שיפוץ
שיפוץצילום: shutterstock

התרחבות של המשפחה מחייבת בדרך כלל גם החלפת מקום מגורים. מלבד מקרים בהם המשפחה המורחבת יכולה להרשות לעצמה להמשיך לגור באותה דירה ועדיין לשמור על פרטיות ונוחות, הנטייה היא לבדוק אפשרויות למעבר או שיפוץ.

לכל אפשרות יש יתרונות וחסרונות אחרים וקשה להצביע על פתרון קסם שתקף לגבי כולם. בנוסף, ההחלטה מלווה בדרך כלל בהשקעה כספית לא מבוטלת.

כמה עולה לעבור דירה?

השיקול הכלכלי הוא המשמעותי ביותר בהשוואה בין חיפוש דירות למכירה לבין שיפוץ הדירה הקיימת. בתכנון תקציב לדירה יש לבדוק לא רק את החזר המשכנתא אלא גם את ההוצאות הנלוות. ההוצאות העיקריות שרלוונטיות למהלך כזה הן מס רכישה, שכר טרחת עורך דין, דמי תיווך, הפרשים בשערי הדולר והשקל, הצמדת מחיר הדירה למדד המחירים לצרכן או למדד תשומות הבנייה, דמי הסכמה למנהל מקרקעי ישראל, היטל השבחה, מס שבח, שמאות ודמי פתיחת תיק.

מעבר לכך, יש דירות שדורשות בעצמן שיפוץ מסוים. עלויות המעבר והשיפוץ מגיעות לאלפי שקלים וכוללות הובלה, רכישת ציוד שיותאם לבית החדש והוצאות כמו חיבור לרשתות הגז, המים והחשמל.

כמובן שניתן פשוט לעבור לדירה שכורה וכך לחסוך חלק ניכר מההוצאות. כאן תצטרכו לשלם רק על המעבר, ההובלה והתאמת הדירה לצרכים שלכם. התקציב הממוצע למעבר דירה בישראל עבור משפחה של 2-4 נפשות עומד על 5,000-10,000 ש"ח.

התקציב הנדרש משתנה בהתאם לאזור המגורים, הביקוש והתקופה בה תחליטו לעבור. מעבר דירה בחורף לדוגמא זול ב-15%-25% בהשוואה למעבר דומה בתקופת הקיץ והחופש הגדול.

מה ההוצאות המרכיבות את תקציב השיפוץ?

אין סיבה להיבהל מרשימת ההוצאות שמלוות מעבר לדירה חדשה, היות וגם התקציב לשיפוץ לא בטל בשישים. החלק המרכזי בתקציב מופנה לעלות העבודה. כאן יש להביא בחשבון הוצאות על פירוק והריסה, בנייה, אינסטלציה, טיח, איטום, ריצוף וחיפוי, חשמל ותקשורת, צביעה ונגרות. החלק השני בתקציב מוקדש לחומרי גלם ומוצרים: דלתות, אמבטיות, כיורים, אסלות, ברזים, שיש וגופי תאורה.

אחת הדרכים היעילות לצמצם את עלויות השיפוץ ועדיין להתאים את הבית למשפחה המורחבת היא לבצע עבודות ספציפיות. הדבקת ריצוף בחדרי אמבטיה ושירותים תעלה לכם 140-160 ש"ח למ"ר, בעוד הריסה ופינוי של בלוקים וגבס יעלו 90-110 ש"ח למ"ר. עבודות גבס בחדרי השינה כולל צבע, שכפטל ופנלים יעלו בממוצע 240-300 ש"ח למ"ר.

לצורך השוואה, קיר בלוקים כולל חגורות, טיוח והכנה לצבע יעלה 450-550 ש"ח למ"ר. זו האפשרות המומלצת לבעלי משפחות עם ילדים קטנים, בעיקר בזכות הבידוד היעיל מפני רעשים.

לא רק שיקולי תקציב: נוחות, סביבה ותכנון לטווח ארוך

לא רק התקציב צריך לשמש עבורכם כמרכיב בתהליך קבלת ההחלטות לאחר התרחבות המשפחה. חשוב להביא בחשבון את תחושת הנוחות ולהבין שהסביבה היא חלק בלתי נפרד מהמשפחה החדשה שלכם. במילים אחרות, בחרו סביבת מגורים לפי מיקומי גני ילדים, פארקים, שטחים פתוחים, מרכזי קניות וכדומה.

הגיעו לפחות 2-3 פעמים לסיור בשכונה החדשה והשוו בינה לבין זו שבה אתם גרים. כך תוכלו להחליט בצורה מושכלת יותר האם לעבור דירה או פשוט לשפץ את הדירה הקיימת. תכנון לטווח ארוך הוא הסוד להתמודדות מוצלחת עם ההשלכות של התרחבות המשפחה. התאזרו בסבלנות ואל תקבלו החלטות מתוך לחץ וחרדה.