אופניים חשמליים
אופניים חשמלייםצילום: ISTOCK

ביטוח ורישוי לאופניים חשמליים

לאופניים החשמליים יתרונות רבים, הם משמשים פתרון תחבורתי נגיש וזול, מאפשרים נסיעה למרחקים ארוכים ללא מאמץ, חוסכים עבורנו את חיפוש החנייה המייגע וכמובן, יש את עניין היתרונות האקולוגיים.

יחד עם זאת, קיים חיסרון משמעותי במיוחד בשימוש באופניים חשמליים והוא ביטחון הרוכבים והציבור בדרכים. אם אתם הורים לילדים הרוכבים על אופניים חשמליים או שאתם נעזרים בכלי התחבורה הזה כדי להתנייד במהירות ובקלות, הכתבה הבאה תעניק לכם כמה נקודות למחשבה.

בספטמבר האחרון, עיריית תל אביב – יפו, בה השימוש באופניים חשמליים ניכר במיוחד, החלה לאכוף תקנות תעבורה שונות הנוגעות לכלי רכב דו גלגליים, ביניהם, האופניים החשמליים. אכיפה זו מתבצעת בתקווה שכמות הפגיעות בהולכי הרגל תפחת, אך עדיין אינה מעניקה מענה מלא ומקיף לתאונות הדרכים בהן מעורבים אופניים חשמליים.

בדו"ח לשנת 2016 של "הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה", קיים נתון מטריד לפיו 1,536 בני אדם נפגעו בתאונות, בהן היו מעורבים אופניים חשמליים, מתוכם 9 נהרגו ו- 67 נפצעו קשה. הנתונים הללו מתייחסים לתאונות שדווחו למשטרה, מכיוון שקיימות תאונות נוספות שלא דווחו, מספר הנפגעים בתאונות מסוג זה גבוה יותר.

הניסיון למנוע תאונות דרכים ופגיעות הולכי רגל מאופניים חשמליים הוא בהחלט דבר מבורך וחשוב. אך יש לקחת בחשבון כי מתן הדוחות אינו מהווה אכיפה אפקטיבית דיה במקרים בהם התרחשו תאונות דרכים עם מעורבות של כלי הרכב הללו. אכיפה מוסדרת ואפקטיבית, היא כזאת שתשמור על ביטחונם של הרוכבים והציבור וגם תאפשר פיצוי הוגן למעורבים בתאונה. על מנת להחיל אכיפה זו, יש לחוקק חוק ביטוח חובה לאופניים החשמליים כמו גם הצבת לוחיות רישוי שיאפשרו את זיהוי הרוכב \ הבעלים.

כל עוד המדינה לא תסדיר חוק לביטוח חובה ורישוי, הזכאות לפיצוי בעקבות תאונות רוכבים, מוגבלת עד אפסית. הולך הרגל שנפגע מרוכב האופניים זכאי לקבל פיצוי מ"קרנית", הקרן הממשלתית לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, אך משום היעדר חובת הביטוח, מי שעתיד לספוג את הנזק יהיה רוכב האופניים.

גורמי האכיפה והפיקוח מבקשים להחיל על האופניים החשמליים, ביטוח חובה ורישוי, וזאת משום שרק כך תהא אכיפה אפקטיבית המגנה הן על הרוכב והן על הציבור. ברשת אקופאן, הרשת הוותיקה בישראל לאופניים חשמליים וקורקינטים, מזמן תומכים בקידום אכיפה אפקטיבית ובתנאי שזה יונגש לציבור בעלות סבירה והגיונית.

"אנחנו חושבים שתשלום רישוי שנתי של 200-300 ש"ח, למועצה המקומית או לעירייה (לא למשרד הרישוי) זה תשלום סביר, שלא רק יאפשר אכיפה אפקטיבית אלא הוא יכול גם להיות כלי למיגור תופעה של גניבת אופניים" מסר יושי בלוט, סמנכ"ל החברה.

במידה שתהא אכיפה מוסדרת בנושא, יידרשו רוכבי האופניים לבצע רישום למאגר המידע של העירייה, כך למעשה, תופק עבורם לוחית רישוי שתוצג על גב כלי הרכב בכל עת. דבר זה יאפשר לגורמי האכיפה לזהות את הרוכבים וישמש דרך נהדרת לאתר אופניים גנובים, להחרימם ולהשיבם לבעליהם. יתרה מזאת, נמסר לנו מבלוט, כי רישוי האופניים יאפשר אכיפה באמצעות צילום כאשר מדובר בקטינים הנמלטים מהשוטר או הפקח. במקרה זה, הוא טוען, הדו"ח יישלח בדואר מאחר ורישום האופניים יהיה על שם ההורה.

חקיקה בנושא תגן על זכויותיהם של רוכבי האופניים, תאפשר זיהוי של אלה הנוטים לרכוב באופן המסכן את הציבור ותסייע לשמירת ביטחונם של הרוכבים ושל הולכי הרגל, כך שאין זה מפליא שגורמי האכיפה בישראל והעמותות המקדמות את הבטיחות בדרכים תומכות באכיפה זו. מ"אקופאן" נמסר כי אין להם כוונה לחכות למחוקק בעניין, כך שהחל מינואר 2018, יונפקו מספרי רישוי לכל האופניים של החברה.

כמו כן, "אקופאן" מציינים את דרישתם וציפייתם מהעיריות ומהמועצות המקומיות להרים את הכפפה ולדאוג לבטיחות ולרווחת התושבים. יוזמה זו של "אקופאן" היא בהחלט יוזמה מבורכת. במקום בו תהליכים לשמירה על בטחון הציבור מתעכבים, טוב שיש מי שלוקח את האחריות לידיו. אולי אם חברות נוספות ינהגו כך, החקיקה המיוחלת תגיע.

האם העיריות \ המועצות המקומיות ידאגו לזה? או שמא משרד הרישוי? ובכן, הדבר עדיין אינו ידוע, אבל מה שבטוח זה שמישהו מהם חייב לפעול בהקדם לטובת חקיקה שתמנע תאונות ותשמור על בטחון הציבור.