
רשלנות רפואית ככלל מוגדרת כמצב בו הרופא לא נקט בחובת הזהירות הנדרשת. כלומר התוצאה הייתה נמנעת לו היה נוקט בזהירות המתבקשת לאור הנתונים המונחים לפניו. רשלנות זו יכולה להתרחש בכל תחום רפואי: כירורגיה, רפואה פנימית, רפואה קוסמטית, רפואת ילדים ועוד. בתחום ההיריון ולידה התוצאות של רשלנות בלידה עלולות להיות הרות אסון: פגיעה ביולדת, פגיעה בתינוק או בשניהם. הלידה אינו תהליך פשוט כלל ובכל רגע נתון הוא עלול להשתבש, ולכן על האישה ותינוקה להיות מנוטרים כל העת כדי לוודא שהלידה מתנהלת לפי הצפוי.
- תקופת התיישנות – בניגוד לתביעות נזיקין רגילות שחל עליהן חוק התיישנות של 7 שנים, הרי תביעות על רקע רשלנות בלידה אפשריות 7 שנים מהגיעו של הילד לגיל 18. לא פעם הילד ניזוק בזמן הלידה, אך ההורים טרודים בשיקומו והקלה על חייו ואינם מתפנים להגשת תביעה. נוסף על כך, הנזקים מתבררים עם גדילתו של הילד ורק כשהגיע לבגרותו מחליטים הוריו להגיש תביעה. הניסיון מלמד כי חולף זמן רב עד שניכרת השפעת הרשלנות על חיי הילד, לפעמים עד גיל 18. משום כך ההתיישנות מתחילה עם הגיעו לגיל זה ואפשר להגיש את התביעה עד גיל 25.
- פיצוים גבוהים – משום שרשלנות בלידה עלולה להשפיע על איכות חייו של האדם, הפיצויים הנפסקים בתביעות אלה אם התקבלו גבוהים. המשפחה כורעת תחת העומס של הטיפול בילד וההוצאות הן גבוהות מאוד: התאמת הבית לילד נכה, רכישת ציוד ייעודי, רכישת אוטו מיוחד, טיפולים, הוצאות רפואיות ועוד. כל אלה גובים מהמשפחה מחיר יקר ולכן הפיצויים יכולים להיות גבוהים ומתאימים לרמת ההוצאות, תלוי כמובן ברמת הפגיעה בילד בעת הלידה. גובה הפיצויים נקבע לפי רמת הפגיעה בילד ו/או באם והשלכת הפגיעה על חייהם.
דוגמאות לרשלנות בלידה
רשלנות בלידה רלבנטית הן לבריאות האם והן לבריאות העובר.
- מדידת לחץ דם – גם אם ההיריון התפתח כהלכה, מצבים בלתי צפויים עלולים להתרחש במהלך הלידה. רעלת היריון היא מצב מסכן חיים, כאשר לחץ הדם של האם עולה בפתאומיות. יש לנטר את לחץ דמה של האם כל העת כדי לוודא שלא התפתחה רעלת היריון. אם עולה חשד לרעלת היריון, יש לזרז את הלידה, לעיתים גם בשלבים מוקדמים של ההיריון, במטרה להציל את חיי האם.
- תסחיף מי שפיר – זהו מצב מסכן חיים המתרחש אחת ל-15,000 לידות. במהלך הלידה חודרים מי השפיר לתוך מחזור דמה של האם וכתוצאה מכך גופה עלול להגיב באופן קיצוני, מצב המסכן את חייה ואת חיי עוברה. התוצאות של מצב זה עלולות להיות נזק נוירולוגי ואף מוות. יש לבדוק כל העת את מצבה הרפואי של האם ולהתייחס לכל תלונה במלוא הרצינות.
- דימום כבד – במהלך הלידה צפויים דימומים, אולם דימום כבד עלול לעורר נורת אזהרה. לפעמים הדימום נובע כתוצאה מקרע של כלי דם מרכזי, מצב מסכן חיים. אי התייחסות בזמן למצב זה עלול לגרום למצב של כריתת רחם ואף סכנה של ירידה בלחץ הדם ודימומים פנימיים.
- קריעת שלפוחית שתן במהלך ניתוח קיסרי – ניתוחים קיסריים אלקטיביים נקבעים כל העת בבתי החולים, כתוצאה מסוכרת היריון, משקל עובר גבוה או סיבות אחרות. אך לפעמים מובהלת האם לניתוח קיסרי כתוצאה מירידה פתאומית בדופק העובר. במהלך הניתוח, בין אם אלקטיבי ובין אם ניתוח חירום, על המנתח לשים לב לא לפגוע בשלפוחית השתן של האישה.
- ביצוע רשלני של זריקת אפידורל – את הזריקה נגד כאבי הלידה מזריק רופא מרדים ישירות אל תוך גבה של האישה. ביצוע רשלני של הליך זה עלול לגרום לנזקים נוירולוגים של האישה בעתיד, עד כדי שיתוק חלק גופה התחתון.
- אי ניקוי הרחם – לאחר הלידה יש לוודא כי ברחם לא נותרו שאריות של ההיריון, למשל של השליה. אלה עלולים לגרום להצטלקות עד כדי חוסר יכולת להרות בעתיד.
- זיהומים – גופה של האישה חשוף במהלך הלידה ולכן יש להיות ערניים לכל תלונה שלה, הן במהלך הלידה והן אחריה. עלייה של חום, תלונות על תחושות רעות וסימנים נוספים עלולים להעיד על זיהום ויש לטפל בכך במהירות.
דוגמאות למצבים של רשלנות בלידה הקשורה לבריאות העובר
- פרע כתפיים – מצב ובו נתקע העובר בתעלת הלידה לאחר יציאת הראש. משיכה לא זהירה עלולה לגרום נזק לכתפיו ואף למותו במקרים חמורים. יש לבצע כמה מניפולציות כדי להוציא את העובר בזהירות ללא כל נזקים.
- אי זיהוי מצוקה עוברית שגרמה לשיתוק מוחין – שיתוק מוחין משפיע על יכולות מוטוריות ואף חושיות, עד כדי התנהלות בכיסא גלגלים. השיתוק עלול להיגרם כתוצאה ממצוקה עוברית שלא אותרה בזמן ומחסור בחמצן. תביעות של רשלנות בלידה שהתקבלו, הסתיימו בפיצוים גבוהים לאור ההשלכות של שיתוק מוחין על חיי הילד ומשפחתו.
- לידה מכשירנית רשלנית – אם העובר גדול או הלידה לא מתקדמת, יכול הצוות הרפואי להחליט על לידה מכשירנית באמצעות ואקום או מלקחיים. אם אלה מתבצעים לא בזהירות, הדבר עלול לגרום לנזקים לעובר. שימוש לא נכון במכשירים עלול גם לגרום לנזקים לאם, כגון נזק לשלפוחית השתן שלה, קרעים בצוואר הרחם ועוד.
- אי זיהוי מים מקוניאליים – בעת מצוקה או היריון עודף, עלול העובר לפלוט את תוכן המעי שלו עוד לפני הלידה. במצב זה מי השפיר הופכים לעכורים, והעובר עלול לשאוף אותם. התוצאות עלולות להיות קשיי נשימה ונזקים נוירולוגים לעתיד. על הצוות הרפואי לשים לב לצבע מי השפיר ולספק פתרון מיידי, כגון ניתוח קיסרי בהול.
יש לזכור שמקרים אלה הם נדירים ורוב הלידות מסתיימות בשלום. הצוות הרפואי מיומן, הלידה היא תהליך טבעי ולכן ברוב המקרים הלידה מסתיימת בשלום והעובר והאם משתחררים לביתם בריאים ושלמים. אולם אם הצוות לא שם לב לסימנים המעידים על בעיה או אם הפתרון שסיפק לבעיה לא מתאים, או אז עלולות להיווצר בעיות שישפיעו על חיי האם והתינוק.
יש לדעת שלא כל תוצאה בלתי רצויה היא רשלנות רפואית. למשל, אם יש כמה חלופות לבעיה והרופא המליץ על אחת מהן והיא כשלה, לא בהכרח מדובר על רשלנות רפואית בלידה.
על עורך דין רשלנות רפואית לבדוק את הניירת ולייעץ להורים כיצד עליהם לנהוג. מומלץ להימנע מייצוג עצמי, שכן כל המוסדות הרפואיים נעזרים בעורכי דין בעלי ניסיון רב שיעשו הכל כדי לדחות את התביעה. גם אם זו התקבלה, יפעלו כדי להקטין את הפיצוי המגיע להורים.
משום כך חשוב להיערך ביסודיות לתביעה מסוג זה, לאסוף את הניירת, להביא חוות דעת ממומחים בעלי שם ולהגיש את התביעה, כך שסיכוי ההורים לקבל פיצוי יעלה.