יום הזיכרון לשואה ולגבורה ומספר ימים לאחריו יום הזיכרון לחללי צה"ל מציב בפני הציבור הישראלי את שאלת ההנגשה של המושגים הטראגיים שסביב הימים הללו לילדים ולפעוטות.
על ההתמודדות המורכבת הזו שוחחנו ביומן ערוץ 7 עם אלעד דהן, עובד סוציאלי ופסיכותראפיסט, מנהל מרכז 'רימון'.
"המוות הוא נושא שמרתיע גם אותנו כמבוגרים ולא רק ילדים", פותח דהן. "ילדים, עם כל כמה שהם נראים רגישים הם חשופים למוות בדרכים שונות, כמו בספרות, גם בסיפור כמו 'מעשה בחמישה בלונים' שם הם נפגשים באבדן מבלון, וכך גם פרידה מבעל חיים אהוב".
בהמשך השיחה עמו מפרט דהן את האופן הנכון להתייחס לסוגיית המוות מול הגילאים השונים:
"פעוטות בגילאים עד שלוש לא יכולים לתפוס את המוות ולהבין אותו. הם מגיבים למבוגרים שסביבם ומתוך שהם רואים את המבוגר מתמודד הם מבינים את מה שעובר על המבוגר. כל עוד אין שאלות מיוחדות נכון לשמור על השגרה, ואם מרגישים מצוקה או חוסר נוחות אצל הפעוט צריך לתת לו יותר תשומת לב, להימנע מפרידות ממושכות, לחזק ולתת תחושת ביטחון".
מוסיף דהן ומציין כי "אצל חלק מהאנשים התגובה עוצמתית יותר ואז עושים תיווך של הרגש. לא מומלץ להיכנס לפרטים, אלא לתאר את היום כיום עצוב שקרו בו דברים עצובים".
"בגילאי גן מתחילים לשאול שאלות ואפשר לדבר איתם בצורה פשוטה וישירה ובעיקר לא מעורפלת או שקרית. להגיד שהיו יהודים בני העם שלנו שנהרגו ולכן אנחנו עצובים. חשוב שלא להשאיר מקום לפנטזיות ודמיונות, כי כשילדים לא יודעים משהו הם עלולים להמציא לעצמם בראש סיפורים שעלולים להיות חמורים יותר ממה שקרה במציאות".
"בגילאים מאוחרים יותר הם מבינים את הסופיות של המוות וניתן לתת הסבר ישיר ופשוט, לאפשר שאלות גם אם לא לעודד אותם במיוחד. ההנחה היא שילד שואל את מה שהוא מסוגל להכיל. לכן אנחנו צריכים להבין מתוך השאלות אם יש תפיסות שגויות לגבי המוות ולהפריך את התפיסות הללו כדי למנוע תפיסה שגויה שמייצרת סיפורים בדמיון שלהם".
באשר ליום השואה אומר דהן: "רצוי להרחיק ולהסביר שהדברים קרו בארץ רחוקה ולפני הרבה זמן וכיום יש לנו צבא וביטחון ואנחנו במקום מוגן, כדי שלא לעורר חרדות. להעביר מסר אמתי אבל מרגיע ויש לנו הרבה דרכים להרגיע".
"לפעמים קשה לילדים להביע את עצמם ולכן חשוב להיות עירניים. אם ילד קשה לו, עצבני וכו' כי שמע דברים בגן, צריך להיות עירניים ולתווך את זה ולדבר על הדברים ולתת להם מקום, להתמקד ברגש ולא במציאות. לדבר על תחושת העצב כי הדברים נוגעים בנו".