כשישים ישראלים, חלקם תושבי ישובים בגזרת עוטף עזה, קיימו ביום שישי צעדה לעבר גבולות הרצועה בקריאה לקדם הסכם ארוך טווח בין המנהיגות העזתית לממשלת ישראל.

בראיון ליומן ערוץ 7 מספר אייל ארליך, מקים ארגון 'הודנה – תקווה למזרח התיכון' ומהעומדים מאחורי האירוע, על הצעדה, מגמותיה ובין השאר גם מתייחס לבחירה ברעיון ה'הודנה' כדגל שאותו נושא ארגונו.

את הצעדה מגדיר ארליך כ"אירוע מרענן וחשוב" בו לקחו חלק תושבים מאזור עוטף עזה, חברי ארגון 'קול אחר' ה"דורשים שיהיה הסדר מדיני לגבי עזה כי לא מתאימה להם מלחמה. הם נקלעו למצב שבכל שנתיים שלוש יש מלחמה קרובה אליהם לבית, וזה נמאס להם", הוא אומר וקובע כי למרות התחושה לאחר 'צוק איתן' סביב הסכם מתקרב שעיקרו שיקום תמורת פירוז, נראה כי ממשלת ישראל בחרה שלא לקדם את המהלך.

על ארגונו שלו הוא מספר כי מדובר בארגון קטן ובו קומץ אנשים, ולכן הוא עצמו מעדיף לדבר אך ורק בשם עצמו כאב לקצין קרבי שלחם ב'צוק איתן' ואינו רוצה לראות את בנו לוחם במלחמה אותה הוא מגדיר כמיותרת. כאשר נשאל מה הופך לטעמו מלחמה למיותרת, הוא אומר שכאשר ניתן למנוע את המלחמה מראש הרי שהיא מיותרת ולתפיסתו "ניתן היה להגיע להסדר מדיני לפני שנים רבות עם עזה".

"אני נתלה באילנות גבוהים – הרמטכ"ל וראש אמ"ן שהתבטאו בצורה מאוד ברורה וחד משמעית בראשית השנה הנוכחית. הרמטכ"ל אומר שתורת הביטחון של צה"ל ניצבת על שתי רגליים – הראשונה היא איזה אמצעים להגנת התושבים והשנייה היא התקווה לפלשתינים. ברור שהפלשתינים חסרי תקווה מיואשים ואין להם ברירה אלא להילחם זה לא טוב לישראל".

על דברים אלו נשאל ארליך כיצד הוא מתייחס לכך שמשאבים שהעבירה ישראל לשיקום הרצועה שימשו להתחמשות, חפירת מנהרות והיערכות למלחמה הבאה נגד ישראל. ארליך משיב ואומר כי גם הוא "כואב את העובדה הזה. לטיפשות האנושים אין גבולות", הוא מוסיף.

עם זאת שב ארליך ומזכיר את דברי הרמטכ"ל הקובע כי חייבים לדאוג לשיקומה של עזה. "אסור לנו להיות מטומטמים. אני לא מדבר על הסדר שיביא להתעצמות חמאס אלא הסדר שיתנה את כל השיקום הזה בפירוז. לא פירוז של טיפשים ופתאים, פירוז שניתן יהיה לפקח עליו", מחדד ארליך הסבור כי "אפשר וצריך להגיע להסדר מדיני לטובת ביטחונה של המדינה. לטובת היציבות האזורית כדאי מאוד להגיע להסדר עם עזה".

לדברים הללו הוא מוסיף ומספר כי לקריאה לשיקום תמורת פירוז ארוך טווח צפוי חמאס להשיב בתוך ימים אחדים. זאת לאחר שאת הצעדה המדוברת ביום שישי האחרון צילמו כתבי אלג'זירה שכבר העבירו את הקריאה שעלתה בצעדה לתגובת חמאס, ולטענתם אחד מבכירי הארגון כבר השיב בחיוב, אך בכוונתם להמשיך ולדרוש בימות הקרובות תגובה רשמית של הארגון ליוזמה המדוברת. "לפי מה שאני שומע מאנשי אלג'זירה הם רואים כאן פוטנציאל לסיפור חדשותי ענק".

בהמשך הדברים נשאל ארליך אודות בחירתו במוטיב ה'הודנה' כמודל לפתרון סכסוכים, וזאת על אף העובדה ההיסטורית לפיה מוחמד, נביא האיסלאם, הפר את ההודנה עם שבט קורייש ברגע בו התעצם והיה ביכולתו הצבאית לנצח את אנשי השבט, להכריע אותם ולהרוג אותם.

בתגובה לדברים מספר ארליך על שותפו העזתי לקידום רעיון ההודנה, ד"ר איאד סראג' מעזה, מי שהקים בעזה רשת מרפאות לבריאות הנפש ולחם על זכויות האדם שלהם, יצא נגד השחיתות של יאסר ערפאת ועבר בשל כך עינויים בכלא. "אדם שאינו מעורב בפוליטיקה אלא רוצה רק את טובת בני עמו, ענק רוח. הוא חשב שזה יהיה רעיון מצוין להשתמש בפתרון הקדום לסכסוכים", אומר ארליך המציין כי מדובר בפתרון קדום לאיסלאם ולפיו ישנו מנגנון מסודר ומוכר לפתרון סכסוכי דמים.

על דבריו אלה נשאל ארליך אם הניסיון לתלות את ההודנה במקורות קודמים לאיסלאם ובכך לנתק את הרעיון מהאופן בו נהג בו מוחמד, כלומר הפר אותו ברגע בו יכול היה, אינו מעין "משחק שח עם עצמנו", שהרי כאשר הפרטנר להסכם הוא מוסלמי יש לדון במונח 'הודנה' על פי ההבנה שלו ועל פי תפיסתו שלו. ואם תפיסתו היא שהמודל להודנה הוא מעשיו של מוחמד הרי שכך ייראה ההסכם שעליו מדובר גם כעת, גם אם מקורותיו של הרעיון קדומים יותר.

ארליך מקבל את הטענה: "אתה צודק בכך שצריך להיות חשדניים וזהירים מאוד, אבל אני חושב שצריך להיות חכמים ולא דוגמאטיים. אם יש הזדמנות למנוע סבב מלחמה נוסף ולהגיע למהלך של שלושים שנות שקט, נכון להגיע להסדר כזה, בעיקר כשראשי מערכות הביטחון אומרים זאת".