כבר מרחוק, כאשר מעבר להרים ניבטים בתיה של צפת מרגישים את התרוממות הרוח. ככל שקרבים לעיר הולכת ומתעצמת הרגשה הזו. כשקרבים לעיר מבחינים היטב בבית הקברות העתיק, וכשנוסעים ברחובה הראשי של העיר העתיקה, רחוב האר"י, יודעים אל נכון, שזו מציאות אחרת.
כשהצעתי, לעלות לעיר המקובלים לסוף שבוע ולקראת החגים, לא ידעתי למה לצפות. צפת של ימות החול, הייתה ההערכה, היא צפת אחרת מצפת של שבת, חשבתי. יצאנו אל מגוון אתרים, בעיר העתיקה , אלו הפחות מוכרים. הכול במתחם אחד. מניחים את הרכב ביום שישי בצהרים ופוגשים בו שוב במוצאי השבת. יוצאים לטעום את צפת מזווית אישית בהחלט. יום שישי אחר הצהרים, כמה שעות לפני כניסת השבת. זאב פרל, ראש עיר לשעבר ובנו של מפקד האצ"ל בעיר, נוטל את מקלו והולך איתנו בסבך סמטאותיה של העיר המקסימה הזו (רק חבל שכל כך מלוכלך בה..) עד נחזור לכל המקומות הללו במהלך השבת, אבל בשביל הצילומים הקדמנו לצאת לדרך.
במדרגות החוצצות בין הרובע היהודי לרובע הממלוכי אנו שומעים תחילה את סיפורה של צפת.
גרם מדרגות אדיר (צריך הרבה כושר בשבת כזו..) מחלק את העיר העתיקה לשני חלקים. כל מה שמצפון לו נכלל ברובע היהודי. בכניסה לרובע מבנה ישן מנוקב בכדורים" זה עוד מימי מלחמת העצמאות ונשאר לזכר" אומר זאב פרל המדריך "אוי לו לראש העיר שיעז להסיר את הסימנים הללו" הוא מוסיף. וזהו אכן סימן ההיכר הבולט היטב בשטח. מכניסות רבות ניתן להיכנס לרובע היהודי העתיק. נכנסנו דרך השוק. דרך גרם מדרגות צר מוביל אותנו זאב לאחת מעשרות בתי הכנסת הקטנים הפזורים ברחבי העיר, בית הכנסת "שער הרחמים". מתברר שבצפת קיימים עד היום בתי כנסת משפחתיים, כאלו שנבנו בתוך מתחם משפחתי ועוברים מדור לדור. בכל שבת, כתוב על השלט, יש קידוש וכיבוד. עוד דרך מיוחדת לקבל את האורחים. כמה עשרות מטרים משם, ברחוב י"א, אנו נכנסים לתוך מתחם קטן. על דלת הברזל מופיע השם ישפה. יחיאל בעל הבית, מהנדס אווירונאוטיקה, מקבל את פנינו במטבח הקטן והצנוע תוך כדי בחישה אחרונה של הטחינה לשבת " בשבת אוכלים אצלנו בצפת מאכל מיוחד "גפילטא קרפיון עם טחינה". גולת הכותרת שלו היא היין המיוחד אותו הוא מפיק מדריכה ברגליו תוך שירת פרקי הלל "ללא שום תוספות" הוא אומר. השולחן כבר ערוך. הכול מוכן למשיח ולשבת. בשאר ימות השבוע מארגן יחיאל ערבי טעימות יין, ארוחות בוקר ועוד, ואיך הוא אומר " המוסיקה והאוירה כלולה במחיר". 04-6921696
אחרי כוסית קטנה של יין לפני שבת אנו יוצאים לסיור אחרון לפני שקיעה לבתי הכנסת העתיקים של העיר. הכנות אחרונות. בבית הכנסת אבואב שוטפים את רחבת הכניסה. יהודי עטור זקן דואג למרק את הרחוב הצר המוביל אל בית הכנסת. חולפים על פני בית כנסת אלשיך " הוא פתוח רק בשבת" מספר זאב המדריך, ממשיכים עד לגרם מדרגות גורי האר"י שבפתח בתי הכנסת ובית המדרש של האר"י הקדוש. השמש כבר נוטה לשקוע מעבר להר מירון. כאן עמד האר"י הקדוש בערב יום שבת וקרא לחסידיו לעלות לירושלים לקבל את פני המשיח. איזו הרגשה עילאית.
יהודי אחרון שוטף את מדרגות החצר של חסידות קאסוב, אחת מ-26 החסידויות הפזורות ברחבי העיר. לא הרחק משם , תופעה שרק בצפת אפשר למצוא, בית הכנסת של חסידות ויזניץ- טוניס " אתה תופס מה זה אומר?" שואל- מסביר זאב פרל בשפתו הציורית " שילוב של מזרח ומערב בעיר הקודש צפת.
עם כניסת השבת, הכול הופך רגוע ושליו. אחרוני האנשים חוזרים מהמקווה לכבוד שבת. ממהרים לבתי הכנסת.
באחת הסמטאות, ברחוב הפלמ"ח, בית הכנסת בירב, על שמו של יעקב בירב. זהו מנין קרליבך הגדול אולי בעולם. אם לא תגיעו עם הדלקת הנרות - אין לכם סיכוי לתפוס מקום. שירת לכו נרננה בוקעת מפי החזן ומיד מקפלים את כל הכיסאות בתוך האולם הקטן ומתחילים לשיר, לרקוד ולזמר את פרקי התפילה. שעה וחצי של קדושת שבת.
המקום הכי קרוב לאמת. "לכה דודי לקראת שבת" שר החזן ועימו הקהל. כאן בצפת כתב רבי שלמה אלקבץ את הפיוט הזה המושר בכל בית.
ברחבי העיר פזורים עשרות בתי כנסת מעדות וסגנונות שונים. אינה דומה התפילה בבית כנסת אבואב, לתפילה בבית הכנסת של האר"י. בחסידות קוסאב מרבים לדוגמא בשירה. אחרי ארוחת השבת, בכל ליל שבת, יוצא מרחבת בית המלון רימונים עם אורחי המלון (אפשר גם להירשם) סיור נפלא של זאב פרל. האיש שהוא דור עשירי בצפת, שימש גם שנים רבות כראש העיר, מכיר כאן כל סמטה, כל בית וכל סיפור "ואף על פי כן תמיד מחדשים לי" הוא מספר תוך כדי הליכה.
אפשר ללכת וללכת בכל שעה ברחבי העיר. ריח עצי התאנה הבשלים בימים של סוף הקיץ אינו פוסח על אף סמטה, ומוסיף נופך מיוחד משלו לשבת.
ונכון. צריך גם לאכול ולישון. בחרנו הפעם במלון משפחתי קטן - שתים שלוש דקות הליכה מבית הכנסת בירב, עוד כמה דקות עד לבתי הכנסת של האר"י, האלשיך, רבי יוסף קארו ועוד- מלון כרמל. שלמה זייד (אל תטעו שם " אני ס"ט" משורשיה של צפת) מנהל את המקום. חדרים קטנים , מרוצפים באריחים של פעם. אפילו סיפור המים במלון הוא סיפור היסטורי. לא נגלה עד שתגיעו למקום. המלון לא מספק ארוחות וצריך להתארגן בהתאם. איך? פתרון אחד הוא ארוחות או חלקי ארוחות במלון רימונים. פתרון נוסף,ניתן להיעזר בבתי התבשיל המכינים אוכל מוכן ולאכול בחדר. המבנה ישן, עתיק עם נוף וחן יוצאי דופן. המוסיפים המון לחן הצפתי. בית אבן, הטובל בתוך פרדס רימונים, זיתים ושאר עצים ריחניים וירוקים. פשוט נפלא. מלון ציורי הממוקם בלב מושבת האומנים בצפת העתיקה, על יד בתי כנסת עתיקים, גלריות, סדנאות אומנים, מוזיאונים, בוסתנים ופינות חמד משובבות עין.
המלון נבנה על חורבות פונדק מן המאה ה- 17 .במלון, בריכת שחיה חיצונית (פתוחה בקיץ), הטבולה בירק ומשקיפה להר מרון ומועדון ילדים.
רובע אמנים חדש ומסעדה כשרה – ליום שישי
בלב הרובע הממלוכי שבנייתו החלה במאה 13 נמצאת קריית האמנים. גלריות שהן לרוב בתי המגורים של האמנים ובהם משולבות גלריות. מצפים מאתנו לדפוק על הדלת, להיכנס ולהתחבר אל האמנים ולשמוע עליהם ועל יצירותיהם. מומלץ לבקר בכמה גלריות ולהגיע בתום הסיבוב לתערוכה הכללית של האמנים הנמצאת במסגד השוק. במקום קפיטריה, כשרה "מקסימלאן". -מסעדה חלבית צמחונית בלב האומנים בחצר עתיקה. האוכל נפלא, הפשטידות עשויות היטב ועוגת הגבינה(אנחנו הרי בצפת) נהדרת. המסעדה בהשגחת רבנות צפת.077-7882887 .
ומה אמרו לי בסוף הסיור בסוף השבת? נסו בעצמכם. לא תתאכזבו. זו צפת , המשלבת, עבר, הווה ועתיד יחדיו.
איך מגיעים?
נוסעים עד העיר העתיקה בתוך צפת. מחנים ברחוב האר"י. משם לפי השילוט לכל האתרים.
טלפונים נוספים : זאב פרל הדרכה בעיר : 054-5459970
מלון כרמל שלמה זייד 04-6920053
מלון רימונים: 04-6994666