איך הורסים מבנה צבאי ב-60 שניות?דובר צה"ל

כשלוחמי גדוד 603 בחטיבה 7 נכנסו לבסיס "גדעונה" הם קיבלו משימה אחת - להרוס מבנים נטושים המיועדים להשמדה.

"זו אחת היכולות המרכזיות של לוחמי הנדסה", מציג מ"פ רובאית "ארז", סרן יוסי רפאל, "ולכן אנחנו מנצלים את הבסיס המיועד להריסה כדי לתרגל השמדת מבנים בזמן לחימה".

בחיל ההנדסה הקרבית ישנם כלים רבים שבאמצעותם אפשר לבצע פעולות אלה, כמו הציוד המכני ההנדסי הכבד, טרקטורונים ודחפורי D9, וגם את הפלסים - לוחמים שעוסקים בחבלה. "במהלך מבצע 'צוק איתן' כשירות החבלה עמדה במרכז, והיה צורך שנפוצץ מבנים ופירי מנהרות לא מעטים", הוא ממשיך. "היום אנחנו מבינים שהיכולות הללו ישרתו אותנו היטב במערכות הבאות ולכן אנחנו שמים עליהן דגש".

כל מחלקה מקבלת מבנה עליו היא אחראית, ואמצעי בעזרתו תשמיד אותו. במקרה שלפנינו, מדובר בלבנות חבלה, והלוחמים צריכים לחשב כמה הן ישקלו, היכן יניחו אותן ובאילו זוויות - ולבסוף לפוצץ אותן באופן עצמאי. רגע לפני הפיצוץ, סרן רפאל מרכז לנו את השלבים העיקריים במשימה:

"בשלב הראשון, הלוחם נכנס לבית ומבין איך הוא בנוי מהתרשמות ראשונית בלבד - דרך החדרים, עובי הקורה וחלוקת העמודים, הוא גם בודק אם המבנה עבר טיפול ומנסה למצוא באמצעות מגלה מתכות גם עמודים קיימים בקירות. שלב זה משפיע על קבלת ההחלטות בהמשך בנוגע לסוג האמצעי בו ישתמש".

"מכאן", מוסיף סרן רפאל, "מחליטים אילו אובייקטים תוקפים בעזרת האמצעים ההנדסיים, ובשלב השלישי תולים אותם ומחברים למערכת חבלה אלחוטית. השלב הרביעי הוא גם האחרון - מפילים את המבנה. החלטנו להפיל כל אחד בנפרד בשביל לבחון את איכות החבלה והאפקט בכל המבנים".

לוחמי הגדוד ביצעו את משימות התרגיל בצורה בלתי מבוקרת וקיבלו החלטות בלי מהנדס צמוד. "העצמאות באימון תרמה לידע ולכישורים שלהם", קובע סרן רפאל, "בזמן לחימה, הכוחות צריכים לסמוך רק על עצמם ולהתמודד לבד - וזו הדרך שלנו להכין אותם".

מלבד היכולות המיוחדות להשמדת מבנים, לסרן רפאל חשוב להדגיש מהם האתגרים הנוספים עמם מתמודדים לוחמי ההנדסה: "האיום במישור התת-קרקעי מכיל פירים ומנהרות טרור, והלוחמים נדרשים לרדת עם הכלים ההנדסיים למנהרה, לחקור אותה ובסופו של דבר להשמיד אותה. כל לוחם במסלול לומד איך להשמיד פיר".

תפקיד נוסף שלוקח חלק חשוב מאוד בזמן לחימה הוא פריצת הדרכים. "במצב חירום לכל חטיבת חי"ר מצטרפת מחלקת הנדסה שצריכה לדאוג להגעתה ליעד בבטחה", מתאר סרן רפאל. "זה כולל לאתר ולהשמיד מטענים, מכשולים טבעיים ומוקשים. בשורה התחתונה - חיל ההנדסה נותן לחי"רניקים את היכולת לנוע קדימה".

לדבריו, ייחודו של החיל הוא מגוון היכולות אותן רוכשים הלוחמים והשימוש הנרחב בהן לפי הצורך. "אם לוחם חי"ר צריך לירות ולהסתער, לוחם הנדסה צריך לעשות את שני אלה ביחד וגם לחקור ולפוצץ פיר", הוא מדגיש ופונה למתגייסים שמצטרפים לשורות החיל: "אני ממליץ להגיע עם רצון ללמוד. לא שומעים הרבה על החיל, ורק כשמגיעים אליו נחשפים לעולם התוכן העשיר שלו ולכמה שהוא חלק חשוב בהכרעת המערכה הבאה".