
המודעות לחשיבות של תזונה בריאה ונכונה מתגברת עם השנים עוד ועוד. בימינו, אנו יודעים על רכיבים תזונתיים רבים הנחוצים לגוף האדם על מנת לשמור על תפקוד המוח והזיכרון, לשמור על תאי הגוף חיוניים, צעירים ופעילים ולמעשה, לשמור על הבריאות ועל היכולת שלנו לתפקד.
יתרה מזאת, היום אנו מודעים לכך שבעיות בריאותיות ומחלות רבות נגרמות בשל תזונה לקויה, ולעיתים ניתן להחלים מהן ולרפא את הגוף בעזרת תזונה נכונה. בין מרכיבי התזונה הרבים והחשובים שיש לצרוך, לנוגדי החמצון תפקיד משמעותי בשמירה על הבריאות.
מהם נוגדי חמצון?
נוגדי חמצון, או בשמם הלועזי אנטיאוקסידנטים, הם מרכיבים כימיים הכוללים מינרלים, ויטמינים ופיטוכימיקלים הנחוצים על מנת לשמור על הבריאות הכללית. תהליך החמצון הוא פעולה כימית המתרחשת בגוף, ובמסגרתה הופכים אלקטרונים לחומר מחמצן. כחלק מתהליך זה, עלולים להיווצר רדיקלים חופשיים העלולים לפגוע בתאים. נוגדי החמצון עושים פעולה הפוכה ומונעים חמצון יתר של התאים על ידי כך שהם עצמם הופכים מחומצנים אך מבלי לפגוע בתאי הגוף.
חשוב להבדיל ולהבין כי פעולת החמצון חשובה ונחוצה לנו אך עליה להתקיים במידה הנכונה. כאשר ישנה פעולת חמצון מוגברת הדבר פוגע בתאי הגוף ומאיץ את הזדקנותם. פגיעה מוגברת בתאי הגוף משפיעה על כל המערכת החל בפגיעה במוח ובתפקודו וכלה בגרימת מחלות כמו: מחלות לב, סוכרת, טרשת עורקים, סרטן, אלצהיימר ועוד. גוף האדם יודע לייצר נוגדי חמצון, אך לא תמיד זה מספיק. מאכלים רבים מכילים כמויות גבוהות של נוגדי חמצון ומחקרים רבים מצאו כי אכילת מאכלים אלו עשויה לסייע למנוע מחלות ולחזק את המערכת החיסונית.
איזה נוגדי חמצון קיימים?
קיימים סוגים רבים של נוגדי חמצון השייכים למשפחות שונות, לדוגמה:
ויטמין A – נחשב לאחד מנוגדי החמצון החזקים והחשובים לגופנו בזכות השפעתו על המערכת החיסונית. הוא נוצר מחומר הנקרא בטא קרוטן, זהו מרכיב שיוצר צבע בפירות ובירקות ובעיקר אדום וכתום.
סלניום – נוגד חמצון זה הוא מינרל, אשר תורם רבות אף הוא לחיזוק המערכת החיסונית ומגן מפני מחלות.
ויטמין C – נוגד חמצון חזק מאוד אשר ייחודו בכך שהוא לא נאגר בגוף ולכן אפשר לצרוך ממנו כמויות רבות. הוא נמצא בעיקר בפירות ובירקות ומצוין במניעת מחלות לב ובעיות כולסטרול.
ויטמין E – נוגד חמצון זה מסייע בהגנה על הגוף מזיהומי אוויר ומקרינה חזקה של שמש, מונע את התפתחותם של גידולים סרטניים ואף מעכב תהליכי הזדקנות.
צריכת נוגדי חמצון/ אנטיאוקסידנטים:
אנטיאוקסידנטים נמצאים במזונות רבים וניתן גם לצרוך אותם כתוספי מזון. פעולתם משתנה בהתאם לסוג שלהם ולמקור צריכתם. לדוגמה, ויטמין C ניתן לצרוך מפירות הדר. בתוך משפחת האנטיאוקסידנטים יש כאלו שמומלץ לצרוך בכמות מוגברת וכאלו שפחות, ולכן חשוב להקפיד על צריכה מאוזנת. פירות וירקות רבים ידועים כמכילים מגוון של ויטמינם ומינרלים בעלי תכונות נוגדות חמצון ביניהם:
שורש הליקוריץ' המכיל כמות גבוהה ומגוונת ביותר של נוגדי חמצון. שורש זה הוא בעל סגולות רפואיות רבות, לדוגמה: מסייע בבעיות עיכול, הפחתת חומציות בקיבה והפחתת כולסטרול.
פרי האסאי שגם הוא בעל מגוון רחב של נוגדי חמצון, אחת התרופות של הטבע. הוא עוזר במניעת מחלות לב, מעולה לעור, טוב לטיפול בבעיות עיכול, מעכב הזדקנות ועוד.
והרשימה עוד ארוכה: אוכמניות, ענבים, גוג'י ברי פולי קקאו, ברוקולי, שום, אגוזים, עגבניות, תות שדה אבטיח עלים ירוקים, תפוחים, פטל, כרוב, בצל, פטרוזיליה פירות הדר תה ירוק, פלפל אדום ודובדבנים.
מאכלים נוספים מהחי ומהצומח כמו: קטניות – ובעיקר שעועית שחורה, ביצים, זרעי פשתן, חיטה מלאה, שמן דגים, שמן נבט חיטה, יין אדום, דגים, עוף ושמן זית.