בלהה גליקסברג
בלהה גליקסברגצילום: עצמי

"בכל ליל סדר, לאחר שמספרים ביציאת מצרים, נהוג אצלנו - במשפחות של עולי אתיופיה - להקשיב בשקיקה לאחד הפרקים המפוארים בתחיית העם היהודי - יציאת יהודי אתיופיה. אל תטעו, איננו מתכוונים לתצלומים שנצרבו בתודעה שנראים בהם עולים חדשים יושבים צפופים במטוסי ג'מבו. הפרק שאנחנו מדברים עליו התחיל עוד לפני שספינות חיל הים הגיעו כדי להשתתף במבצע העלייה, ובטרם צילמו במדבריות את הדמויות עולות למסוקי חיל האוויר באישון לילה" (מתוך בחינת הבגרות בהיסטוריה בחמ"ד, קיץ תשע"ז).

לפניכם פתיח של קטע מקור שהופיע בבחינת הבגרות בהיסטוריה בחמ"ד (החינוך הממלכתי-דתי) במועד הקיץ תשע"ז. קטע זה מפנה זרקור לשינוי משמעותי שהתרחש בשנים האחרונות בלימודי היסטוריה בחמ"ד, שבמסגרתו מורשת יהדות אתיופיה ואפוס העלייה הגדול שלה לארץ הם חלק מתוכנית הלימודים. נושא זה נכלל בחובת ההיבחנות כחלק מהסיפור השלם של פסיפס התפוצות שאליהן נחשפים כל תלמידי החמ"ד בכיתה י"א במסגרת לימודי היסטוריה.

התלמידים לומדים ונבחנים על מסע העלייה של אבא מהרי לארץ ישראל במאה ה-19 כחלק מתיאור ההתעוררות לעלייה לארץ, על יהודי אתיופיה שעלו עצמאית תוך סיכון רב עוד קודם למבצע משה ומבצע שלמה, ועל אתגרי הקליטה במאה ה-20.

חשוב להכיר גם את תוכנית פר"ח (פדגוגיה רב-תחומית) שתשולב בלימודי היסטוריה בחמ"ד החל משנת הלימודים הבאה, שבה ישולבו יצירות ספרותיות וקולנועיות המייצגות את העלייה מאתיופיה. וגם את תוכנית 'חמ"ד ועד' המתקיימת כבר כמה שנים במסגרת לימודי היסטוריה בחמ"ד בהצלחה ניכרת. התוכנית מפגישה בין התלמידים לאנשי עדות בתחומים שונים, כדי להפוך את התלמידים לעדים של העדים ולמשוך הלאה את הזיכרון של אירועים משמעותיים בתולדות עמנו וארצנו. כך מראיינים התלמידים ניצולי שואה ובני הדור השני, עולים מארצות האסלאם שהגיעו לארץ בשנות החמישים והשישים, אסירי ציון וגם את העולים מאתיופיה.

הפיקוח על היסטוריה בחמ"ד ימשיך לפעול להנחלת המגוון והיופי בתולדותיהם ובמורשתם של כל שבטי ישראל לקראת הימים הבאים, בהם יוסיפו התלמידים סיפורים ויצירות משלהם בבניין ההווה והעתיד הגדול של עם ישראל.

הכותבת היא מפמ"ר (מפקחת-מרכזת) היסטוריה ואזרחות בחמ"ד