אשכולות הענבים בבית ג'אן במרום הגליל מלאו פרי. מספיק לקרוא את פסוקי פרשת השבוע החולף, להגיע לכאן ולהבין עד כמה אנו "ארץ זבת חלב ודבש".
בפתח ביתו של דר' דבור בבית ג'אן עמוד עץ התאנה בשיא בשלותו. הדרך העולה מחורפיש לכפר עוטה ירק, פרי עסיסי, מים זורמים והרבה מורשת. באחד מעיקולי הדרך אנדרטה לחללי אסון המסוקים. עוד רגע קט נגיע לכפר הצ'רקסי ריחניה , שם נשמע על מספר הקצינים הגבוה ביותר במערכת הביטחון. הכל כאן חובר יחדיו. תיירות וצבא, פרי הארץ ונופיה, אנשים וטעמים מהמשובחים בארץ ישראל.

הדרך העולה אל מרום הגליל משובצת כולה במטעי פרי, בעצי תאנה בשרניים ומלאים דבש והמון כרמים. מכל עבר, אתה מבחין בשורות כרמי היין והגפן ומבין את משמעות המילים כרם. עומדים הם, הגפנים שורות שורות ורק מחכים לבוצר שיבוא ויטלם.
במרחב הכפרי העצום הזה, ממוקם לו פארק התעשיה דלתון.
ללו, מנהל המקום ממהר להסביר לנו כי לא מדובר בתעשיה רגילה של ברזל, נחושת או מתכת אחרת "כאן נבנית הארץ הטובה אשר נותנת לנו את פירותיה" הוא אומר. אנחנו נכנסים ליקב אדיר.

ארוחת בוקר חלבית עשירה וכשרה כמובן, מקבלת את פנינו. הכל תוצרת המקום. גבינות משובחות, חלב מלא ארומה ויין משובח. סיור וארוחה במקום נותנים פתיח נהדר לביקור בארץ הכרמים.

מטרים ספורים משם מרכז המבקרים של יקב דלתון. היקב ממוקם במרום הגליל, באזור הררי שופע ירק, כארבעה קילומטרים מהגבול עם לבנון. ביקב מרכז מבקרים ובו סיורים מודרכים וטעימת יינות, המציעים מתכון בילוי אחר באווירה גלילית ופסטורלית. בסיור צופים בענבים הנבצרים בכרמי היקב שבגליל. פרטים בטלפון : 04-6987683
מטרים ספורים משם, מפעל לטחינה, מפעל לריבות , מבשלת בירה ומסעדה בשרית כשרה באטרפליי.

פרטים על כל האתרים : 04-6919800
טיול אחר לריחניה
5 ק"מ של נסיעה קסומה ומלאת נוף מובילה אותנו כפר הצ'רקסי ריחניה למסע בין תרבות עתיקת יומין לסודות הגבינה הצרקסית. כבר בכניסה לכפר חשים בשקט ובשלווה השורים במקום – הבתים הנאים והחצרות המטופחות מזכירים כפר אירופי מנומנם. נתחיל בביקור במוזיאון החוויה הצ'רקסית שם מוצעת הרצאה אותנטית הכוללת מצגת על המורשת העתיקה והמתמשכת של הצ'רקסים.לאחר הסיור בעיר העתיקה החובקת בתוכה בתים חדשים ובינם צצים בתים ישנים, מומלץ להמשיך לבאר ריחן שעל שמה נקראת ריחניה.

הצ'רקסים הגיעו לאזור לאחר שגורשו ממולדתם שבצפון הקווקז. הכפר נבנה בשיטה צ'רקסית מסורתית, אשר מקורה בקווקז ושמה "כפר חומה" - הבתים נבנו כשהם צמודים זה לזה ויוצרים חומת מגן מסביב לכפר אשר שרידיה נשתמרו עד היום.
במוזיאון המקומי מסביר לנו שאוקי ח'ון, בן הכפר ריחאניה, שלעדה שלו יש סיפור מעניין מספיק ולכן הקים מרכז מורשת של העדה הצ'רקסית, המונה כ-4000 איש. הסיפור מרתק. מתחילים בתוך מבנה המוזיאון תוך הצגת מצגת על אורח חיי הצ'רקסים, ממשיכים בסיור בין לבתי הכפר " גרעין הכפר" ומסיימים במתחם הבית בצל עצי התאנה. 04-6980349, 050-5203146

נסיעה של כעשרים דקות בכביש סודי ( תשאלו את דר' דבור) בין עצי הזית, הטרסות העתיקות והמון עצי פרי, מובילה אותנו לכפר הדרוזי הגדול בית ג'אן. שם בתוך ווילה המשלבת גינת צמחי מרפא מהיפות בארץ, עם מרכז מבקרים מציגים את מיטב הצמחים הבריאותיים, שמנים מיוחדים ותערובות בריאות, כולל מבט על תהליך הפקת התמציות והשמנים האתריים המיוחדים. לא להחמיץ את עצי האלה והאלון. לא הבנתם? שאלו את קצין הרוקחות הראשון של צה"ל דר' דבור.

עוד בסביבה
קברם של הוריו של הרשב"י בגוש חלב
הערבים קוראים לגוש חלב - ג'יש, אבל עוד לפני בואם ישבו כאן יהודים. יוסף בן מתתיהו בספרו מלחמות היהודים כותב: "רק גוש חלב לא נכבשה עוד בידי הרומאים...יושביה היו רודפי שלום, כי ברובם עבדו את אדמתם, ומשאת נפשם כל הימים היתה בירכת השדה". עוד בתקופת המרד הגדול וחורבן בית המקדש השני ישב כאן יוחנן מגוש חלב. גם הוא היה נצור. הרומאים צרו על הכפר בליל שבת. יוחנן ביקש מהם שהות להיכנע עד מוצאי שבת, ושכנע אותם לכבד את קדושת השבת לנצורים. הרומאים הסכימו: בזמן הזה ניסה יוחנן למלט את אנשיו ואת האזרחים, אבל הרומאים עלו על הקנוניה, ויוספוס פלביוס מספר בכתביו כיצד טבחו בנשים, בילדים, כיצד הים – ים כנרת – ממגדל ועד לטבריה, נצבע באדום מדמם.חונים בכניסה לכפר, סמוך לבנין המועצה. משם עושים את הדרך עד למעלה הכפר סמוך לבית הקברות . הכי מומלץ להגיע עם שתי מכוניות . מחנים מכונית אחת סמוך למועצה ועם השניה מגיעים עד לפסגת הכפר ). את המסלול נעשה רגלית בירידה. במרכז הכפר, קברם של אביו ואמו של רבי שמעון בר יוחאי. כמנהג המקום ציון הקבר צבוע בתכלת , כנגד עין הרע. אפשר לרדת עד הפתח. בקרן הרחובות אל מול המועצה יורד שביל אל בית הכנסת הקדום. נרד רגלית עד לשרידי בית הכנסת שרק חלקים מועטים נשתמרו ממנו.ומדוע ניתן השם גוש חלב? ככל הנראה על שמה של אדמת החרסית הלבנה, המקיפה את המקום.
איך מגיעים?
נוסעים עד לצומת מירון בדרך לצפת. בצומת נבחר בכבש 89 צפונה לכיוון מושב בר יוחאי ואור הגנוז. אחרי 4 ק"מ אנחנו בפתח גוש חלב.
מיזם הנשים בחורפיש
בבית עתיק בלב הכפר בחורפיש, השוכן בגליל עליון בגובה של 700 מ' מעל פני הים, ומשקיף על נופי הגליל, הכרמל, הים התיכון, וחלק מאזור דרום לבנון. בקרבת הגבול עם לבנון, ממוקם מיזם הנשים.
במיזם מקבלים קבוצות ותיירים למפגשי היכרות וחוויה דרוזית, הצגת הפרויקט ותולדותיו, הצגת המורשת התרבותית ויצירות היד המיוחדות, הצגת האשה הדרוזית מעמדה ופועלה לאורך ההיסטוריה, מבחינה חברתית ודתית, תערוכה ליצירות יד מגוונות ומיוחדות ליצירות יד של הנשים ברקמה ותחרה בסגנון עתיק וגם שילב בין העבר וההווה.
ואי אפשר בלי פקיעין
"ואני נתרשמתי רושם רב מן הסבלנות והידידות הגלויים לעין ששררו בין בני כל האמונות השונות הללו "כתב סיר לורנס אוליפנט על פקיעין בשנת 1883. לו רק למען סיפור יהודי אחר הקשור לפקיעין ואפוף מסתורין הסיפור על רבי שמעון בר יוחאי –רשב"י. מספרים שרשב"י ובנו אלעזר ברחו מהרומאים לאחר מרד בר-כוכבא והסתתרו במערה בפקיעין במשך 13 שנה, כאשר עץ החרוב שגדל לצד המערה והמעיין המקומי סיפקו להם את כל צרכיהם. שם גם נכתב כנראה ספר הזוהר.

בית הכנסת העתיק בפקיעין שנמצא בלב כפר שהוא אחד הקסומים והמעניינים ביותר בישראל. לא הרחק מרחבת המעיין.

דלת קטנה מרחוב קטן אל עולם שלם קסום בנוי קשתות אבן, מעין רחוב עתיק מלא שטיחים, אהילים, כריות, כדים, קישוטים, תכשיטים וסבונים, הכל בניחוח אוריינטלי. במקום מארח כמאל לכוס תה וגם לארוחות ומספר סיפורים.

ארוחות כדאי לתאם מראש 052-2834148. 04-9571880
עוד אוכל דרוזי כשר
בירכא פועלת מסעדה כשרה המציעה מטעמים דרוזים מקוריים. מינימום 30 איש . 04-9564128
אוכל דרוזי כמובן כשר נמצא בכפר הדרוזי סאג'ור, אצל איברהים ראיד, בו ממוקמת מסעדה כשרה שכולה על טהרת המאכלים הדרוזים המקוריים. משגיח הכשרות במסעדה מחליט מה יהיה בכל יום ולפי הנחיותיו בפיקוח של בעל ובעלת הבית מבשלים את המאכלים. המנות הראשונות סלטים שכולם על טהרת הטבע. הכל בשפע ובשיא הנקיון . בהמשך מוגשת מנת ביניים כקציצות כבש, שיפודים בשמן זית מפרי המקום ולסיום אורז החתן. למה? מה? תגיעו למקום תשאלו ריאד והוא יסביר בשמחה וברוחב לב. אחרי שנים רבות ששירת בצבא קבע יש לו זמן ואורך רוח. יצירת אומנות של אוכל. צריך תיאום מוקדם כי הכל טרי. 050-7637130
סיור היום חמישים שנה אחרי בכפרים הדרוזים, יכול ללמד מעט על האופי של העדה, על התחברותה המוחלטת לעם ישראל ועל המרקם המיוחד שבין הדרוזים ליהודים. די להביט בתמונות המוצגות במתחם קברו וביתו של השייך אמין טריף כדי להבין את עצמת החיבור. עדנן, יוצא צה"ל וסא"ל במיל. מוליך את המבקר בסימטאות הכפר שיש הסבורים שהוא בנוי על מקום מושבו של רבי שמעון, שהיה אחד מחכמי תקופת המשנה ואחד מחמשת שופטי הסנהדרין ביבנה.
למרות שג`וליס הוא אחד הכפרים הקטנים במדינה שכל תושביו הם בני העדה הדרוזית.בכפר 5000 תושבים, הוא נחשב למרכז הרוחני של העדה ומכאן גם שמו כמקום מושב החכמים.
ניתן לטייל ולבקר באתרים השונים בכמה מסלולים ולמעוניינים ( וזה רצוי) יש אפשרות לסיור מודרך - פרטים עדנן 054-7890557 .
באזור פזורים כפרים מיוחדים המחזירים אותנו לימים עברו. ובאופן חיובי עד מאוד.
כפר ביקרתם בכרמל?
המלצה שווה לחג הסוכות
"ההר הירוק" חוזר להיות ירוק. אם לא הספקתם עדיין לחזות בהתחדשות המופלאה, עכשיו יש לכם הזדמנות מצוינת: בחול המועד סוכות, יתקיימו אירועי "כפר ביקרתם?" בכפרי הדרוזים דליית אל כרמל ועוספיא. חגיגה אתנית ססגונית, שאסור לפספס. אם תשלבו אותה עם טיול בכרמל – הרווחתם פעמיים. הנה מסלול מומלץ, המשלב טבע, עתיקות ומסורת דרוזית:
תחילת המסלול – במעגל התנועה הראשון בכניסה לדליית אל כרמל מכיוון מחלף אליקים. חפשו סימון שבילים שחור מתחת לעץ אלון עתיק, שמתחבר בהמשך לסימון שבילים אדום המוביל לח'רבת כרך, שם יש שרידים עתיקים מתקופות שונות, שהשתמרו באופן מרשים. המשכו של השביל האדום מגיע עד למנזר שבקרן המוחרקה, משם יש תצפית פנורמית מדהימה לעבר העמקים, הגלבוע והגליל. אורך המסלול כשלושה ק"מ, הליכה בחורש ים תיכוני. דרגת קושי: קל-בינוני.
אחר כך נוסעים ליהנות מהחגיגה האתנית בדליית אל כרמל ובעוספיא. לגעת במסורת הדרוזית וליהנות מהטעמים והניחוחות של מאכלי העדה. בדליית אל כרמל אי אפשר לפספס את השוק המפורסם, וכדאי לבקר בבית הבד ובבית יד לבנים שבכפר, כמו גם בשרידי בית הכנסת העתיק בעוספיא.
אופציה: את הטיול אפשר לסיים בכביש נוף בית-אורן (ואדי פלאח) עם עצירה לתצפית באנדרטת הסוהרים.
מידע נוסף תשמח לספק לכם מורת הדרך נוזהת עואד, בת דליית אל כרמל, בטלפון 052-8864282.