חקירה. אילוסטרציה
חקירה. אילוסטרציהצילום: iStock

עומר (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) הגיע לראיון עבודה בשירות בתי הסוהר, אך גילה להפתעתו כי הוא נמצא במה שנראה כמו חקירה של שירות הביטחון הכללי.

יש לציין כי עומר ריצה לפני מספר שנים מעצר בית בעקבות פעילות בלתי חוקית שנחקרה על ידי השב"כ.

בשיחה עם ערוץ 7 תיאר עומר את השתלשלות הראיון מנקודת מבטו. "הגשתי מועמדות לעבודה בשב"ס. כמו כל עבודה ביטחונית יש לך ראיון. את כל המסמכים שהם ביקשו שלחתי להם ואחר כך הגעתי לראיון ראשוני וסימולציות".

עומר רצה להתקבל לתפקיד 'סוהר ביטחון' ועבר את שלבי המיונים בהצלחה. בשלב האחרון חיכתה לו הפתעה. "הגעתי לשלב הסופי של ראיון תעסוקתי. זה אמור להיות אימות של הנתונים מול קצין ביטחון. כשהגעתי לראיון, אני שם לב שלפי כל השאלות ששאלו אותי - הגעתי לחקירת שב"כ.

''כל השאלות היו על הדעות הימניות שלי ובאיזה הפגנות ימין השתתפתי. הם שאלו אותי מה אני חושב על מצעד הגאווה ועוד המון שאלות. חוץ משאלה אחת שהייתה לעניין שהיא האם אי פעם נגעתי בסמים, כל השאלות היו על הדעות הפוליטיות שלי ועל הקשר שלי לפעילי ימין".

"הם שאלו אותי אם הייתי בפינוי עמונה, אם הייתי בהפגנה נגד מצעד הגאווה, בכמה הפגנות להב"ה הייתי ולא הייתי בשום דבר כזה, גם לא הייתי בהפגנות של עמונה כמו שהוא חשב. הוא שאל אותי באיזה נוער גבעות הייתי ואני לא הייתי בשום קבוצה כזאת".

המראיינים שאלו אותו גם על הקשר שלו לפעילי ימין בולטים. "הוא לא שואל אותי אם אני מכיר את פלוני, אלא הוא שואל אותי מיד 'מה טיב הקשר שלך עם פלוני'. במילים אחרות הוא מנסה להגיד לי שהוא יודע שאני בקשר אתם. הוא לא שואל אם הייתי בהפגנות של להב"ה או לא אלא שואל ישר 'בכמה מההפגנות שלהם השתתפת, האם אתה מכיר שם את האנשים'?".

"הוא הראה לי הרבה תמונות של אנשים שמן הסתם היו עצורים", המשיך עומר, "הוא שאל אותי אם אני מכיר אותם ולא זיהיתי אף אחד מהם. הוא גם עשה לי הצגה כאילו הוא מתקשר למישהי מהשב"כ ואומר לה שתבדוק מול הרכז של השומרון כמה פעמים הייתי בחקירות שב"כ. אחרי איזה חמש דקות היא חוזרת אליו ואמרת לו שהייתי 5 פעמים בחקירות שב"כ. זה לא היה ולא נברא".

בשלב מסוים הראיון עבר משלב השאלות לשלב ההאשמות. "זה הגיע עד כדי כך שאפילו ניסו להפליל אותי. הם אמרו שיש עלי מידע שבשירות הצבאי שלי איימתי על מישהו עם הנשק האישי שלי. הם אמרו לי 'יש הרבה דברים שעשית שאתה לא מספר ואתה מסתיר'. ניסיתי לחשוב, אני הולך כבר עשרים שנה אחורה ולא זוכר שום דבר. עד שבסוף היא אומרת לי 'יש לי עליך מידע שאיימת עם ה-M16 שלך, יש עליך מידע שעשית בכפר ערבי תג מחיר'. אלה דברים שלא היו".

עומר סיפר כי חבריו שהגיעו לראיון נשאלו שאלות אחרות לגמרי. "כל אחד שהגיע לשם ישב בראיון במשך כשעה וחצי ואני ישבתי שם כמעט ארבע שעות. האנשים שהיו איתי שם אמרו לי ששאלו אותם שאלות על המשפחה שלהם, אם יש להם חברים עצורים. שאלות כדי לראות שאין לך חברים אסירים שיבקשו ממך טובות. אותי שאלו אם נפגשתי עם בנצי גופשטיין ואיתמר בן גביר. הוא שאל אותי מה אני אומר על חילולי השבת שיש פה בחסות המדינה, הוא כל הזמן ניסה לתייג אותי".

בשלב מסוים הבין עומר כי משהו אינו כשורה. "אחרי שהבנתי שזה לא בדיוק ראיון תעסוקתי, ממש התקוממתי עליהם ואמרתי, 'מה אני בחקירה, מה זה כל השאלות האלה?' ואז הוא החליף הבעת פנים ואמר לי, 'לא, הכל בסדר, אתה פה מרצונך החופשי ואתה יכול ללכת'. בוא לא נהיה תמימים, זאת הייתה חקירה לכל דבר", הוא הוסיף.

"הוא קיטלג אותי כאחרון הפושעים הימניים. מילא אם הייתי אמור להיות בתפקיד שבו יש לי אינטרקציה עם אסירים ערבים, אבל אני התמיינתי להיות סוהר בכלא בבאר שבע, שאין בו אסירים ביטחוניים. אם באמת הייתי עושה חלק מהדברים האלה, לא הייתי מגיש מועמדות לעבודה כזאת", הוא מציין.

לדבריו, "הגעתי לראיון ולא שאלו אותי שום שאלה רלוונטית. הכל היה תהליך של חקירה עם כל ההצגות. אחרי שבועיים התקשרתי אליהם, וכמובן הם השיבו לי שלא התקבלתי".

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה: "המועמד הוזמן לראיון תעסוקתי בענף ביטחון מידע כנהוג לגבי כל מועמד לשירות בארגון. אין מדובר בהליך של תחקיר ביטחוני או חקירה פלילית/ביטחונית כלשהי, אלא בהליך התאמה תעסוקתי המבוצע על פי עקרונות מקצועיים ואתיים. עמדות פוליטיות של מועמדים באשר הן, לא נבחנות ואינן בעלות משקל כלשהו בקבלת החלטה בנוגע לבחינת מועמדים לשירות בארגון. הדיווח לא נכון ואין יסוד לטענה כי המועמד נחקר על ידי השב״כ או כי ניסו להפלילו".

"מטעמי צנעת הפרט כמו גם רגישות המידע בנוגע למועמדים לגיוס, מנוע שב״ס מלחשוף פרטים אודות הליך התאמתו של הנדון לארגון. חשוב להדגיש כי ממצאי הראיון נשמרים בסודיות ולא מפורסמים בתוך או מחוץ לשב״ס", לשון התגובה.