מה הכי כדאי?
מה הכי כדאי?צילום: יח"צ

רוב האנשים (בעיקר אלה שחושבים על לימודים גבוהים), הולכים לאיבוד בין תחומי האדריכלות ועיצוב הפנים. הסיבה לכך נעוצה במגוון מסלולי ההכשרה הקיימים כיום וכן בנקודות ההשקה הרבות בין התחומים. כדי לעשות סדר בדברים, חשוב קודם כל להבחין בין שלושה מסלולי לימוד שונים: לימודי אדריכלות, הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים ולימודי תעודה בתחום עיצוב הפנים.

מה הוא משך הלימודים של המקצועות השונים?

ההבדלים בין התחומים השונים רבים ומגוונים ובאים לידי ביטוי בין השאר ברמות השכר הצפויות, בתחומי האחריות ומובן שגם במשך הלימודים ומסלול ההכשרה.
מסלול הלימודים הבסיסי של אדריכל בישראל נמשך חמש שנים לכל הפחות, הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים צריך ללמוד לכל הפחות שנתיים וחצי (חמישה סמסטרים) ומעצב פנים בעל תואר b.des (Bachelor of Design או "בוגר בעיצוב") לומד כארבע שנים.
מעבר למסלולים הנ"ל, ניתן למצוא כיום מגוון מסלולי לימודים בתחום עיצוב הפנים שלא מזכים את הבוגרים בתואר אלא בתעודה בלבד, הנמשכים בהתאם זמן קצר יחסית הנע בין שבועות ספורים לשנתיים לכל היותר.

מה הם תחומי האחריות של המקצועות השונים?

אדריכל שסיים חמש שנות לימוד רשאי לתכנן מבנים בהיקף של עד ארבע קומות בשלב הראשון. לאחר שלוש שנות התמחות ומעבר של בחינת הסמכה, באפשרותו לתכנן מבנים ללא הגבלה.
הנדסאי אדריכלות יכול גם כן עם תום לימודיו לתכנן ולבנות מבנים בהיקף של עד ארבע קומות, אך לא מעבר לכך. הן הנדסאי האדריכלות והן האדריכל יכולים לעסוק באופן חופשי בתחום עיצוב הפנים.

מעצבי הפנים לעומת זאת, רשאים לתכנן אך ורק חללי פנים, ללא נגיעה במעטפת החיצונית של המבנה. ולכן, כאשר מועמד ללימודים מתלבט בין התחומים השונים, עליו להבין בשלב הראשון מהו התחום שהכי מושך אותו ולאיזה כיוון הוא מעוניין לקחת את הקריירה שלו בעתיד.
אם למשל כל מה שעומד לנגד עיניו הוא תכנון חללים ואין לו עניין בתכנון של מבנים, מוטב שיתמקד בלימודי עיצוב פנים. לעומת זאת אם הוא חולם על תכנון של רבי קומות, נראה כי לימודי אדריכלות הם הבחירה הנכונה עבורו.

מה הם תנאי הקבלה ללימודים?

נכון להיום בישראל ניתן ללמוד אדריכלות בחמישה מוסדות להשכלה גבוהה בלבד: הטכניון, בצלאל, אוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת אריאל והאקדמיה לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה. דרישות הסף לקבלה ללימודי אדריכלות נחשבות למחמירות יחסית וזאת בשל השילוב בין רמת הביקוש הגבוהה ומספר המקומות המוגבל.

למשל כדי להתקבל ללימודי אדריכלות בטכניון, בין היתר המועמד צריך להיות בעל ציון של 80 ומעלה בבגרות בהיקף של ארבע יחידות במתמטיקה או בעל ציון של 70 ומעלה בבגרות חמש יחידות מתמטיקה. במוסדות השונים נהוג לדרוש מהמועמדים להגיש תיק עבודות ובנוסף לתנאי הסף המינימאליים, צריכים המועמדים לעבור תהליך מיון הכולל שילוב של ראיונות אישיים ותרגילים מעשיים.

דרישות הסף לקבלה ללימודי הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים הרבה פחות מחמירות וכוללות בעיקר ציון חיובי בבגרות במתמטיקה בהיקף של שלוש יחידות לימוד ומעלה בלבד. גם במקרה הזה לרוב יידרשו המועמדים להגיש תיק עבודות ולעבור ראיון אישי לפני הקבלה.
כדי להתקבל ללימודי תואר ראשון בעיצוב פנים יש לרוב להחזיק בתעודת בגרות מלאה בלבד ולעבור מבחני התאמה פשוטים יחסית ואילו כדי להתקבל ללימודי תעודה, לרוב אין צורך לעמוד בדרישות סף מסוימות, למעט מעבר של ראיון אישי ומבחן סינון ראשוני.

ומה לגבי השכר?

השכר הבסיסי שצפוי לקבל מעצב פנים ללא ניסיון, שעושה את צעדיו הראשונים בשוק העבודה, נע בין 6,000-5,100 ₪ לחודש. מעצב פנים המחזיק בשלוש עד ארבע שנות ניסיון צפוי להרוויח בין 8,000-6,800 ₪ לחודש ולעומת זאת מעצב פנים עם עשר שנות ניסיון צפוי להרוויח בין 12,000-8,000 ₪ בחודש בממוצע.

במהלך תקופת ההתמחות, כלומר במשך כשלוש שנים לאחר סיום הלימודים שנמשכים חמש שנים, אדריכלים מתחילים צפויים להרוויח רק מעט יותר משכר המינימום וחשוב מאוד לקחת זאת בחשבון כאשר מתלבטים בין מסלולי הלימוד השונים. מדובר בשכר (ברוטו) של כ-6000 ₪ בממוצע. במהלך שלוש השנים הראשונות השכר צפוי לעלות בכ-500 ₪ מדי שנה ובהמשך אדריכלים בכירים עם ניסיון של 15-11 שנים ומנהלי צוותים יכולים להרוויח בין 16,000-13,000 ₪ בחודש.

לפי נתונים שפורסמו על ידי משרד הכלכלה, השכר הממוצע של הנדסאי אדריכלות במגזר הפרטי עומד על 6,300 ₪. יחד עם זאת הנדסאי אדריכלות שעובד בשירות המדינה מרוויח משכורת ברוטו שנעה בין 33,000-12,500 ₪, כשהשכר הממוצע עומד על 15,900 ₪. חשוב לציין כי מדובר בנתונים כלליים ויבשים: לאחר מספר שנות וותק בכל אחד מהתחומים, יכולים בעלי המקצועות השונות לצאת לדרך עצמאית, להוביל פרויקטים רחבי היקף ולהרוויח סכומים גבוהים משמעותית מאלו שהוזכרו לעיל.

היתרון הברור של לימודי הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים

במובן מסוים הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים מחזיקים ביתרון לא מבוטל על עמיתיהם האדריכלים. יתרון זה בא לידי ביטוי בכך שההנדסאים יוצאים לשוק העבודה תוך זמן קצר יחסית מתחילת הלימודים ויכולים להתחיל לצבור ניסיון חשוב במהירות. "כמנהל שנקר הנדסאים, אני יכול לומר שהביקוש לבוגרינו גדול. אני מקבל דרך קבע פניות ממשרדי אדריכלים בבקשה שאפנה אליהם בוגרים שלנו, וברוב המקרים איני יכול להיענות לבקשה כי הבוגרים פשוט כבר מועסקים במקצוע, חלקם בתפקידים בכירים ביותר". אומר תמיר גרינברג, מנהל מכללת שנקר הנדסאים וראש המחלקה לאדריכלות ועיצוב פנים. "בוגרי שנקר הנדסאים מוערכים מאוד בשוק, ולפיכך המשכורות המשולמות להם בממוצע גבוהות משמעותית מן המקובל בשוק".

נכון להיום, בשוק העבודה ישנה חשיבות לא מועטה לתואר שמחזיק הבוגר. אך בסופו של יום כמו שקורה בתחומים רבים אחרים, הניסיון והיכולות בשטח משפיעים לא פחות על השכר, תחומי האחריות וקצב ההתקדמות בתחום. יתרה מכך, הנדסאי אדריכלות ועיצוב פנים יכולים תמיד בהתאם לצורך, לשוב לספסל האקדמיה ולהשלים תואר באדריכלות אם ימצאו לנכון. לסיום נציין כי יש להבין שתחומי העיסוק של הנדסאי אדריכלות ושל אדריכלים דומים מאוד ולא אחת אפשר לראות כי ניתנת העדפה ברורה להנדסאי בעל מספר שנות ניסיון שכבר הספיק להוכיח את עצמו במספר פרויקטים, על פני אדריכל שזה עתה נפלט לשוק העבודה.