ציוד נדרש:
- צבע בכמות מספיקה
- רולרים
- מברשות
- נייר דבק לבן
- קרטונים לרצפה
- נייר שיוף
- שפכטל
- טרמפנטין
- בגדים ללכלוך
שלב ראשון- בחירת האיזור הנצבע
בשלב הראשון אנחנו צריכים לבחור איזה איזור אנחנו רוצים לצבוע, בחירת האיזור תלויה כמובן בכמות ההורים והתלמידים המשפצים את המוסד ולכן כדאי להזמין כמה שיותר הורים.
אנו ממליצים לצבוע בראש ובראשונה את הכניסה למוסד ע"מ שתהיה כניסה נעימה ומאירת פנים לכל התלמידים, הצוות והאורחים. ובשלב שני את הכיתות ששם התלמידים נמצאים רוב הזמן ושם הכי חשוב שהתלמידים ירגישו בבית, ובסביבה נעימה המעודדת למידה.
שלב שני- הכנת הציוד לצביעה
בשלב זה יש 4 חלקים עיקריים-
בחירת סוג הצבע-
קשקוש של ילדים על הקירות ניתן להסרה במידה ואנו צובעים בצבע המכיל 'ציפוי טפלון', אשר מונע הידבקות ולכלוך על גבי הקירות. קיימים צבעים רחיצים ברמה של מגבון, אך יחד עם זאת השאלה ממה נגרם 'הלכלוך'? אם מדובר בטושים אז שום דבר לא יוריד את הלכלוך, אלא רק צביעה מחודשת של הקיר, לעומת זאת, טביעות אצבעות, קטשופ, צבעי גואש- במידה ומנקים אותם באותו רגע או בסמוך לזמן שנוצר הלכלוך, הוא יצליח לרדת בקלות.
בשוק היום קיימים כמה סוגי צבעים רחיצים:
- צבע אקרילי 2000 שהוא רחיץ ברמה של מגבון .
- צבע משי, שהוא רחיץ אף טיפה יותר ומכיל ברק. התנאי לצביעת הצבע הזה על גבי הקיר, הוא עשיית שפכטל אמריקאי על גבי הקיר, שהוא יהיה חלק, אחרת בשל הברק של הצבע, כל פגם בקיר יבלוט פי 2 לעומת צבע מט רגיל. חשוב לציין כי, את הברק ניתן לראות אם התאורה בחלל הינה תאורת ספוטים.
- צבע שמן על בסיס מים או שמן- צבע בעל גימור וברק כמו צבע שמן, מיועד לצביעת קירות מעבר, בפרוזדורים, מדרגות, בתי חולים או מקומות ציבוריים, אשר רוצים שיהיו פרקטיים יותר לניקוי. צבע זה מבריק אף יותר מהמשי ולכן גם בטרם צביעתו, יש לבצע שפכטל אמריקאי על הקירות.
חשוב להזכיר ולהדגיש כי בצבעים בעלי ברק, לא ניתן לבצע תיקון מקומי של הצבע על מנת שלא יישארו סימני תיקונים וכתמים על גבי הקירות, בשל הברק הקיים בצבע, להבדיל מצבע מט ורגיל אך שאיננו רחיץ במיוחד.
לעומת זאת צבע 'פוליסיד' לדוגמא הוא צבע שאינו רחיץ, ואיתו כדאי לצבוע תקרות.
בחירת גוון הצבע-
בחירת הצבע- כאשר בוחרים צבע ממניפת גוונים קחו בחשבון שכל גון יוצא 10% כהה יותר על הקיר. גוונים בהירים נותנים תחושת מרחב ומתאימים לחללים קטנים. גוונים כהים יוצרים תחושה של חלל קטן ואינטימי המתאימים לצביעת נישות, קירות בודדים או חצאי קירות.
לבחירת גוון הצבע המדוייק- כנסו לאינטרנט וראו מניפות צבעים שונות- לדוגמא- אתר חברת 'טמבור'.
חישוב כמות הצבע-
דבר ראשון שצריך לעשות כמובן הוא לחשב כמה מ"ר אני מתכנן לצבוע, והאם אני מתכנן לעשות צביעה כפולה או צביעה אחת. צביעה כפולה מכפילה את הכמות ולכן גם את העלויות, אך אם אני משנה את הצבע לצבע שונה מהצבע העכשווי, כדאי לעשות צביעה כפולה ע"מ שיראה חדש ויפה.
ברוב הצבעים הכמות היא 7-8 מ"ר לליטר צבע, אך כדאי לוודא זאת על הדלי של הצבע שאותו אתם קונים כי הכמויות משתנות לפי צבעים.
כדאי לקחת רזרבה של 20-30% צבע, ע"מ שלא ייגמר לנו באמצע הצביעה ויישאר לנו צבע זהה לתיקונים מקומיים בהמשך השנה.
שלב שלישי- הכנת המוסד לצביעה
מילוי חורים וסדקים-
בטיפול בחור בתקרה או בחציבה גדולה בקיר צריך למנוע מחומר המילוי "ליפול" ולכן כדאי להשתמש בחומר קל משקל. אנו ממליצים להשתמש באקווהפלסט דבק שפכטל קל. חומר זה הוא קל ואוורירי מאוד וניתן ליישמו בשכבה אחת בלבד. אין צורך בליטוש לאחר הייבוש, בחורים גדולים מאוד ייתכן ויהיה צורך בשכבה נוספת. אקווהפלסט זה הינו בעל לובן גבוה ומתאים לשימוש פנימי וחיצוני.
לטיפול בסדקים שחוזרים ונשנים יש להגדיל מעט את הסדק באמצעות השפכטל ולנקות את כל הצבע והטיח המתקלפים מסביב. לאחר מכן מומלץ להשתמש באקווהפלסט דבק שפכטל מקצועי גמיש שהינו בעל גמישות גבוהה, מתאים לסדקים של עד 3 מ"מ בפנים ומחוץ לבית (כולל חומות בטון) וזמן הייבוש שלו מהיר מאוד. לאחר הייבוש ניתן ללטש אותו וליישם שכבה נוספת במידת הצורך.
הכנות נוספות לצביעה-
- בסוף הצביעה אנו נרצה לקבל קיר נקי וחלק, ולכן לפני הצביעה ואחרי מילוי החורים, נעבור על המקומות המחוספסים והמתקלפים וניישר אותם ע"י שפכטל ונייר שיוף, אחרת הצבע לא יתפס על הקיר.
- גם היכן שיש צבע רופף, אנו נעבור עם נייר שיוף ונשייף את הקיר ע"מ להוריד חלקים רופפים ע"מ שלא ירדו לנו במהלך הצביעה.
- כאשר צובעים קיר, אנחנו רוצים שלא הכול מסביב יתלכלך, לכן מה שנעשה הוא לשים קרטונים/ ניילונים על כל הרצפה שצמודה לקיר הנצבע..
- מומלץ לכסות בנייר דבק מקומות, כגון- שקעים, משקופים, קיר צמוד שאנו לא רוצים לצבוע, פאנלים. בכדי להימנע מנזק והתקלפות של הקיר כאשר מסירים את נייר הדבק, כדאי לפני ההדבקה של הנייר על הקיר, להדביק אותו תחילה על בד אחר ובכך להחליש את הדבק ולהסירו בעדינות.
שלב רביעי- הצביעה!!!
אנו ממליצים בחום בשלב זה להזמין את ההורים והתלמידים לביצוע הצביעה בפעולה משותפת ע"מ להפיק את המירב מפעולת השיפוץ, וע"מ לחבר ולגבש בין ההורים והתלמידים בפעולה ערכית, אטרקטיבית ומלמדת!!
רולר או מברשת-
מתי משתמשים ברולר ומתי בצבע? רוב הצביעה מתבצעת ברולר שאורכו- 25-30 ס"מ, היתרון ברולר הוא שהוא נותן שטח גדול לצביעה בויש אחד, ואין הבדל אם צובעים מלמעלה/ למטה או מימין או שמאל, וכן הרולר מונע השפרצות של צבע, לעומת זאת אני חייב להשתמש גם במברשת כי הרולר לא יכול להכנס לפינות.
ההמלצה שלנו היא להתחיל את הצביעה ממברשת, ולעשות את המסגרת צביעה ואת כל הנקודות הבעייתיות כמו, שקעים- משקופים וכו', ואז למלא את כל החלל ע"י הרולר.
- אם משנים את הצבע שעל הקיר, מומלץ לצבוע ב-2 שכבות, ובשביל זה צריך להמתין כמה שעות בין הצביעות ע"מ שהשכבה הראשונה תספיק להתייבש.
כעת- נפתח את הצבע, נערבב אותו ע"מ שלא יווצרו לנו גושי צבע ונשפוך למגש הצביעה ונתחיל לצבוע- בהצלחה!!
- שלב חמישי- אחרי הצביעה
טיפול בצבע-
כאשר נותרה לנו כמות צבע ואנחנו רוצים לשמור אותה לפעם הבאה שנצבע, ובמיוחד אם זה בגוון מסויים כך שאנו רוצים שישאר לאותו הקיר, יש לשים שכבת מים מועטה מעל פני הצבע באריזות של צבעי מים ומעט טרפנטין מעל פני הצבע באריזות של צבעים סינתטיים. כך יישמר הצבע עד תחרות פינת חמ'ד שנת תשע"ח.
לסגור את דלי הצבע בצורה הרמטית ע"מ שלא יתייבש לנו הצבע עד הפעם הבאה.
- טיפול במברשות-
ע"מ לנקות את המברשות והרולרים בצורה הכי מהירה ויעילה-
אם צבעתם בצבע סינטטי/שמן- השרו בטרמפנטין/טינר למשך כמה שעות ואח"כ שטפו היטב בזרם מים חזק.
אם צבעתם בצבע אקרילי/מים- השרו במים חמים למשך כמה שעות ואח"כ שטפו היטב בזרם מים חזק.
כעת, נקפל את כל הניילונים והקרטונים שפרסנו ונזרוק אותם לפח, ובכך חסכנו לעצמנו את כל עבודת הניקיון! רק נעבור על הרצפה ונוודא שלא נשארו כתמי צבע, ובמידה שכן- ננקה ע"י מטלית טבולה בטרמפנטין/ טינר!
כעת כל שנותר הוא לצלם, ולהעלות לאתר 'פינת חמ'ד'- www.pinathemed.co.il.
אתם מוזמנים גם להיכנס ולראות את התוצאות של בתי הספר השונים ברחבי הארץ - http://www.pinathemed.co.il/Home/Search