות, והיום זהו אתר פתוח ,( בתשלום סמלי) למבקרים את ארוחת הבוקר אפשר להביא מהבית או ליצור קשר עם רימונה ממושב חוסן ולהתפנק ממיטב הלחמים והמאכלים הכשרים של המשפחה המיוחדת הזו ( 04-9978186 )

שביל קסום ונוח להליכה לכל המשפחה מוביל מפתח המצודה עד לישוב הקהילתי כליל . תרצו הוא כליל השלמות, תרצו הוא כליל של אנשים שחיים אך ורק בדרך הטבע, הטיול הוא החוויה . משך ההליכה בצורה מסודרת, כשעה וחצי ואולם תזדקקו לשני כלי רכב. רכב אחד יש להקפיץ מראש לסוף המסלול בישוב כליל ואת הרכב השני נשאיר למרגלות המצודה בה ביקרנו.

אחרי ביקור במקום נעלה על כלי הרכב וניסע לפארק גורן. הפארק המשתרע על כאלפיים דונם, שוכן בראש מצוק אדיר המתנוסס מעל לגדה הצפונית של נחל כזיב. מקצה המצוק נשקפים הנופים המרהיבים של שמורת נחל כזיב. בין עצי החורש הירוקים מתנוסס המבצר הצלבני מונפורט.

הקרן הקיימת לישראל טיפחה את עצי החורש הטבעי ושיבצה ביניהם חניונים רבים, אבן שואבת למטיילים מכל רחבי הארץ. בחודשי הקיץ נערכים במקום סיורי סאפרי לילה קסומים , פרטים 1800-350-550 ).

פארק גורן נמצא בלבו של חורש גדול, המשתרע על פני יותר מ – 30 אלף דונם. העץ השולט כחורש הוא אלון מצוי. אותו קל לזהות על פי שולי העלים הקוצניים שלו ועל פי פירותיו המיוחדים: כל פרי מכיל זרע גדול אחד המכונה בלוט. החלק התחתון של הבלוט נתון בתוך ספלול – כוסית מעוצה הבנויה קשקשים.

האלון המצוי הוא אמנם השליט הבלתי מעורער של החורש, אך מלווים אותו עצים רבים אחרים, כמו למשל: ער אציל - עץ הגדל אצלנו רק בחורש הלח ומעליו מכינים את התבלין הידוע בשם "עלי דפנה"; אלון תולע - עץ נשיר הגדל בדרך כלל במקומות הגבוהים והקרים יותר של החורש; קטלב מצוי - הניכר בקליפת הגזע האדומה שלו ובפירותיו הכדוריים, הצבועים גם הם אדום; אשחר ארצישראלי - מין שיח עץ בעל קצות ענפים קוצניים ופירות כדוריים כהים; עוזרר קוצני - בעל הפירות האכילים; אלה ארצישראלית ואחרים. בין עצי היער, במיוחד במקומות הפתוחים לשמש, עולים בחורף ובאביב פרחים בשלל צבעים: כלניות, רקפות ואיריסים, וגם פנינה של ממש: סחלב מצויר - צמח נדיר בארצנו שגדל רק בגליל העליון.

יופיו המיוחד של פארק גורן טמון בעובדה שצומחים בו עצי בר. אבל, ללא טיפול ביער, אי אפשר היה לבלות בו. עצי החורש עוצבו מחדש. הענפים הקרובים לקרקע נגזמו וכל עץ זכה בגזע אחר חזק. עיצוב זה "פתח" את הנוף והביא להתפתחות של עצים נותני צל שניתן לנפוש ולטייל ביניהם.

בשטח הפארק, עדרי עיזים ובקר הרועים בשטח בצורה מבוקרת. העיזים אוכלות את העשבייה, דבר שמפחית את כמות החומר היבש בקיץ, ותורם למניעת שריפות. העיזים אוכלות גם את העלים שבהישג שיניהן, ובכך מעודדות את העץ לצמוח לגובה. במתחם יער גורן הוצבו שולחנות פיקניק. הותקנו ברזי שתייה ושירותים, הוכשרו מצפורים, נפרצו שביל' הליכה רבים וסומנו מסלולי טיול. כל אלה, יחד עם הנוף הטבעי, הפכו את פארק גורן לאחד ממוקדי הטיולים והנופש החשובים בישראל. למי שחפץ להגיע לפינות היותר קסומות, שתי דרכים עומדות בפניו. טיולי סוסים 04-9806465 במתחם הפראק ,או טיולי ג'יפים והם רבים באזור.

פרטים במרכז המידע 1700-70-50-50 או אצל אמנון גופר שיסביר לכם באדיבות רבה על שלל אפשרויות באזור 054-6549191

ואפוא לנים?

אחרי יום עמוס לעייפה, גם רוגע לנפש צריך. בעיר הייקים הסמוכה (נהריה) אנו ממליצים על שני בתי מלון המציעים למבקר בה מנוחה:

על חוף ימה של נהריה הוקם לפני מספר חודשים בית מלון חדש פארק פלאזה שכל חדריו פונים אל הים. גולת הכותרת במלון הם חדרי- המיני סוויטה שבה תוך כדי מנוחה סופגים את אוית הים , הכל דרך חלונות זכוכית אטומים כדי שרעש המכונות לא יפריע את השלוה. טל. 04-9000248

ובמרכזה של העיר ברחוב הגעתון המפורסם, החוצה את העיר לשניים, נעשתה בחודשים האחרונים מתיחת פנים משמעותית לבית המלון המפורסם והטוב, קרלטון, מבניה הראשונים של העיר. (טל 04-9005555) המלון החדש, נחשב למלון הדגל של העיר נהריה, נפתח במהלך חודש מרץ האחרון לאחר שיפוץ מאסיבי בהיקף של 15 מיליון ₪.

כל החדרים שופצו בטעם טוב, האוכל מצויין , יש בית כנסת ואפשר להרגיש לכמה שעות או ימים את אוירת מייסדיה של העיר שעתה מלאו לה שבעים שנה.

איך מגיעים ?

למבצר יחיעם נוסעים בכביש 70 עד לצומת כברי. פונים מזרחה בכביש 89 עד למות געתון. שם פונים לכביש פנימי 8833 עד לקיבוץ שם הכניסה גם למבצר.

לכליל מגיעים דרך כביש 8721 היוצא מכביש 70 מעט דרומה מצומת כברי.