טקס קריאת המסוף
טקס קריאת המסוףצילום: יהודה בן יתח עבור רש"ת

מסוף טאבה, מעבר הגבול בין ישראל למצרים, ייקרא מהיום (שלישי) "מעבר בגין" על שם ראש הממשלה לשעבר מנחם בגין ז"ל.

טקס קריאת המסוף על שם בגין נערך במסוף טאבה בהשתתפות שר התחבורה ישראל כץ, משפחת בגין, קונסול מצרים באילת, מנכ"ל רשות שדות התעופה, ראש עיריית אילת, נציגי מרכז מורשת בגין, תלמידי בית הספר 'מנחם בגין' באילת ונכבדים נוספים מישראל ומצרים.

השר כץ אמר בטקס, כי אין ראוי ממנחם בגין שיזם וחתם על הסכם השלום עם מצרים שהקשר החי בין המדינות יקרא על שמו, "הסכם השלום שמחזיק מעמד, למרות כל הקשיים והתהפוכות הוציא ממעגל המלחמות את המדינה הערבית הגדולה ביותר ושינה לחלוטין את מצבה האסטרטגי של מדינת ישראל באזור.

''כיום, לישראל ולמצרים, אינטרס ביטחוני משותף במאבק מול החתרנות השיעית בהובלת אירן והטרור הסוני בהובלת דעא"ש והסכם השלום משמש עוגן לפעילות משותפת בתחומים אלה", הוסיף כץ.

הטקס נערך היום במעבר הגבול בטאבה, בדיוק באותו יום היסטורי לפני 38 שנים (27 בספטמבר 1978) שבו הצביעו 84 חברי כנסת, בהתנגדות 19 ו-17 נמנעים על הסכמי המסגרת של ועדת קמפ-דייוויד בין ישראל למצרים, כשנה לאחר שבגין הושבע לתפקיד ראש ממשלת ישראל.

שנה לפני כן, בשנת 1977 אירח בגין את נשיא מצרים, אנואר סאדאדת לביקור היסטורי בירושלים ולאחר משא ומתן ממושך חתם בוושינגטון על הסכם השלום עם מצרים וקיבל בצוותא עם סאדאת את פרס נובל לשלום. הסכם השלום בין ישראל ומצרים היה הראשון שנחתם עם מדינה ערבית.

עם חתימת הסכמי השלום בין ישראל ומצרים נפתח המסוף בטאבה למעבר, יום לאחד לאחר הנסיגה מסיני. תחילה פעל המסוף מתוך אוהל, מאוחר יותר נוספו בשטח קרוואנים וסככות וברבות הימים הוקם מבנה הטרמינל.

ב- 1989 לאחר בוררות בינלאומית על אזור אטבה התקבלה החלטה כי החוף הציבורי ומלון סונסטה יועברו לידי השלטון המצרי. בעקבות כך, גברה תנועת הנוסעים והפעילות במסוף והוא נפתח לפעילות של 24 שעות ביממה. בספטמבר 1995 נחנך המסוף החדש.

שטח המעבר מתאפיין ברצועה צרה בין ההר לים ומידי שנה עוברים דרכו כמיליון נוסעים. מהמעבר היבשתי קיימת תצפית על שלוש מדינות ירדן, מצרים וערב הסעודית. צליינים ממדינות אלה מנצלים את המעבר לעליה לרגל למקומות הקדושים בישראל, ערב הסעודית ירדן ומצרים.

מעבר הגבול בטאבה, הנמצא על כביש 90 כ-10 קילומטרים דרומית לאילת, מנוהל כיום על ידי רשות שדות התעופה. רוב העוברים במעבר הם צליינים וישראלים המגיעים לנפוש במפרץ אילת ובסיני או לסיורים באתרים הקדושים לנוצרים, בעיקר בתקופת החגים פסח וסוכות וחודשי הקיץ.

במעבר הגבול בגין תוצג לציבור העוברים תערוכת קבע של צילומי מרכז 'מורשת בגין'. הצילומים מציינים את פועלו של בגין וכוללים בין השאר את חתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים, השיחות שקדמו להסכם ואת טקס הענקת פרס נובל לשלום לבגין ולנשיא מצרים.