
פוליטיקאים פולנים החרימו את טקס הזכרון שנערך לציון 75 שנה לפוגרום ביהודי ידוובנה שנטבחו על ידי הפולנים בשנת תש"א. לדבריהם העובדות ההיסטוריות "אינן מדויקות כלל וכלל" והגרמנים היו אלו שטבחו ביהודי העיירה ולא הפולנים כפי שידוע עד כה.
האמירות השנויות במחלוקת בצמרת הפולנית החלו להישמע כבר לפני כשבוע. אז בראיון לתקשורת המקומית אמרה שרת החינוך הפולנית אנה זלבסקה כי "ידוובנה היא עובדה היסטורית שכוללת הרבה אי־הבנה ודעות מוטות. אני לא מומחית לנושא, אבל הסיטואציה הדרמטית הזו שנויה במחלוקת".
כשנשאלה אם היא מסכימה עם הקביעה לפיה פולנים שרפו את שכניהם היהודים, אמרה כי זו "דעה", והוסיפה כי יש חוקרים, בהם פרופסורים ידועים ובעלי שם, ש"מציגים תמונה שונה לגמרי".
ראש עיריית ידוובנה, מיכאל חייבסקי הצטרף בשבוע שעבר לקריאה שנויה במחלוקת לפתוח את קבר האחים במקום, להוציא את השלדים ולבדוק את נסיבות מותם. בראיון לעיתון פולני אמר: "צריך לבדוק כמה אנשים נהרגו ובידי מי, כדי להסיר את הספק סוף סוף".
חייבסקי אמר כי יחתום על העצומה שהופצה בנושא בידי א' קורק, היסטוריונית ימנית־קיצונית מלובלין.
ערב השואה ישבו בידוובנה כ־ 1,000 יהודים, כ־ 40 אחוזים מכלל אוכלוסיית העיירה. מרבית היהודים, היו שומרי תורה ומצוות. בשנת תרצ"ט כבשו הגרמנים את ידוובנה, אך כעבור ימים אחדים עברה השליטה במקום לידי ברית־המועצות, בהתאם להסכם ריבנטרופ־מולוטוב.
בשנת תש"א שבו הגרמנים וכבשו את ידוובנה. למחרת החלו פולנים מקומיים להתעלל ביהודי העיירה: פרצו לדירות של יהודים, שדדו רכוש, ורצחו יותר מעשרה יהודים. הכומר המקומי שכנע אותם להפסיק ולמקום הגיעו מאות פליטים יהודים מה־ עיירות הסמוכות.
בבוקר 10 ביולי 1941 ריכזו פולנים מקומיים ואיכרים מן הכפרים הסמוכים את יהודי העיירה והפליטים היהודים שהיו בה בכיכר השוק. 1,600 היהודים רוכזו בכיכר באישור הגרמנים, והובאו אליה באמתלה שעליהם לנקות את המקום. חוליגנים מקומיים, מצוידים בגרִזנים, באלות ממוסמרות ובמכשירי עינויים אחרים, הריצו את היהודים בסמטאות והתעללו בהם.
עם רדת הערב, לאחר שהוחזקו כל היום בלי מים בשמש הקופחת, הוצעדו היהודים לאסם, בעוד הפורעים מוסיפים להתעלל בהם ולהרוג בהם בדרך.
האסם הועלה באש, וכמעט כל היהודים שהיו כלואים בו נשרפו חיים. אלה שניצלו מהשרפה נרצחו באכזריות רבה בידי הפולנים בכל מקום שנתפסו בו. רק שבעה יהודים ניצלו מעיירה זו והם אלו שהעבירו את סיפור הזוועה לעולם.
אך כאמור, מתברר כי הפולנים מתכחשים לסיפור זה. לטקס שהתקיים בשבוע שעבר במלאת 75 שנים לפוגרום, לא הגיעו נציגים בכירים מטעם מפלגת השלטון הימנית.
גם ראש העירייה המקומית לא הגיע לאנדרטה שמנציחה את אחד האירועים המזעזעים ביותר שהתרחשו בתקופת השואה מחוץ למחנות ההשמדה הנאציים, כי חשש שהופעתו תהיה כהודאה על חלקם של הפלונים ברצח.