כמדריך טיולים, כבר למדתי שאי אפשר לדעת אילו הפתעות וגילויים חדשים עוד מחכים למטיילים בהמשך המסלול, אבל במסע האחרון שהדרכתי חיכתה לי הפתעה מסוג חדש.
כבכל שנה, הכנתי מסלול לקראת מסע פתיחת זמן חורף עם מכינה אותה אני מדריך באופן קבוע. תוך כדי שאני נכנס ל"עמוד ענן" (האפליקציה שמסייעת לתכנון טיולים) ומסתכל על המסלול, צדה את עיני הערה קטנה בצד המסלול- "בית קברות לכלבים". נו טוב, חשבתי לעצמי, עוד נקודת ציון לא משמעותית, בטח מישהו קבר שם את הכלב שלו והחליט שזה "בית קברות". עבר לידי, והמשכתי בהכנות.
אבל מסתבר, שלמרות שאני שכחתי את נקודת הציון- היא לא שכחה אותי. תוך כדי הטיול, נגלה לעינינו לצד השביל קבר צנוע ל"חץ" הכלב האהוב. אמנם קבר לכלב נראה רעיון קצת מוזר לאדם מן השורה כמוני, אבל אפשר להבין אדם שנקשר לכלבו במשך שנים ורוצה להנציח אותו. כולנו אנושיים למרות הכל.
עמדתי להמשיך הלאה, אך לפתע גיליתי שהקבר הזה לא לבד. מסתבר שהתיאור "בית קברות לכלבים" לא היה מוגזם וליד הקבר של חץ ניצבו קברים של ממש הכוללים גם מצבות ועליהם תמונת המנוח ושנות חייו (ככל הנראה לא בשנות כלב). הדבר גרם לי לחוסר נוחות קלה עקב דמיון הקברים לקברי אדם, אך עדיין, יש מי שקשור לכלבו עד שהוא רוצה לקבור אותו כראוי עם מצבה.
אבל אם קברים אלו עוד היו נראים לי סטנדרטיים ובגבול הטעם הטוב, הקבר האחרון כבר זעזע אותי עמוקות. המצבה השייכת לכלב "צוף" האהוב נראית כשייכת לקבר אנושי לכל דבר ואף הכתובות שעליו נראות כשייכות לקברים אחרים.
"מקום קבורתך אינו נודע"- מה? יש גם חיילי צה"ל ממלחמת השחרור שמקום קבורתם לא נודע, האם ראוי הכלב לאותה כתובת כמותם?
וכן במצבה הבאה: "כי רעות שכזו לעולם לא תיתן את ליבנו לשכוח"- מדובר פה בכלב או בבן אדם? על איזו רעות הם מדברים?
ייתכן שהצמחונות האידיאולוגית שמתרבה היום גורמת לבלבול ולטשטוש הגבולות הנכונים שבין "חברו הטוב" לבין ה"אדם". אולי זה רק אני שלא מבין את מעלתם הגבוהה של הכלבים, אך אני מאמין שקיים הבדל בין הלוחמים שנפלו על חרבם ו"מקום קבורתם לא נמצא", לבין "הכלב שלימד אותי להיות גבר" ולא כדאי לטשטש את הגבולות האלו.
אז האם באמת אין כל הבדל בין ההולך על שניים לבין ההולך על ארבע? ואולי צריך להתחיל גם לומר "אל מלא רחמים" על כלבים שמתו מוות הרואי? ואולי הכל בכלל מערכון של אנדרדוס?
ואולי יש לכם תשובות טובות יותר מהשאלות שלי?
אשמח לתגובות: יאיר [email protected]