
מדובר בתופעת טבע של ממש. למרות שהחורף הישראלי נחשב לקיץ של ממש ביחס לארצות רבות אחרות, ברגע שהשמיים מתחילים להתקדר והטמפרטורה יורדת בכמה מעלות, אפקט החמין פורץ כמגיפה מידבקת, שאינה חולפת לפחות עד ימיו הראשונים של האביב. לא ברור אם זה הטעם שבו אנחנו מאוהבים, הרצון שיהיה לנו חורף אמיתי ככל העמים או הגאווה היהודית ששולחת אותנו להתחרות בחמין של השכנים, העיקר שבשבת בצהריים נאכל חמין.
למרבה השמחה, הכנת חמין היא לא מלאכה מסובכת במיוחד וגם מי שלא נחשב לבשלן מדופלם יכול לצלוח אותה בלי לעשות בושות. אבל יש חמין ויש חמין ואם אתם באמת רוצים לתת פייט לקדרות אחרות, כדאי לכם מאד לעקוב אחרי שלבי העבודה והעצות שתמצאו ברשימה. רוב הסיכויים שזה מה שיהפוך את החמין שלכם מטעים לנפלא.
בוחרים בסיר המתאים – סיר חמין זה לא עניין של מה בכך. הוא צריך להיות כבד, בעל תחתית עבה, עם פיזור חום מוצלח ומכסה תואם בדיוק. הסיר צריך להתאים לבישול על הכיריים ולאפייה בתנור.
מוסיפים בצל בשפע – אחד מנותני הטעם המרכזיים בחמין הוא הבצל המטוגן, שמוסיף גם ניחוח אופייני וצבע עמוק. מי שרוצה לעלות מדרגה נוספת, מניח בסיר גם בצלים שלמים על קליפתם.
מפתיעים עם הירקות – הכי כיף להטמין בחמין מרכיבים לא צפויים, לצד הירקות השגרתיים. נסו להוסיף לו פטריות בשרניות מסוגים שונים, פרוסות עבות של חצילים, ארטישוק ירושלמי וגם קישוא או כרוב ממולאים.
לא רק גריסים – גריסי פנינה וחיטה הם הדגנים השולטים בקדרה המפורסמת, אבל אפשר בהחלט להעשיר את הסיר עם דגנים אחרים כמו אורז מלא או אורז אדום, קינואה לבנה או אדומה ועוד. כך תקבלו תוספת טעם, ערכים תזונתיים וצבעים עמוקים בדגן אחד.
משקיעים בקטניות – בחמין הסטנדרטי תמצאו בדרך כלל שעועית לבנה וחומוס, שעברו השרייה מוקדמת, רצוי של 12 שעות נוספות. אנחנו ממליצים לשלב גם קטניות אחרות כמו עדשים מצבעים שונים (אותן אין צורך להשרות כלל), שעועית אדומה או שחורה ועוד.
שימו קמח – חמין לא יהיה שלם באמת אם לא יככבו בו כופתאות בצקניות, שנקראות קוקלה. אם אתם רוצים לחסוך את ההתעסקות, מה פשוט יותר מלהניח מעל התכולה כמה יחידות של ג'חנון מוכן, שישחים בתוך הסיר במהלך הלילה.
צבע מן הטבע – כדי לוודא מראש שהחמין שלכם חלילה לא יהיה חיוור, אפשר להוסיף לו כמה חיזוקים כמו שקית תה, קליפות בצל, שזיפים, תמרים, רוטב סויה, סילאן או רכז רימונים. שילוב שלהם בתבשיל יוביל גם להעמקת טעמים.
מתחילים בבישול מקדים – אל תכניסו את החמין לתנור לפני שהרתחתם אותו לפחות פעם אחת על הכיריים ובמקרה הטוב יותר, לפני שהמשכתם לבשל אותו כשעתיים מעל להבה קטנה לפני שהשכבתם אותו לישון בתנור עד הבוקר.