
אחרי שכולם דיברו כבר כמה ימים על ה'בוטים', הנה מה שאתם צריכים לדעת על בוטים אמיתיים ברשתות החברתיות.
אז מה זה בוט בכלל? בוט או בוטים ברבים זוהי למעשה טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת למפעילים שלה לבצע פעולות פשוטות או מורכבות באמצעות סט פקודות שנקבעו מראש, ובשנים האחרונות התחום התפתח לצורך מענה ותקשורת עם גולשים במטרה לענות על שאלותיהם.
עוד לפני שנדע איך אנו מזהים בוט בפעולה כדאי שנפריד בין הישויות השונות:
הבוטים – הם למעשה התגלמות של מכונות אשר מסוגלות באופן אוטומטי לחלוטין להגיב או לעלות עשרות פוסטים ביום שכל מטרתם להציג תמיכה או סלידה ממועמד כזה או אחר תוך בד"כ מצג שווא של מידע.
אווטרים – תופעה מעניינת של אנשים אמיתים אשר בוחרים לפעול בזהות מוסוות שלא בשם האמיתי מסיבות של חוסר רצון להיחשף, אך לרוב מציגים את דעותיהם האישיות.
פרופילים מזויפים – במקרה הזה מדובר באנשים אשר פועלים מטעם מועמד או משרד יחסי ציבור ובכך מגיבים ופועלים ברשת ע"פ אג'נדה מוגדרת מראש.
ישראל היא בטח לא המדינה הראשונה שסובלת מתעשיית "הפייק ניוז", פרשת קו המים הייתה פרשת "קיימברידג' אנליטיקה" שעשתה שימוש בפרופילים של אנשים על מנת להטות את דעתם.
הנושא עלה שוב לכותרת בעקבות חשיפת רשת בוטים שלכאורה פעלה לקידום ראש הממשלה. לדוגמה ע"פ התחקיר, מאות החשבונות החשודים כמזויפים פעלו באותו הזמן להפיץ את הטענות כי לפיהן גנץ לוקה בנפשרו ובכך לייצר שיח ברשת סביב נושא זה ולא נושא אחר.
אז איך אפשר בכל זאת לזהות פעילות של בוטים?
עכשיו שהבנו שהבוטים הם למעשה פעילות של מכונה או בינה מלאכותית נוכל להבחין שבפרופיל של אותו בוט לרוב לא נמצא רשת חברתית פעילה, כלומר מס' נמוך של חברים, מס' קטן של פוסטים ושיתוף מחייו הפרטיים.
שפת הכתיבה בה יעשה הבוט שימוש יכולה גם להחשיד – אפשרויות לטעויות כתיב, תחביר וכן שימוש חוזר באותן מסרים.
פרופיל חדש – רוב הבוטים בעלי זהות חדשה אשר מוקמות לטובת פעילות מסוימת ולכן ניתן להבחין כי הפרופיל הוא בן מס' חודשים קטן לרוב.
פעילות מגמתית סביב נושא מסוים בצורה לא הגיונית (כמות תגובות, שיתופים, ולייקים גדולה) במיוחד כאשר מדברים על תקופת בחירות.
תמונות פרופיל יפות מידי – עם עד לאחרונה הבוטים היו עושים שימוש בתמונות נוף למיניהם, כיום הם נוטים להשתמש בתמונות של אנשים – כאלה שלרוב נלקחו ממאגרי תמונות ברשת.
חשוב מאוד כאשר אנו גולשים ברשתות החברתיות להבחין באותן פעילויות חשודות שסה"כ בשימוש מניפולטיבי מייצרות המון "פייק ניוז" שלרובנו אין יכולת אמיתית לבדוק את אמינותן ועל כן יש לשים לב מה אנחנו בוחרים לשתף.
אציין כי הרשתות החברתיות משקיעות לא מעט על מנת להילחם בתופעה הזאת ברשת ולכן אף מעודדת אנשים לדווח על פעילות חשודה, למרות שחייבים להודות שכיום שכל התחום ממשיך להתפתח ולכן יהיה קשה יותר ויותר לזהות פעילויות כאלה ברשת. אך אל נשכח שבמקור הבוטים נועדו לסייע לאנשים ובעיקר לעסקים במתן תגובה מהירה והתייחסות מסביב לשעון.
גולן ג'מבר הוא מומחה למדיה דיגיטלית ויזם. ג'מבר הוא הבעלים של ג׳מבר דיגיטל, סוכנות דיגיטל המתמחה בפרסום ברשתות חברתיות.