שבוע הספר
שבוע הספרצילום: יונתן סינדל, פלאש 90

שבוע הספר העברי נועד לקדם ספרות עברית והתעניינות ציבורית בסופרים הישראליים, ואולם יש מי שסבור שבפועל קורה ההיפך הגמור.

יו"ר אגודת הסופרים העבריים, עו"ד צביקה ניר, מספר ביומן ערוץ 7 על תחושותיו כמי שחותר ושואף לקדם את הספרות העברית ואת פיתוחה של השפה העברית, אך רואה כיצד הצעירים מעדיפים קריאת ספרים מתורגמים כדוגמת סדרת הארי פוטר, ספרות פנטזיה ודומיהן.

"בעבר היו ספרים שאתגרו את הנוער לצד ז'ול וורן וקארל מאי. היום זה פוחת כי הספרות המתורגמת, שמתכתבת עם הטלוויזיה והרשתות החברתיות, היא שמכתיבה את הטעם ועל כך אני מיצר", אומר ניר.

לטעמו העובדה שסופרים עבריים אינם כותבים די ספרות שתאתגר כיום את הספרות המתורגמת היא שאלת הביצה והתרנגולת שכן סופרים מתקשים להתפרנס מכתיבה ומאידך הם ממעטים לכתוב לקהל הצעיר שממילא מוצא את עצמו קורא יותר ספרות מתורגמת וחוזר חלילה.

בדבריו ניר אינו שולל את ההשערה לפיה הסופרים הישראלים מתנהלים בקצב משלהם בעוד הדור הצעיר מדבר שפה אחרת שאינה מוצאת לה מענה אלא בספרות המתורגמת והקצבית יותר. "יש בזה משהו", הוא אומר ומציין את ההשפעה הגלובלית העצומה שקיימת על שוק הספרים כאשר הכתיבה בישראל מיועדת לפלח שוק קצר יחסית.

באמתחתו של עו"ד ניר אין פתרונות וודאיים לתופעה שעליה הוא מתריע. הוא מזכיר הצעות שהגיש למשרדי התרבות והחינוך בעבר לשיפור מעמד הסופרים והספרות העבריים. הצעות אלה כללו תמריצים והעדפות אך לא הניבו תוצאה של ממש. "נושא הספרות בישראל אינו זוכה לעדיפות והתייחסות רצינית. שכחנו את המושג עם הספר ואני מיצר על כך. בחברה נהנתנית קפיטליסטית שבה הסטטוס שלך נבחן על פי הכנסה או נראות באמצעי התקשורת והריאליטי קשה מאוד לסופרים להתמודד".

להערכתו של ניר, צעיר שלא יקרא בנעוריו ובבחרותו ספרות עברית יתקשה לעשות זאת בגיל מבוגר יותר. בדבריו הוא מדגיש כי אינו מתייחס למספר מצומצם של סופרים מצליחים שזוכים להתעניינות אלא למאות סופרים עבריים שנשכחים ויצירתם אינה זוכה להתעניינות ציבורית. "באגודת הסופרים אנחנו כ-600 סופרים ומשוררים, ויש עוד מספר כפול של מי שאינם חברים באגודה כי אינם אוהבים אגודות, כך שהמצב הרבה יותר בעייתי מכפי שנראה על פניו".