
מה עולה לכם לראש כשאתם שומעים את צמד המילים "בסיס סיירים"? בקרוב כל מה שחשבתם עומד להשתנות, כי הבסיס המרוחק עובר כעת מהפך. בריאיון מיוחד מספר לנו מפקד הבסיס על שדרוג התשתיות והשיפוצים הנרחבים, צוות המטבח החדש, השינוי הארגוני והשם שנותן את הטאץ' הסופי. יצאנו לראות, לשמוע ולטעום
תשכחו את כל מה שידעתם על מחנה סיירים. כן, הוא אומנם עדיין ממוקם בערבה, עם נוף המדבר האין-סופי, אבל כל דבר אחר בבית של חיל האיסוף הקרבי וגדודי חי"ר הגבולות, עבר בשנה וחצי האחרונות מתיחת פנים: מהמבנה הארגוני, דרך המגורים, התשתיות והאוכל, ועד לשם החדש.
"מי ששירת כאן לפני כמה שנים ומגיע לבקר בו היום, לא יכיר אותו בכלל", כך פותח את הריאיון אל"ם אייל רוסו, מפקד בסיס סיירים. ואכן, הוא לא מגזים.
עם הצטרפות הכשרות הבסיס של מערך הגנת הגבולות, גדל משמעותית מספר המשרתים בתקופה מצומצמת. בשל כך, מסבירים בבסיס, החלו בשלב מסוים התשתיות הפיזיות של המטבח לקרוס, והצוות התקשה תחילה להכיל את השינוי: "נכנסנו לתקופה לא פשוטה, בסופה הבינו בזרוע היבשה ובאגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה את גודל האתגר, וסייעו לנו רבות".
כדי לצאת מהמצב, הוחלט על שורה ארוכה של שינויים, כשהראשון ביניהם היה רענון צוות המטבח הישן והרחבתו. "הצוות החדש עושה הכול כדי להביא אוכל טעים ומגוון לצלחת של המשרתים", אומר אל"ם רוסו, "התגובות שאנחנו מקבלים מהם חיוביות, והם יודעים שאם יש בעיות נקודתיות, הם יכולים לפנות לסגל הפיקוד שנותן מענה. כמובן שיש עדיין מקומות לשיפור. אנחנו קשובים לתלונות, מתייחסים אליהן ברצינות, ומתכוונים לטפל במה שצריך כמו שצריך".

בימים אלה משופץ חדר האוכל המרכזי בבסיס, שמשרת את כלל הלוחמים ואת התצפיתניות, ובהמשך ישופצו גם חדרי האוכל של המפקדה ושל קורסי המ"כים והשלמת הקצונה. מעבר לכך, בשנה הקרובה מתוכנן המטבח לעבור שיפוץ מקיף וכולל, בעזרת מערך המזון, שיתאים אותו לכמות המשרתים.
ומה לגבי המגורים והרפואה? על מנת "לשרוד" את מזג האוויר החם שמביאה עונת הקיץ במדבר, ואת הקור בלילות החורף, נעשו בעזרת מחלקת שוה"ם ותשתיות השקעות משמעותיות והותקנו מערכות מיזוג וחימום בחדרים ובכיתות. וכדי לתת מענה רפואי הולם, כבר בחודש הבא תוקם מרפאה מתקדמת, שתכלול רפואה כללית, שיניים, נשים ובריאות הנפש, ואפילו מכון פיזיותרפיה לבניית הלוחם.
ואם כל זה לא מספיק, מקלחות ושירותי התצפיתניות יעברו בקרוב שיפוץ, מאמני ירי והכשרת מקצועות עתידים להיבנות, מבני מגורים שירווחו את כמות השוהים בכל חדר יתווספו לצד מלונית מיוחדת שתיתן מענה לאנשי הקבע, ואף יוקם מרכז רווחה שיכלול שק"ם חדש בסגנון סופר, בריכה ואודיטוריום גדול.
לפרק ולהרכיב מחדש
אך תשתיות הבסיס הן לא הדבר היחיד שעבר מהפך, ולמעשה, השינוי המסיבי הוא פועל יוצא של השינוי במבנה הארגוני של המחנה. "קיבלנו החלטה ללכת על צעדים מאוד דרסטיים בתקופת זמן מאוד קצרה, כשהתנאים לא היו מיטביים, ולא היו לנו את כל המשאבים הנדרשים", מודה אל"ם רוסו. אז מה הם למעשה אותם שינויים שהגדילו את הבסיס ודרשו את המהפך בתשתיות?
"בהתחלה, התכנון היה שהכשרת גדודי הגנת הגבולות תתקיים במסגרת נפרדת משאר ההכשרות בבית הספר, מעין 'אח חורג'", נזכר אל"ם רוסו, "אך לאחר מחקר, הגענו למסקנה שיש להפוך אותה לחלק מה-DNA של המערך, שמשימת הגנת הגבולות עומדת בראשו".
כדי לבצע את המהלך, פורק בא"ח האיסוף שהכשיר את כלל משרתי החיל, לוחמים לצד תומכי לחימה, ואוחדו הכשרות היסוד של כלל הלוחמות והלוחמים למסגרת הכוללת איסוף וחי"ר כאחד. במקביל, הוקם ענף המקצועות, המתכלל את הכשרות התצפיתניות והמדריכות.
זו הייתה רק ההתחלה. לאחר מכן, עברה השלמת הקצונה של חי"ר הגבולות לבסיס, כדי שתותאם ללוחמים וללוחמות. "בעקבות המהלך העלינו את כמות התנסויות הרוחב וההתנסויות הפיקודיות של צוערי ההשלמה, והתאמנו את תרחישי התרגול לייעוד הגנת הגבולות", מסביר אל"ם רוסו, "ועכשיו אנחנו נמצאים בעיצומו של המחזור הרביעי".
כמתבקש ובהמשך לאותו קו, הצעד הבא היה העברת קורס המ"כים של הגדודים המעורבים לבית הספר. כך נוצרה מסגרת שלישית - גדוד הפיקוד - שמכיל שלושה קורסי מ"כים: תצפיתניות, לוחמי ולוחמות איסוף ולוחמי ולוחמות חי"ר הגבולות, ושלוש השלמות קצונה בהתאמה.
"השנה וחצי האחרונות היו ללא ספק מאתגרות, אבל גם מדהימות", משתף אל"ם רוסו, "ביחד עם מפקדים, חיילים וחיילות שנתנו מעצמם, ומג"דים שלקחו על עצמם אחריות ופעלו ביוזמה - יכולנו לקבל הרבה החלטות אמיצות, אבל אנחנו עדיין באמצע המהלך. אנחנו מאמינים שאפשר וצריך לתבוע מחייל הכשרה אינטנסיבית, אבל שצריך גם לספק את כל תנאי השירות הדרושים לו - מסיוע כלכלי, דרך מענה רפואי, ועד התנהגות אנושית ואחראית של המפקדים".
עם המהפך מתחלף גם השם
כדי להשלים את המהפך, הוחלט להחליף גם את השם הקודם של הבסיס - "בית הספר לאיסוף קרבי" (ביסל"ק), לשם חדש שיכיל גם את גדודי חי"ר הגבולות: "היו הרבה התלבטויות לגבי השם, אבל היה לנו ברור שהוא צריך לחבר את כולם וליצור זהות משותפת. בסופו של דבר, מה שמאחד את כולנו היא משימת הגנת הגבולות, גם אם כל אחד ואחת משרתים אותה באופן שונה, ולכן החלטנו על השם החדש - 'בית הספר להגנת הגבולות' (בהל"ג)".
בעקבות השם, גם תג היחידה של משרתי הבסיס עתיד להתחלף וייחשף בקרוב.
"ביסל"ק של פעם זה לא בהל"ג של היום", מסכם אל"ם רוסו, "אנחנו עושים הכול כדי לגעת בכל אחד ואחת מהמשרתים והמשרתות, לאפשר להם למצות את הפוטנציאל שלהם, ולהכשיר אותם בצורה המקצועית ביותר".