מעצור דיסק
מעצור דיסקמערכת עולם קטן

אחרי חורף גשום הגיע הזמן להוציא את האופניים מהבוידעם, לנער את האבק ו... רגע, יש לכם אופניים בכלל? ואופניים לרכיבת שטח? אם יש – איך כדאי לרכוב? בואו נעצור לרגע ונתחיל מההתחלה.

קונים אופניים!

השאלה הראשונה שעלינו לשאול את עצמנו היא לאיזו מטרה אנו צריכים אופניים. יש אופניים המתאימים לרכיבה עירונית, יש אופניים למסלולי עפר קלים, ויש אופני שטח למסלולים רציניים יותר.

השאלה השנייה היא שאלת התקציב. אפשר למצוא אופניים בטווח מחירים גדול, החל ממאות שקלים ועד עשרות אלפים, ובחירתכם תלויה גם בכמה כסף תרצו להשקיע והאם במקרה אבא שלכם הוא יצחק תשובה.

אחרי שתענו לשתי השאלות תוכלו לגשת לחנות המתמחה באופניים ולמצוא את האופניים המתאימים לתקציבכם. אל תקנו אופניים בסופר. גם לא מחוברת הפרסומות של חשבון כרטיס האשראי, אפילו אם המחיר מפתה והמשלוח בחינם. אתם עומדים להשקיע עכשיו הרבה כסף, וחשוב שתקנו אופניים שמתאימים בדיוק למידות שלכם, לצרכים שלכם וליכולות שלכם. אם תקנו אופניים שאינם נוחים לכם, מהר מאוד הם ייכנסו למחסן עד אחרית הימים.

איך, כמה, רמה

לא נוכל להקיף בכתבה את כל המגוון  המוצע בחנויות, אך נדגיש כמה מושגים עיקריים שכדאי שתכירו:

  • אופני שיכוך מלא / זנב קשיח – באופניים לרכיבה עירונית אין צורך בבולמי זעזועים, בשונה מאופניים לרכיבת שטח. אופניים עם זנב קשיח הם אופניים עם בולם זעזועים קדמי. לעומתם, לאופני שיכוך מלא יש בולם זעזועים גם בזנב. אופני זנב קשיח זולים יותר; מחירם מתחיל ב- 1000­-1500 ₪, ומחיר אופני שיכוך מלא, המתאימים לרכיבת שטח, מתחיל ב-2500 ₪.

יש הטוענים שכדאי להתחיל ברכיבת שטח דווקא עם אופני זנב קשיח כדי ללמוד את הטכניקה, אבל אין ספק שרכיבה על אופני שיכוך מלא נעימה יותר.

אופני זנב קשיח מגזין עולם קטן
  • מידת השלדה וקוטר הגלגלים – חשוב לבחור אופניים שיתאימו לכם במידותיהם, מבחינת גובה ופרופורציות גוף. בחנות מקצועית ידעו לעזור לכם לבחור את האופניים הנכונים. גם קוטר הגלגלים משמעותי; בשוק ישנם שני גדלים שכיחים: 26' ו29' (אינץ'). 26' היא המידה הסטנדרטית והנפוצה.

שימו לב! אם המוכר לא הושיב אתכם על האופניים ולא בדק התאמה לגופכם – הוא אינו מקצועי ואל תתפתו לקנות אצלו.

  • בלמים – הזולים והמוכרים הם בלמי חישוק העוצרים את האופניים ברפידות הנצמדות לחישוק הגלגל. באופניים מקצועיים יש בלמי דיסק, המורכבים ממנגנון בטוח ומקצועי יותר, שעוזר לבלום בירידות ובתנאי שטח קשים. לא קריטי למתחילים.
  • הילוכים – לא כדאי להתפשר על הילוכים, וכדאי לקנות אופניים עם הילוכים של מותג מוכר (SHIMANO אומר לכם משהו?). באופני שטח צריך 21 הילוכים לפחות, ובאופניים מקצועיים יש עד 27 הילוכים בדרך כלל.

משדרגים!

אוקי. קנינו אופניים, אנחנו מתים על זה, איך מתקדמים? אספנו כמה דוגמאות כדי שתוכלו להתרשם מאפשרויות השדרוג שבשוק. הכול לפי אופי הרכיבה והיכולת הכלכלית.

  • בלמי דיסק – מאפשרים רכיבת שטח בטוחה יותר ושליטה טובה על הבלימה.
  • קליטים – דוושות מיוחדות עם חלק המתחבר לנעל הרוכב. הרוכב יכול לחבר את הרגל לדוושה ולשלוט בה טוב יותר. יש לתרגל את השימוש בקליטים לפני שקופצים למסלול הקרוב לביתכם.
  • בגדי רכיבה – אינם חובה, אבל בגדים מנדפי זיעה ומכנסיים מרופדים יוסיפו על נוחותכם.
  • שדרוג למושב –יש כמה סוגי מושבים, בהם מושבי סיליקון רכים לישיבה ממושכת, מושבים המונעים את עצירת הדם בחלציים, ועוד.
  • בולמי זעזועים מקצועיים – לפני שמחליפים אופניים, אפשר לשקול להחליף את בולמי הזעזועים לבלמים מקצועיים שיתרמו לנסיעה נוחה יותר.
  • החלפת שיפטרים – מנופי העברת ההילוכים, ששדרוגם ישפר את דיוק העברת ההילוכים ואת נוחות השימוש בהם.

יד שנייה מרוכב

תמיד אפשר לקנות אופניים יד שנייה ולשלם מחיר נמוך בעשרות אחוזים ממחיר החדשים. בקניית יד שנייה יש שתי אפשרויות: האחת – לקנות מאדם פרטי (תוכלו למצוא מודעות על אופניים משומשים בלוחות יד שנייה באינטרנט, כדוגמת yad2.co.il, winwin.co.il). אבל אם אתם עדיין לא יודעים להגדיר את הצרכים שלכם ולהתאים אופניים למבנה גוף, זה פחות רלוונטי. היזהרו מאופניים שתקופת האחריות עליהם פגה. האופציה האחרת היא לקנות אופניים משומשים בחנות. המחיר יהיה גבוה קצת יותר, אבל לרוב יתנו עליהם אחריות מסוימת, וכמובן התאמה לצרכים ולמידות שלכם. הנה כמה דגשים כדי לבדוק אם אין פגם ניכר באופניים שמציעים לכם:

  • בדקו שאין סדקים בהלחמות השלדה.
  • בדקו שגלגלי השיניים, צינורות הבלמים ורפידות הבלמים אינם שחוקים, עקומים או פגומים.
  • בדקו שאין "שמיניות" בחישוקי הגלגלים.
  • בדקו שהברגים מחוזקים כראוי ואינם חלודים.
  • בדקו שאפשר לעבור מהילוך להילוך בצורה חלקה.
  • צאו לנסיעת מבחן והרגישו אם האופניים נוחים לכם.
  • השוו את מחיר האופניים המשומשים עם מחיר המחירון שלהם ועם מחירי אופניים יד שנייה אחרים מאותו הדגם.

הסוודר מסבתא נשאר בבית

רכיבה על אופניים היא מענפי הספורט הבריאים ביותר. בהרבה ענפים אחרים מערכת השלד בגוף האדם מזדעזעת ועלולים להיגרם לה נזקים, אך ברכיבה על אופניים העומס על המפרקים אינו גבוה. עם זאת, כשלא רוכבים נכון הרכיבה עלולה לגרום לנזקים. ריכזנו בעבורכם כמה הנחיות בסיסיות שיעזרו לכם לחזור הביתה בריאים, שלמים ומבסוטים מעוד רכיבה מהנה.

  • כמעט בנָלי להזכיר – קסדה. מעשרות מחקרים עולה שחבישת קסדה מפחיתה את הסיכוי לפגיעת ראש ב-60%­85%. ואם ברכיבה עירונית קסדה חשובה, אז ברכיבת שטח, שבה סיכוי גבוה ליפול או להיתקל במכשולים, על אחת כמה וכמה.
  • שתייה מרובה – רכיבה על אופניים היא פעילות אירובית מאומצת והגוף מאבד בה הרבה נוזלים. הפתרון הוא כמובן לשתות – והרבה, אפילו כשלא מרגישים צמאים. מומלץ בקבוק ייעודי או שלוקר בהישג יד.
  • קרם הגנה – קריטי! במהלך הרכיבה תיחשפו לקרינת שמש מסוכנת למשך שעות רבות. קצת להישרף זה לא נורא, אבל סרטן העור – מפחיד יותר.
  • אל תרכבו בשעות החמות – מומלץ להימנע מרכיבה בשעות 11:00­16:00 שבהן קרינת השמש חזקה במיוחד. זה גם תירוץ לעבוד על היכולת לקום מוקדם בבוקר.
  • במהלך רכיבה בשטח אתם עלולים להיתקל בחיות בר. פעלו בחכמה, לא בטוח שהנחש הממוצע ישמח להיתקע לכם בין הגלגלים.
  • בגדי רכיבה – לבשו בגדים נוחים, קלילים ומאווררים. אפילו אם אתם קשורים רגשית לסוודר המהמם מסבתכם המנוחה – ביום שרבי אולי כדאי לוותר עליו.

רכיבה נכונה

בכל ענף ספורט חדש צריך להתחיל נכון ובהדרגה כדי שלא להתייאש ולוותר. הנה כמה טיפים לכניסה נכונה לענף הרכיבה:

  • לפני שאתם מתחילים לרכוב מומלץ חימום של 5­10 דקות, שיכלול בעיקר מתיחות של שרירי הרגליים.
  • התחילו במסלולים פשוטים ומישוריים. אל תתפתו לקפוץ למסלולים עם עליות וירידות תלולות ומעייפות, העלולות להיות מסוכנות לרוכב שאינו מנוסה.
  • רכיבת שטח אינה פשוטה. ישנן טכניקות שצריך ללמוד לפני שרוכבים במסלולים מסולעים או תלולים. מומלץ להתחיל להתאמן בקבוצה עם הדרכה מסודרת.
  • כדאי ללמוד יציבה נכונה על אופניים ממדריך רכיבה מוסמך. היציבה תחסוך לכם הרבה כאבי גב וכאבי ידיים שיוציאו את כל ההנאה מהרכיבה.
  • מתיחות לאחר הרכיבה חשובות לא פחות מהמתיחות שלפניה. אל תזלזלו בהן! אף שהרגליים הן הפעילות ביותר במהלך הרכיבה, רכיבה דורשת הרבה איזון ולמעשה משתתפים בה כל שרירי הגוף – בידיים, בצוואר ובגב.

טיפולים תקופתיים

כמו לכל כלי רכב, גם לאופניים יש בלאי וצריך להעביר אותם טיפול תקופתי אם לא בא לכם למצוא את עצמכם באמצע מסלול עם גלגל שמתנתק ועף מהצוק. חלק תוכלו לעשות לבד: שימון השרשרת בשמן ייעודי לאופניים יכול לחסוך הרבה בעיות. ניקוי מערכת ההינע (גלגלי השיניים) – אחת לכמה רכיבות – בספוגית, מים וסבון (או עם מפרק שומנים), ואחר כך ייבוש יסודי במטלית. מילוי אוויר – לפעמים יש ירידה טבעית בלחץ האוויר בצמיג, וצריך למלא אותו מחדש באמצעות משאבה. ועוד משהו: כדי לשמור על האופניים חשוב להחזיק אותם במקום יבש ולא לחשוף אותם לרטיבות שתגרום להחלדה.

יש הרבה דברים שאי אפשר לעשות לבד אם אין לכם ניסיון, וכדאי ללכת למוסך אופניים מקצועי מדי פעם בפעם כדי לבדוק שהכול בסדר: רפידות בלמים שחוקות, התעקמויות, שמיניות בגלגל, צמיגים שחוקים בסכנת קריעה, בלמים או הילוכים תקועים ועוד.

טיפ אחרון – כשקונים אופניים כדאי לשמוע מהמוכר בחנות מה הטיפול המומלץ ולא להתבייש לבקש ממנו להדגים לכם איך לבצע פעולות בסיסיות, כמו לטפל בשרשרת או למלא אוויר בגלגלים.

הדרך ארוכה ומפותלת

האופניים והציוד מוכנים, מה נשאר? למצוא מסלול שמתאים לרמה שלכם. אם אתם עמוק בעניין האופניים אנחנו בטוחים שתוכלו ללמד אותנו איפה יש את ה'סינגל' (מסלול צר המתאים לרוכב יחיד) הטוב ביותר, ואיפה הירידה הכי מאתגרת, אבל אם אתם חדשים בתחום – אנחנו כאן בשביל לפתוח לכם צוהר קטנטן לעולם רכיבות השטח.

רגע לפני שיוצאים למסלול, כמה דברים שכדאי לכם לוודא:

  • שימו לב שכל הציוד שלכם אתכם. חבל להגיע למסלול ולגלות ששכחתם חפצים חיוניים.
  • אל תשכחו להביא די מי שתייה למסלול שבחרתם + בקבוק נוסף למקרה הצורך.
  • מצלמה –שיהיה מה להראות להורים בבית, וכדי שתיזכרו שפעם עוד היה לכם כוח לטיולי אופניים. סתם... ברגע שתתחילו הסיכוי שתתמכרו גדול הרבה יותר מהסיכוי שתפסיקו.
  • חובה להביא טלפון נייד (למקרה שתתקעו, לא עלינו), ולהשאיר אצל מישהו בבית את תוואי המסלול שאתם מתכננים לעשות.
  • בחרו במסלול מוכר ורכבו לפי ההוראות. אל תנסו לפלס לעצמכם תוואי חדש או לרכוב במקומות לא מוכרים.

שני חברים יצאו לדרך

יש הרבה קבוצות רכיבה שכדאי לשקול להצטרף אליהן, בשביל החוויה, השיתוף והעזרה ההדדית. יש גם קבוצות למתחילים, עם מדריכי רכיבה מנוסים שיכולים לעזור ולתת לכם טיפים לרכיבת שטח, ליציבה על האופניים ולשימוש נכון בגוף. בכל תחום ספורט מקצועי – אם אתם לא מתכננים רק סיבוב בפרדסים שליד הבית – אל תוותרו על הדרכה מקצועית, לפחות בהתחלה. גם אחרי שתתנסו בתחום, מטעמי בטיחות לא מומלץ לרכוב לבד.

הצטרפו עכשיו למנויי מגזין הנוער עולם קטן