
מכון צומת הפועל למציאת פתרונות הלכתיים-טכנולוגיים לבעיות אקטואליות, סיים לאחרונה את עבודת הפיתוח של לחצני מצוקה לקשישים ולבעלי מוגבלויות אשר יהיו מותרים לשימוש על פי ההלכה גם בשבת.
בדו"ח המסכם את הפיתוח כותב יו"ר המכון, הרב המהנדס ישראל רוזן כי המיזם נועד לסייע לציבור רחב שעבורו "השבת הופכת מיום של אורה ושמחה ליום של עגמת נפש ומצוקה".
יודגש כי במקרים רבים הפעלת לחצן המצוקה איננה כרוכה בפיקוח נפש, ואפילו לא בספק פיקוח נפש – המותרים כבשאר ימות החול. קשישים, נכים ומוגבלים נזקקים חוששים ממצבי מצוקה ודחק שונים והם מוצאים ביטחונם בהפעלת תקשורת המצוקה.
המיזם, אשר מומן על ידי הקרן לידידות, עושה שימוש בעקרונות הלכתיים-טכנולוגיים שהוכנסו זה מכבר לשימוש על ידי מכון צומת. מטרת הפרוייקט הנוכחי הייתה להציג יישום מעשי של פתרונות אלה גם בתחום לחצני המצוקה.
לשם כך מיפו במכון את לחצני המצוקה העיקריים הקיימים בשטח וערכו עליהם ניסויים לבדיקת ההיתכנות המעשית של השימוש בפתרון ההלכתי-טכנולוגי של צומת.
לפי הדו"ח, הפתרון המוצע הוא שימוש בשיטת ה'גרמא', והחידוש הוא בהרחבת ההיתר לשיטה זו, המקובלת בשבת בתחום הרפואה, גם לקשישים, ובוודאי לנכים ולבעלי מוגבלויות שונות.

במנגנון הייחודי של 'צומת', המוצמד ללחצן המצוקה המקורי, כאשר האדם לוחץ על הלחצן לא מתרחש דבר, גם לא בתוככי המעגל האלקטרוני. או כדברי הדו"ח, "המתג פשוט 'מת' מבחינה חשמלית ואלקטרונית".
ההפעלה של הקריאה מתרחשת באמצעות שדר מחזורי זעיר שנשלח מדי מספר שניות למתג ומוודא שמצבו לא השתנה. אם השדר האלקטרוני מגלה שמצב המתג השתנה - הוא מייצר תגובת שרשרת שמפעילה קריאת מצוקה. במסגרת זו, המערכת בנויה כך שיובטח שלעולם תגובת השרשרת לא תתרחש בעת הלחיצה על המתג.
עם סיום העבודה על הפרוייקט, הודה הרב ישראל רוזן, יו"ר מכון צומת, ל'קרן לידידות' על תמיכתה וסיועה; "אנו מודים בזאת לקרן ולעמוד בראשה על שניאותו להקציב תמיכה משמעותית שאפשרה ביצוע פרוייקט זה", כתב הרב רוזן.
הרב יחיאל אקשטיין, נשיא הקרן לידידות, אמר כי "ברצוני לברך את ידידי הרב רוזן על הפיתוח החשוב. מדובר ביוזמה שתקל באופן משמעותי את חייהם של אלפי קשישים ובעלי מוגבלויות. מבחינתנו, זוהי דרך נוספת להפוך את חייהם לנוחים ובטוחים יותר ואנו מברכים על כך".