המשפחות המשתתפות בסיור הצהרים מגיעות כמעט מכל רחבי הארץ.
שמואל גימפל הגיע מנהריה עם נכדתו, משפחת דרור הגיעה עם 2ילדיה מטבעון, שלמה ליבר היה מוכן לנסוע את כל הדרך מתל אביב ואפרת מובשוביץ מילאה דלק כבר בראשון לציון משם הם הגיעו. כנראה שהרקפות עושות משהו. בסוף הסיור נדע שאכן זה נכון.
ציונה בשן, מדריכה ותיקה של הקק"ל באזור מספרת על יער שכולו רקפות בלי שיהיה לכך כל הסבר מדעי:" האנשים הראשונים שהגיעו לכאן בשנת 1945 לא חשבו כלל על רקפות או יער. היו אלה ניצולי השואה שהחליטו להקים ישוב שיהיה כעין גלעד לתקופת העבר. בני המקום נטעו את החורשה כזכר לנופלים ולנספים".
פריחת הרקפות לצד הכלניות ומרבדי הסרפדים ("עוד מעט תשמעו איך מכינים מרק מסירפדים" אומרת ציונה )הפכה את חורשת הקיבוץ לאתר של ממש. עשרות אלפים מגיעים לכאן בכל עונה. השנה,הפריחה מרהיבה במיוחד. למי אכפת מהסיבה. התוצאה חשובה. יופייה של פריחת הרקפות הוא בעצם מיקומה. לנוסעים בכביש , אין בכלל מושג מה חופנת בחובה החורשה במעלה ההר. יתרה מכך. גם כאשר עולים בשביל המסודר לתוככי החורשה טרם מתוודעים למראה הנפלא שיגלה לעינינו בעוד רגע קט. תעצמו את העיניים, תציירו לנגד עינכם מרבד דשא של מגרש כדור רגל ואח"כ תהפכו זאת לרקפות. זה פשוט מחזה משגע.
המדריכה מספרת שלמעשה בכל אחת מפינות החורש באזור מסתתרת לה שמורה מעין זו. "אין לכך כל הסבר. החוקרים סבורים כי שילוב בין האור, הקרירות היורדת על המקום והצל הנופל מעצי האורן, הם הסיבה לתופעה".יתרה מכך" היא אומרת "שורשי האורנים לא זו שאינם מזיקים לפריחה יתכן והם אף מסייעים לה".
גם לעבודת שימור החורשה סיפור משלה. פרוייקט בני המצווה של חברי הקיבוץ הוא טיפוח הנוף והסביבה, בגבעת הרקפות. הם אלו שהניחו כאן את החיבלול לבל תפגענה הרקפות והם אלו שהניחו את אריחי העץ לנוחות המטיילים.
אנשי הקק"ל ראו כי טוב וכי כמות האנשים המגיעה למקום אדירה ועל כן הרחיבו את האתר. כבר בכניסה לשמורה "גבעת הרקפות" הוקמו מתקנים לנוחות המגיעים הכוללים ספסלים, שילוט והסבר על הרקפות.
ולא, לא שכחנו את מרק הסרפדים. ממש בכניסה לחורשה מרבדי צמח הסרפד. מסתבר שבצמח הזה קיים ריכוז גבוהה ביותר של ברזל הנדרש לבני אדם. אחת המשתתפות בסיור, שרה שוב מגני עם שבשרון,מסבירה לקהל הנוכחים מה לעשות "קוטפים את הגבעול, ממוללים את העלים בחלקם התחתון (זהירות-החלק העליון קוצני) משרים אותם בתוך מים, מוסיפים ירקות נוספים לפי הטעם והרי לכם מרק טעים". זה מאוד טעים מעיד בעלה מיכאל, וגם ובריא (לפי הרופאים). ציונה מדריכת הקק"ל מוסיפה כי אפשר באותה צורה גם לחלוט תה סרפדים למי שמרק לא ממש עושה לו טוב. אז יש טיול, גם אוכל מזין ובריא. יש מה לבקש עוד?
עוד בסביבה :
זוהר בדשא בקיבוץ דליה
בלב קיבוץ דליה, ממוקמות 29 בקתות אירוח מעץ קסומות. מוגשות שם ארוחות בוקר עם תעודת כשרות בטעם של קיבוץ.במקום תוכלו ליהנות, מבריכת שחיה (בקיץ), טיולי ג'יפים, רכיבה על סוסים בחווה סמוכה וכמובן מסיורים מודרכים. בימי שישי מוגש במקום ברנאץ'(שילוב בין ארוחת בוקר וצהרים) נפלא בשילוב סדנת יוגה. 04-9897777
בצל הפסיפלורה
פינת חי של כבשים , עיזים ופינת ליטוף. רכיבה על סוס במטע הפסיפלורה (בתשלום נוסף) משחקי חצר לילדים- בול קליעה,כדורגל כדורסל,לוחות גירים,בריכת כדורים,נדנדה ,קליעה למטרה ועוד....בנוסף חנות בוטיק למשקאות שיכר,ליקרים,ריבות ומתנות.במקום תינתן הדרכה על תהליך השיכר והליקר כולל טעימות חינם.פינת ישיבה נעימה מול נוף מטע הפסיפלורה.
שעות פתיחה: א-ה משעה 9.00-17.00, ביום שישי משעה 9.00-15.00, שבת סגור. לפרטים: 0528/819646 .
דג בכפר ביקנעם המושבה
אוהבים לדוג? אוהבים להרגיש את החוויה ולדעת שכמעט בטוח שתצליחו לדוג? אז יש לנו פתרון עבורכם. דג בכפר הוא אתר דייג עם בריכות דיג לילדים ולמבוגרים ושפע אטרקציות לבילוי משפחתי מהנה. ממש, למרגלות הכרמל בצומת דרכים לצפון ובפתחם של העמקים.
האזור בסמוך לפארק דג בכפר, אטרקטיבי מבחינת תיירותית, שופע פריחה ונחלים, מתאים לטיולים רגלים ולטיולים רכובים. במקום בריכת קרפיונים המשמשת את המשפחות לדייג. הפארק מוקף מקומות ישיבה, מרחבי פיקניק, עם שולחנות וכיסאות, ערסלים ומנגלים מוצלים. ניתן לשכור את ציוד הדייג ואף לקנותו. בתיאום מראש מתקיימות במקום גם סדנאות יצירה. 04-9894095
איך מגיעים?
לרקפות -נוסעים בכביש 672 מצומת אליקים לכיון קיבוץ גלעד. השילוט ברור לאורך כל הדרך.
לדג בכפר וצל הפסיפלורה- נוסעים בכביש 66 לפי השילוט. בצל הפסיפלורה ממוקם במושב מדרך עוז.