לוחמת סייבר
לוחמת סייברללא

לוחמת סייבר מתבצעת על ידי חדירה למרחב קיברנטי מסוים במטרה לגנוב מידע, לשבש את פעילות המחשבים ולהסב נזק למערכות שמסתמכות עליהם. הדרך להתמודד עם לוחמת רשת היא לזהות בזמן את האיומים ולהקצות לכך משאבים גדולים

לוחמת רשת נקראת גם "לוחמת סייבר" כי היא מתרחשת במרחב הקיברנטי. סביבת הרשת הזו כוללת מערכות מחשב ורשתות שבהן נאגרים נתונים אלקטרוניים מאתרי אינטרנט, תוכנות ועוד. המרחב הקיברנטי מטבעו לא תלוי במיקום הגיאוגרפי של המשתמשים ולכן הוא גם חשוף יחסית לסכנות.

מבחינה מעשית, לוחמת רשת מתבצעת על ידי חדירה למרחב קיברנטי מסוים. זה יכול להיות מרחב פרטי, ציבורי, עסקי, ממשלתי ועוד. המטרה של מתקפת סייבר היא לגנוב מידע מהיעד ולשבש את הפעילות במרחב הקיברנטי כדי להסב נזק למחשבים ולמערכות שמסתמכות עליהם.

כתוצאה מכך, המתקפה מתבססת על שימוש בתוכנות רוגלה או נוזקה. יש גם מקרים של מתקפות סייבר עם תוכנת סוס טרויאני שמתחזה לתוכנה תמימה, אבל בפועל מאפשרת למשתמש אחר להיכנס למחשב הנפגע מרחוק ולעשות בו כרצונו. במקרים אחרים משתמשים בשיטות תקיפה לזיוף כתובות IP, בהתקפת מניעת שירות ליצירת עומס על השרת ובהתקפה שמאפשרת הזרקת קוד זדוני לאתרי אינטרנט באמצעות הכנסת נתוני משתמש בעת הגלישה.

מי מעורב בלוחמת רשת?

יש כמה גורמים מרכזיים שמשפיעים על הזירה של לוחמת רשת במאה ה-21. ראשית, יש לציין את יצרני ציוד המיחשוב והתקשורת שנדרשים לגייס את כל המשאבים שעומדים לרשותם על מנת למנוע מתקפות סייבר. חברות העוסקות בפיתוח וייצור של מחשבים או תשתיות מחשב משפיעות על יכולת ההתקפה וההגנה כאחד.

שנית, ישנם ארגוני לוחמת סייבר וחברות שמתמחות באבטחת סייבר. יחסי הגומלין ביניהם קובעים כיצד תיראה לוחמת הרשת בעתיד הנראה לעין.

איך מתמודדים עם מתקפת סייבר?

לוחמת רשת מציבה אתגר משמעותי בפני כל סוגי המשתמשים. ההתמודדות עם מתקפת סייבר יכולה להיות אישית או מערכתית. בהתמודדות אישית עם מתקפות מן הסוג הזה יש לשים דגש על שימוש בתוכנות אבטחה מעודכנות. כל מי שגולש באינטרנט זקוק לתוכנת אבטחה שתגן עליו, גם אם המשמעות היא עלות חודשית של כמה עשרות שקלים.

לעומת זאת, התמודדות מערכית היא כמובן מורכבת ומסובכת יותר. כאן לא ניתן להסתפק בתוכנת אבטחה רגילה ויש צורך בהקצאת מחלקת אבטחת מידע ייעודית. זו מחלקה שמהווה חלק בלתי נפרד מהארגון המודרני. היא חשובה לצורך התפעול השוטף של מערכת המחשבים, להגנה מפני פריצות ולשמירה על המידע והמשתמשים.

לסיכום, רשת האינטרנט מביאה איתה המון יתרונות אבל מטבע הדברים יש לה גם חסרונות. אחד החסרונות המרכזיים בא לידי ביטוי בחשיפה של המשתמשים למתקפות סייבר. המתקפות עלולות לשתק לחלוטין מערכת מחשבים אישית, עסקית או ציבורית והיא דורשת התייחסות רצינית ומקצועית.