
הקיץ הגיע, בני הנוער מסתובבים בבית או ברחובות, הילדים שלנו בכל מיני פעילויות ולא פעם אנו נתקלים בכתבות על ילדים ובני נוער שנפגעו מכוויות, חלקם בצורה קשה.
מה עושים וכיצד מטפלים? ריכזנו בפניכם תשובות:
לטיפול חירום לפני פינוי, יש לקרר את האזור, להסיר בגדים מהאזור הפגוע על מנת שלא ידבקו ולפנות את הנפגע למתן טיפול.
זכרו! בשום אופן אין למרוח על האזור חומרים ואבקות כמו קפה, שמן, יוגורט וכיו"ב.
יש לזכור כי כוויה שמתרחשת במגע אש ישיר, עלולה להיות כוויה מדרגה שניה ומעלה, כאשר היכולת של רובינו לזהות את עוצמתה נמוכה. בעת הפגיעה ודקות ספורות לאחריה, עדיין לא ניתן לקבוע את עוצמת הכוויה, סממנים המעידים על חומרת הכוויה כגון שלפוחיות, אודם וקילוף, הם סממנים של כוויות מדרגה שניה ומעלה אך אלה מופיעים רק לאחר שעות מרגע הכוויה. לכן, מי שאינו רופא מיומן לא ידע בעת הפגיעה מהי עוצמת הכוויה שהתרחשה.
זו הסיבה שמומלץ תמיד להתייחס לכווית אש במלוא הרצינות ולפנות לטיפול. זאת ועוד, דווקא כוויות מדרגה שלישית ומעלה בהתחלה אינן מורגשות שכן גם העצבים נפגעים במהלך הכוויה ולכן גם אם הנפגע טוען שלא כואב לו, אם התרחש מגע ישיר עם אש - המוצא הוא אחד ויחיד - פינוי לקבלת טיפול.
אילו סוגי כוויות יש?
כוויות מחולקות לשלוש דרגות קושי:
כוויה מדרגה ראשונה, כוויה שטחית בה הפגיעה לאזור היא בשכבת האפידרמיס העליונה של העור. לרוב נראה כוויות מדרגה ראשונה בכוויות שמש בשל שיזוף לא מבוקר, ובכוויות של תאונות ביתיות קלות כמו כוויה מתנור חם.
כוויה מדרגה שניה, נקראת גם כוויה בדרגה בינונית, היא כוויה עמוקה יותר שחודרת לשכבת העור האמצעית, 'הדרמיס'. כוויה זו מתבטאת בשלפוחיות, כאב עז ואודם אדום עז. כאמור, אלו תסמינים שיופיעו כעבור כמה שעות מרגע הכוויה ולא ניתן להבחין בהם בעת הפגיעה עצמה.
כוויה מדרגה שלישית, כוויה בדרגה קשה המותירה צלקות בלתי הפיכות, הסרה של העור ולעיתים חריכה עמוקה שלו. בדרך כלל כוויה זו אינה כואבת ברגע המפגע מאחר ונהרסים עצבים בעור בעת הכוויה. כוויות אלה ייראו בתחילה לבנות ולא אדומות.
בשורה התחתונה
ברגע המפגע לא נדע לזהות אם הכוויה מדרגה ראשונה, שניה, או שלישית. לכוויות לוקח זמן להוציא לאור את התסמינים שלהן ולכן הדבר הנכון ביותר לעשות הוא לגשת בדחיפות לקבלת טיפול ולאבחון של דרגת הכוויה.
נפגעתם מכוויה? איך מטפלים בבית?
במידה והכוויה בדרגה ראשונה אשר יכולה להיות מטופלת בבית, יש לשים לב לשימוש נכון בתכשירים המיועדים להרגעה, חיטוי ואיחוי של רקמת הפצע.
מומלץ לבחור תכשירים שאינם פוגעים ברקמה הבריאה תוך כדי תהליך החיטוי והאיחוי של הפצע. הסילברול SSD שייך למשפחת הסולפונאמידים והוא מגיע בצורת קרם. פעילותו משחררת יוני כסף המעכבים את התרבות החיידקים באזור הפצע. חשוב לדעת שתכשיר הסילברול אינו מומלצים לנשים בהריון ולילדים.
כמו כן, קיימים תכשירים חדשים לטיפול בכוויות, בעלי טווח רחב של יעילות כנגד זנים עמידים של חיידקים, המכילים בסיס ג'ל להטריה מתמשכת, אשר אינם פוגעים ברקמות בריאות ומייצרים תהליך החלמה מהיר.
ד"ר דנה אגוזי, מנהלת מחלקת פלסטיקה בית חולים קפלן , וחברת CWT - פתרונות ביתיים לטיפול בפצעים וכוויות.