אבי סטוצ'ינסקי
אבי סטוצ'ינסקיצילום: רן פרץ

התחלה: לפני 48 שנים בחיפה. הצעיר במשפחה של שני בנים. גדל בבית חילוני.

חילוני: "היהדות בבית הסתכמה בציון חגי ישראל כמו בכל משפחה חילונית טיפוסית: סופגניות בחנוכה, תחפושות בפורים, ליל סדר וחגים עם דגש על ההיבט המשפחתי השמח. אני תמיד חיפשתי את המעבר, את המהות של הכול".

הורים: אבא שלמה ז"ל, חבר אגד, נפטר לפני עשרים שנה לאחר מחלה קשה. אמא יהודית (80), ירושלמית דור שביעי, "אמא וסבתא מסורה במיוחד". במשך שנים שימשה רכזת אירועים במרכז הקהילתי לאו-בק החיפאי.

חבר של קבע: כבן לחבר אגד נהנה בילדותו מקייטנות לילדי אגד ומהרבה טיולים מאורגנים ברחבי הארץ. בנוסף לכך, נהנה מנסיעות באוטובוס בחינם. היה חבר בתנועת הנוער העובד והלומד, "הלכתי כי כולם הולכים".

חיפה האדומה: למד בבית הספר הממלכתי מקצועי טכנולוגי בשמת, בוגר מגמת מחשבים. "הכי רחוק מלהיות אמן". סיים בהצטיינות לימודי מחשבים, בשנים שהתחום היה בראשיתו.

צבא: שירת שלוש שנים במוצב בחרמון, בתפקיד שהשתיקה יפה לו. התקופה זכורה כחוויה טובה.

טיול בעולם: עם סיום השירות נרשם ללימודי כלכלה באוניברסיטת תל אביב, אך דחה את תחילת לימודיו, ארז מזוודה ויצא לטיול שחרור בתאילנד. משם המשיך לטייל במדינות רבות בעולם במשך ארבע שנים.

תהיות: על לימודי הכלכלה ויתר לטובת נדידה ברחבי העולם. במסעו במדינות המזרח הרחוק התחבר לרוחניות. עם הזמן התהיות על מהות החיים גברו בתוכו.

חוזר הביתה: "גם כשטיילתי בקצה העולם היה לי ברור שזה זמני ובסוף אחזור לארץ. מבחינתי זו לא הייתה אופציה לגור בחו"ל". בגיל 26 שב ארצה. זמן קצר לאחר שחזר נפגש עם דבורה, מי שעתידה להיות אשתו.

החצי השני: דבורה, ילידת חיפה. כשהכירו היא עבדה במחלקת יחסי הציבור בתיאטרון חיפה. לאורך השנים עסקה במכירות, שיווק ודוברות, וכיום לומדת הוראת אמנות ועובדת עם בעלה בגלריה בשירות לקוחות, במכירות ובתחזוק האתר וחשבון הפייסבוק, "נשאבה לתוך העשייה בגלריה".

הנחת: שישה בנים. "חבורה תוססת ועליזה. עוד שש סיבות טובות להודות לה' על הטוב". הבכור יקיר (17), חגי, אהוד, אילעי, אמיר ושגיב הקטן בן שנה וחצי.

מחפשים תשובה: כזוג צעיר החלו לגשש את דרכם במסלול החזרה בתשובה. צעד צעד, בתהליך איטי ועמוק, תוך כדי חתונה ולידת הבנים, העמיקו במשמעות זהותם היהודית והתקרבו יותר ויותר לעולם התורה והמצוות.

לומדים יהדות: בהיותם אנשים בעלי סקרנות אינטלקטואלית נקלעו לסדרת הרצאות בנושא בטכניון בחיפה. "התחלנו מהראש והלב נפתח".

השבת הראשונה: את השבת הראשונה החליטו לשמור כזוג. "לא נסענו ברכב ולא הדלקנו אורות. זו הייתה שבת מאוד משמעותית בשבילנו, מעין נקודת אל-חזור במובן החיובי של המילה. משבת לשבת הרגשנו יותר נינוחים ובטוחים במהלך שעברנו".

חיפה: כזוג צעיר וחוזר בתשובה קבעו את ביתם בעיר הולדתם. את ילדיהם שלחו לבית הספר פרטי 'ביחד', שתלמידיו היו ממשפחות חוזרות בתשובה ומתקרבות ליהדות. לפני שש שנים עברו לשכונת ההרחבה בשדה יעקב, "אבל חיפאי נשאר תמיד חיפאי".

שדה יעקב: מושב חקלאי דתי במערב עמק יזרעאל. "יש כאן קהילה חמה שיודעת להכיל את כולם". נהנה במיוחד ממרחבי העמק, השדות, הפסטורליה והשבתות השקטות.

אמנות: כבר בילדותו היה בעל נפש של אמן. "הייתי יוצר עם הידיים, מפרק ובונה, בודק חומרים ועוד. בעצם האמנות הייתה שם תמיד". את לימודי הצורפות החל במכללת ויצו חיפה. המשיך והשתלם אצל אמנים שונים, וכן בלימוד עצמי.

טבעת נישואין: התמקצע בנישה של טבעות נישואין ואירוסין ומזה עשרים שנה עוסק בתחום. "אמנם טבעת הנישואין נדרשת להיות חלקה מבפנים, אבל יש אינסוף דברים שאפשר לחדש במסגרת ההלכה".

שר הטבעות: במהלך השנים פגש בגלריה אינספור זוגות צעירים לפני נישואין, וכמספרם כך מספר הסיפורים האישיים המיוחדים העומדים מאחוריהם. "כל זוג הוא עולם ומלואו, ואפשר לומר שכל טבעת היא סוג של סיפור".

גלריית אבינו: לאחר שנים שבהן נמכרו תכשיטיו בחנויות ובגלריות מובחרות ברחבי הארץ, הקים לפני שש שנים גלריה משלו, והעניק לה את השם 'אבינו'. "חיפשנו שם קליט, וב'אבינו' מסתתר השם שלי, אבי, וגם אבינו שבשמיים שהכול מאיתו יתברך".

ביד או במכונה: בגלריה מוצגות מאות טבעות נישואין ואירוסין פרי עיצובו, "אין אצלי טבעת אחת אותו דבר". אבל למי שמעוניין מוצע עיצוב באמצעות תוכנת עיצוב והדמיה בתלת ממד, "שבעזרתה, השמיים הם הגבול".

סיפוק: "מבחינתי זו לא מכירה נטו של מוצר אלא יצירה של משהו, שהוא סופר משמעותי לאדם ושילווה אותו לכל חייו. זה לקחת חלק ברגעים הכי משמעותיים של האדם. מעבר לפרנסה יש בזה סיפוק אדיר".

לא משעמם: "אף פעם לא משעמם אצלנו. לכל זוג שמגיע יש סיפור. איך הכירו, איפה נפגשו לראשונה, איך הציעו נישואין, ואנחנו מקשיבים ומתרגשים". וסיפורים, כך מתברר, יש בלי סוף.

מתחילים מחדש: באחד הימים הגיע לגלריה זוג נשוי שלאחר שחווה משבר בזוגיות נשבע אמונים מחדש. בני הזוג ביקשו לקנות טבעת חדשה לפרק החדש בחייהם. "לא התאפקתי ושאלתי אותם: 'אבל כבר יש לכם טבעת נישואין מקורית, בשביל מה אתם צריכים חדשה?'. אבל הם התעקשו והסבירו את החשיבות בטבעת חדשה".

פרופסורה לטבעת: פרופ' למדעי המחשב שחגג 40 שנות נישואין הפתיע את אשתו בטבעת מקורית. "הוא זה שהגה, תכנן, שרטט והסביר לנו איך בדיוק כל יהלום בטבעת יציין עשור בנישואיו, ועוד יהלום אחד גדול יציין את העשור הבא. הקשבתי לו, נתתי עצות מקצועיות ויצא תכשיט מדהים".

הגבר הישראלי: ולבשורה - בניגוד לדימוי המצ'ואיסטי, האדיש והמחוספס שיש לגבר הישראלי, "לפחות בחוויה שלנו, אנחנו פוגשים גברים נרגשים שמייחסים חשיבות רבה לקניית הטבעת ורוצים להעניק לבת הזוג שלהם את התכשיט הכי יפה וטוב שאפשר".

דווקא גבר רומנטי: ומה בנוגע לצעירי המגזר? גם כאן יש לו רק מילים טובות לומר. "אני נתקל שוב ושוב בצעירים שלנו שהם בעלי מודעות לעיצוב, לאסתטיקה ולתהליך של היצירה. החבר'ה לא שבלוניים. הם רוצים לבטא את עצמם, להביע רגשות ויורדים לפרטים הכי קטנים בעיצוב הטבעת".

עשה זאת בעצמך: לזוגות שמעוניינים להכין במו ידיהם טבעת הוא מעביר סדנאות. "מדובר בקורס צורפות מזורז. הזוגות טועמים מהיצירה הזאת החל משלב העיצוב המשותף, יציקת מטיל זהב וכל שלבי הכנת הטבעת. בסוף היום הם יוצאים עם טבעת שהם עשו בעשר אצבעות".

עם הפנים לעולם: מלבד המכירה בישראל מתמקדים בגלריה במכירה דרך האתר לתושבים ממדינות רבות ברחבי העולם. "זו חוויה מיוחדת. אנחנו מעצבים את התכשיט און-ליין ושולחים לרוכש. הגענו כמעט לכל פינה בעולם". המחשבה שבכל מיני מקומות בעולם אנשים עונדים את התכשיטים שעיצב, מרגשת אותו במיוחד.

אם זה לא היה המסלול: "אין מצב. זה ככל הנראה הייעוד שלי. מקווה להמשיך עד יומי האחרון לייצר טבעות ולשמח בני אדם".

ובמגרש הביתי:

בוקר טוב: השכמה מוקדמת "לפני שהילדים מתעוררים", תפילה ולאחריה במהירות ובשקיקה נכנס לגלריה, ויאללה לעבודה. היום אינטנסיבי ומגוון. הולך לישון בסביבות חצות.

דיסק ברכב: נהנה ממוזיקה ישראלית, "לא הפניתי עורף למוזיקה מהימים החילוניים שלי". גם מוזיקה חסידית בהחלט באה בחשבון. "היום הבנים ממליצים לנו על שירים וזמרים טובים".

השבת שלי: "מזל שיש שבת". כשהעבודה כל כך דורשת וסוחפת, מגיעה השבת ומאפשרת לנוח ולאגור כוחות לקראת שבוע חדש. "זה ברקס מהמרתון ונשימה עמוקה. סעודות השבת עם החבורה שלנו זה אתגר בפני עצמו וחוויה אמיתית. אנחנו משתדלים לנצל את השבת ללימוד והתרוממות הרוח".

מאכל אהוב: המטבח מחוץ לתחום, אבל מתענג ממעשי ידיה של אשתו. "כל המאכלים שלה טעימים ממש". במיוחד נהנה לאכול סלט טרי-טרי מירקות שנקטפו אצלו בגינה. בשנים האחרונות משתדל להקפיד על מזון בריא.

אחזקת הבית: משתדל לעזור במה שצריך. יד ימינה של אשתו: החל מקילוף ירקות ושטיפת הבית וכלה בעבודות שמצריכות יד גברית.

פנאי: אין הרבה, אבל כשיש נהנה מגלישה על הגלים בחוף הים, שומר על כושר ומתאמן בקרב מגע.

משאלה: "שלא ייגמר לעולם. שהכול יישאר בעינו, עבודה, משפחה, פרנסה ושנשכיל להמשיך להוקיר תודה למי שממנו הכול".

כשאהיה גדול: טיול מסביב לעולם עם המשפחה ולזכות ליהנות מששת הבנים.

rivki@besheva.co.il