צופר (אילוסטרציה)
צופר (אילוסטרציה)צילום: iStock

מערכת ההתרעות של פיקוד העורף היא בין המערכות החשובות לביטחון האוכלוסייה. בזכות האזעקה המתוזמנת, שמגיעה יחד עם הוראות מפורטות, ניצלו לא מעט חיים בסבבים הלחימה האחרונים.

עם זאת, עלו מספר תקלות והצעות לשיפור יעילותה בנוגע לכמה וכמה מאפיינים בה.

כתוצאה מחשיבה ומהשאיפה להתייעל, הוחלט בפיקוד העורף לשדרג את מערכת ההתרעות, ויחד איתה גם את המונחים שהיינו רגילים אליהם עד כה, במטרה להציל חיים כמה שניתן ולהפוך את איכות החיים שלנו להרבה יותר טובה, גם בחירום.

צילום: דובר צה"ל

"המטרה העיקרית של המהלך היא להפיץ את ההתרעה בצורה ממוקדת", מציין רע"ן התרעה בפיקוד העורף, סא"ל שלמה ממן. "אם פעם מדינת ישראל הייתה אזור התרעה אחד, ועצרנו מדינה שלמה מאזעקה אחת, זה לא משהו שמתאים למציאות הנוכחית. מאז ועד היום, המדינה מחולקת ל-255 אזורי התרעה (פוליגונים).

החל מהיום בשעה 17:00, המערכות יופעלו בחלוקה ל-1,700 אזורים נפרדים. כל יישוב בישראל יקבל אזור התרעה בפני עצמו, למעט רשויות גדולות שיחולקו על פי השכונות בהן. "כשאנשים ישמעו אזעקה ויידע שהיא מופעלת רק ברדיוס המצומצם של המושב שלהם, הם יהיו צייתנים יותר", מסביר סא"ל ממן, "בנוסף, תעשיות ובתי חולים שלמים לא יידרשו להקפיא את העבודה שלהם בגלל התראות לא רלוונטיות".

פילוח האזורים:

יישובים: כ-1,200

לראשונה – 10 ערים מחולקות: החלוקה המקסימלית הנה 4 אזורים נפרדים

  • חיפה - 4 אזורי התרעה
  • חדרה - 4 אזורי התרעה
  • ראשון לציון - 2 אזורי התרעה
  • ירושלים - 4 אזורי התרעה
  • הרצליה - 2 אזורי התרעה
  • רמת גן - 2 אזורי התרעה
  • תל אביב-יפו - 4 אזורי התרעה
  • נתניה - 2 אזורי התרעה
  • באר שבע - 4 אזורי התרעה
  • אשדוד - 4 אזורי התרעה

מוסדות (ריכוזי אוכלוסייה שהם לא חלק מרשות): כ-60

אזורי תעשייה: כ-50

נוספים: כ-370

אם אתם גרים באחת הערים המחולקות, תוכלו להיכנס לאתר פיקוד העורף, להכניס את שם ומספר הרחוב ולדעת בקלות מה אזור ההתרעה וההתגוננות שלכם.

ואם שמעתי אזעקה בסמוך אליי למרות שעל פי היישומון או הרדיו, היא לא באזור שלי? "הקו של הפוליגון עובר במקום מסוים", עונה סא"ל ממן, "גלי הקול של הצופר לא ייעצרו באותו קו, ולכן גם תושבי הרשויות הסמוכות עשויים לשמוע אותה. ההנחיות של פיקוד העורף - אם יש ספק, אין ספק - אם שומעים את ההתרעה צריך להתגונן".

צילום: דובר צה"ל

"ברמה הלאומית", הוא מרחיב, "יש כאן השפעה על החוסן שלנו - המדינה תוכל לשמור על שגרת חירום. הדבר הזה משפיע ועוזר למדינה לקיים את עצמה לאורך שנים".

"עשינו תקופה ארוכה של בדיקות, ניסויים ותרגילים כדי לראות שהכל תקין", מבהירה רע"ן הסברה בפיקוד העורף, סא"ל שרית גרסקוביץ'-כהן. אנחנו עובדים עם מערכות תקשורת שאומנם לא חסינות לתקלות, אבל בדקנו את כל היכולות שדיברנו עליה".

קמפיין ההסברה של פיקוד העורף יעלה גם הוא היום, בכל אמצעי התקשורת. "הכנו את הקמפיין גם בשפה הישראלית, הערבית, הרוסית והאמהרית. בנוסף, עשינו התאמה לציבור החרדי ולציבור הדרוזי", מוסיפה סא"ל גרסקוביץ'-כהן.

בנוסף, בשביל להנגיש את ההנחיות החדשות לציבור הצעיר, יצרו בענף ההסברה גם משחק מיוחד וחוויתי שיעלה באתר פיקוד העורף, בו כל אחד יוכל לשחק ולקבל את המידע.

"כל המהלך הזה הוא נוהל קרב שביצענו בשיתוף המרחב האזרחי", מדגישה רע"ן הסברה, "כל הרשויות במדינת ישראל מקבלות אמצעי הסברה כדי להעביר את המידע לתושבים - מודעות, פוסטים, סרטונים, טפסי שאלות ותשובות - בשעה חמש, בזמן שהמערכות החדשות ייכנסו לביצוע, יעבור כל המידע למרחב האזרחי".