
נשיא המדינה, ראובן ריבלין ביקר היום (רביעי) בנצרת.
את הביקור פתח בגן התעשייה בעיר שם נפגש עם מנכ"לי ששת חברות הפיילוט המשתתפים במיזם קולקטיב אימפקט לקידום תעסוקה איכותית של המגזר הערבי: אמדוקס, תנובה, אסם, דלויט, החברה המרכזית למשקאות וגולף.
בפורום הרחב של 'קולקטיב אימפקט' חברים בכירים מ-50 החברות הגדולות והמובילות במשק, יהודים וערבים- מנהיגים כלכליים הפועלים יחד לחיזוק ושיפור הכלכלה בישראל.
במהלך המפגש הציגו המנכ"לים בפני הנשיא את היעדים שהציבו החברות בנוגע לקידום תעסוקה של המגזר הערבי במגוון של משרות.
המנכ"לים סקרו בפני הנשיא מהם האתגרים העומדים בפניהם בקידום עובדים מהמגזר הערבי המועסקים בחברות וגיוס עובדים חדשים מהמגזר ומה היעדים שהציבו לעצמם בכדי לפרוץ את החסמים והתוצאות אליהן הגיעו במהלך הפיילוט.
צבי זיו, יו"ר משותף של מיזם 'קולקטיב אימפקט' פנה אל הנשיא ואמר, "כשיצאנו לדרך היתה פה רק תקווה. היום הגענו להציג תוצאות". הנשיא השיב לזיו, "אין לנו ברירה יקיריי, אין לנו ברירה".
"פוטנציאל גדול שאנו מזהים הוא שילוב האוכלוסייה הערבית בתפקידים בכירים. שמנו לעצמו יעד לשפר ב50% את שיעור המתגייסים במקצועות הטכנולוגיה והמחשוב", אמר מנכ"ל אסם איציק צאיג וציין כי לאסם 4,300 עובדים ברחבי בארץ.
צאיג הוסיף כי "חברות המזון בקושי אמיתי לגייס עובדים בכלל - ולכן המיזם הזה מבחינתנו הוא קרקע פורייה. בתקופה זו יש פער גדול בין האוכלוסייה היוצאת לפנסיה לאוכלוסייה הנקלטת במעגל העבודה. הגיוס הוא צורך אמיתי בכל החברות והחיפוש אחרי אוכלוסייה איכותית הוא רוחבי".
ברק שטרוסברג, סמנכ"ל משאבי אנוש בחברת אסם ציין כי "בקולקטיב אימפקט נוגעים בכל הנקודות הרגישות כדי לאפשר את זה, בצפון, שם החיים ביחד יותר מוטמעים ועד הדרום שם השילוב קשה יותר. החברות צריכות לעבור תהליך ויש אתגרים רבים בדרך אותם אנחנו צריכים לעבור אבל אנחנו לא מוותרים".
איציק תמיר, מנכ"ל החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, התייחס לפיילוט בחברה שעסק בפעולות גיוס והדרכה, פעולות פיתוח וקידום של האוכלוסייה הערבית וליווי והדרכה של מועמדים לגיוס. "פיתחנו מקורות גיוס ממוקדים בחברה הערבית. אנחנו מבינים היום, בזכות המיזם, שאנחנו צריכים לשנות את תהליכי הגיוס באופן שיתאים לחברה הערבית"
אילן בירנפלד, יו"ר ומנהל עסקים ראשי בדלויט, אמר במפגש, "אנחנו מגלים צרכים חדשים בקרב עסקים בחברה הערבית והעסקת הערבים אצלנו מסייעת לנו מול חברות מהחברה הערבית. כשמבינים את התרבות ויודעים לדבר בקודים העסקיים, יש בזה יתרון גדול עבורנו. העובדים שלנו משמשים מגדלורים בכפרים ובערים מהם הם מגיעים. יש לנו יעדים ברורים ואני מקווה שבשנה הבאה נוכל אנחנו לארח מפגש כזה אצלנו".
נעה גל שמרוני סמנכ"לית משאבי אנוש בגולף הוסיפה כי "היכולת להעצים את הגיוס מהמגזר היא מתנה. אוכלוסייה שדוברת שפות, מאפשרת לנו גם להביא ללקוחות שלנו מגוון גדול יותר ואנחנו תולים בזה הרבה תקוות. הדרך לעשות את זה תעבור בעיקר דרך סיפורי ההצלחה".
כרמית שילה, סמנכ"לית משאבי אנוש אמדוקס הדגישה כי "המגוון עבור חברה כמו שלנו הוא יתרון אסטרטגי. הגיוון שלנו מאפשר לנו תחרות טובה יותר בשוק העולמי והשילוב אצלנו הוא חלק ממי שאנחנו והוא מונע משיקולים עסקיים לא פחות מחברתיים. אנחנו רוצים לוודא שהאוכלוסייה הערבית מצטרפת אלינו לא רק בנצרת אלא גם ברעננה. יש פוטנציאל לכל מגוון המקצועות ואנחנו מלווים עובדים שמתחילים אצלנו וממשיכים גם בחו"ל".
בסיום הסקירה פנה הנשיא אל התעשיין סטף ורטהיימר, ממקימי גן התעשייה ברך אותו על עשייתו הענפה ורבת השנים בתחום. "בעניין זה כל מדינת ישראל מצטרפת אלייך סטף, לעשייה חשובה ומשמעותית לטובת כלכלת מדינת ישראל ורווחת אזרחיה כולם".
לאחר מכן השתתף הנשיא במפגש בו לקחו חלק כ-120 שותפי המיזם 'קולקטיב אימפקט', לצד ורטהיימר, וצבי זיו יו"ר המיזם.
"אני מגיע לכאן אחרי פגישה עם מנכ"לי ובכירי חברות הפיילוט, כאשר כל אחד מהם הניח בידיי דו"ח שמסתכם בטבלה פשוטה שהייתה גורמת גם לספקנים שכבר ראו הכול, גם לציניים הגדולים ביותר - להתחיל להאמין", אמר ריבלין.
הוא הוסיף כי "בטבלה הזאת אתם התחייבתם בפשטות ובישירות ליעדים מדידים מרשימים של קליטה והשמה בדרגים שונים. יעדים המגובים בהתגייסות של הנהלת החברה והשדרה הארגונית, בכלים מקצועיים ובתכניות עבודה תלת שנתיות שעוברים כעת ליישום".
"אני יודע, אלה לא ימים וחודשים פשוטים להובלת שינוי כזה", אמר הנשיא והדגיש, "בשנה הזאת, התחושה היא שיחסי ערבים ויהודים הגיעו לשפל חדש וכל פעם אנחנו מופתעים מעומק התחתית. אתם פועלים במידה רבה- לא עם הרוחות שנושבות אלא למרות הרוחות הללו. אני מבקש מכם - תמשיכו. אסור לנו לוותר, הרוח המשותפת שלנו תנצח. הרוח המשותפת שלנו, יהודים וערבים תביא עוד רבים אחריה".
את ביקורו בנצרת חתם הנשיא בפגישה בעיריית נצרת יחד עם ראש העירייה, עלי סאלם. בפגישה השתתפו ראשי ערים ורשויות שכנות לנצרת מהמרחב הקרוב - ראש עיריית עפולה יצחק מירון, ראש עיריית מגדל העמק אלי ברדה, ראש המועצה אזורית עמק יזרעאל אייל בצר, ראש מועצת אכסאל עבד אלסלאם דראושה, ראש המועצה אזורית בוסתאן אלמרג' אחמד מוסטפא זועבי, ראש מועצת דבוריה זוהיר יוספיה, ראש מועצת כפר תבור יוסף דולה, וראש מועצת יפיע עמראן כנאנה.