
בית המשפט העליון יקיים מחר (ג') בבקר דיון בשאלה האם לחייב את מפלגת 'אגודת ישראל' החרדית לשנות סעיף בתקנון המפלגתי ולאפשר שילובן של נשים כמועמדות ברשימת המפלגה לכנסת לאלתר.
חשיבותה של הכרעת בג"צ בסוגיה זו הינה מכרעת, על אחת כמה וכמה על רקע התרחשויות הימים האחרונים בכל הקשור לשוויון זכויות.
העתירה, שהוגשה על ידי עו"ד תמר בן-פורת במארס 2015, נוגעת לסעיף 6 ("חברות במפלגה") בתקנון "אגודת ישראל" ומופנית גם כנגד רשם העמותות שאישר תקנון זה, לפיו "חבר מפלגה יכול שיהיה: כל איש יהודי מבן 18 שנה ומעלה, שומר תורה ומצוות, הנמנה על החרדים לדבר ה' ומזדהה עם אגודת ישראל ומטרותיה… מכפיף עצמו לדעת מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל ומקבל מרותה, אשר מוכן לקבל על עצמו תקנונה…".
בפועל, אם יקבל בג"צ את עמדת העותרת ויפסוק לטובתה, תחויב המפלגה להוסיף לוכסן ולאחריו את האות ה"א (לציון נקבה) אחרי המילה "איש", מה שלמעשה יתיר השתתפותן של נשים, באופן תיאורטי, ברשימת המפלגה לכנסת.
לדברי עו"ד בן-פורת: "הסיבה היחידה להוראה זו בתקנון של "אגודת ישראל" היא הסטראוטיפ המעוות, המפלה והמשפיל, שנשים חסרות את היכולת הנשגבה לייצג את הציבור החרדי. כבוד הרב ליצמן בעצמו התבטא בעבר בפני נשים חרדיות ואמר כי אם תאסופנה עשרות-אלפי קולות התומכים בבחירתן של נשים למפלגה, אז יתוקן הסעיף. דבריו של כבוד הרב מוכיחים כי אין מניעה הלכתית לשילוב נשים בפוליטיקה".
העתירה התפתחה עם הצטרפותו של מרכז קונקורד בייצוגו של עו"ד אבינעם כהן, שהעלה את הזווית החוקית הבינלאומית ואת העובדה שישראל בעצם פועלת נגד אמנת CEDAW שהיא עצמה חתומה עליה. בהמשך הצטרפו ארגוני הנשים במעמד עותרות, בייצוגה של פרופ' נטע זיו מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב.
לצד עו"ד בן-פורת וארגוני הנשים, דוחפות בנחישות את המאבק, כבר מראשיתו, הפעילות של ארגון "נבחרות". מדובר בארגון חרדי-פמיניסטי הדוגל בייצוג נשים במרחב הציבורי החרדי והוא למעשה היחידי שמיצג באופן אותנטי את הקול של נשים חרדיות, הקרבנות הישירים של אפליה זו.
אסתי שושן, מייסדת ומנכ"לית משותפת ב'נבחרות': "אנחנו לא נחכה להחלטת בג"צ כדי ליצור שינוי. הפמיניזם החרדי כבר כאן. אני מזמינה את בג"צ להצטרף למהפכה... 'לכי תקימי מפלגת נשים' אומרים לנו... האם המפלגות החרדיות, שלאחת מהן הצבעתי במשך שנים ואמורה לייצג אותי, הן מפלגות של גברים? צריך לזכור שמחצית מהקולות הם של נשים".
אסתי רידר, מנכ"לית משותפת ב'נבחרות': "הכנסת היא לא בית כנסת. מדובר בהיכל הדמוקרטיה הישראלית. כשמבקשים לשנות לטובה את מצב הדרת הנשים בישראל, יש להתחיל מהראש. מן הראוי לחייב את הכנסת להיות דוגמא ומופת למרחב חף מהדרת נשים - נשים חרדיות."