גיבוש לסיירת חרוב
גיבוש לסיירת חרובצילום: דובר צה"ל

קודם כל, ספר לנו על עצמך

סא"ל יניב מלכה, בן 36, מפקד בא"ח כפיר. לפני שנכנסתי לתפקיד, פיקדתי על גדוד "דוכיפת" של החטיבה במשך שנתיים.

מה בעצם השתנה ב"חרוב" שהוביל לגיבוש המיוחד?

התחלנו לגבש לסיירת חרוב לפני שנה, מעצם העובדה שלפני שנתיים וחצי הגדוד חזר להיות סיירת, במלוא מובן המילה. יחידת הקצה של החטיבה שלנו.

בהתחלה הקדשנו הרבה מאמצים לאימוני הסבה מגדוד לסיירת, וכשנה לאחר מכן התחלנו באמת להפוך את היחידה לממיינת - הקמנו מדור גיבוש שמורכב ממגבשים מוכשרים במילואים, ואני כמפקד הבא"ח, אחראי על הגיבוש. מתוך ההבנה שחרוב היא סיירת, אנחנו בוחרים את הטובים ביותר מכל גיוס, כראוי לשאיפות המבצעיות ולייעוד הסיירת - בשגרה ובחירום.

איך הטירונים מקבלים את ההזדמנות להתמיין?

הגיבוש מתבצע כשבוע אחרי יום הגיוס, ולא לפניו כמו גיבושים רבים אחרים. לאחר שאנחנו עורכים בוחן כושר לכלל המתגייסים, מתאפשר להם לבחור אם הם בכלל רוצים להגיע לגיבוש. הקבוצה שסיימה עם התוצאות הטובות ביותר בבוחן הכושר וחבריה עמדו בנתוני הסף, ממשיכים הלאה למבחני הסיירת.

צילום: דובר צה"ל

בלי ספוילרים ורמאויות. אפשר טעימה ממה שקורה בגיבוש?

מדובר בשלושה ימים המתקיימים במתחם ייעודי בבא"ח, המשמש למטרה זו, וכוללים בחנים אינטנסיביים ותכנים מאתגרים מכל הבחינות - פיזית, מנטלית, הדרכתית וקבוצתית. בדיוק סיימנו בשטח את הגיבוש של מחזור אוגוסט 19, ואני חושב שהצלחנו לספק את חווית הגיבוש האולטימטיבית.

מה נדרש מטירון שמכוון גבוה לסיירת?

שלבי המינון והסינון לא קלים, אז אם אני כמפקד הבא"ח צריך לשים דגש על ארבעה עקרונות החשובים לי, הם יהיו כושר גופני, עוצמה נפשית, יכולת עבודה בצוות, ובנוסף לכל אלו - גם כישורי התמצאות במרחב.

למה הגיבוש מאתגר כל-כך? מה בשירות ובפרק ההכשרה הייעודי לסיירת חרוב דורש יותר משאר הלוחמים?

ההכשרה שונה לחלוטין כי היא מלאה בתכנים ספציפיים לסיירת - קליעה מתקדמת, כושר קרבי, חבלה, קרב מגע, פריצה וניווט. הפרמטרים שיקבעו אם הם יוסמכו להיות לוחמים בסיירת חרוב, נמצאים על הסקלה במקום גבוה מאוד לעומת הכשרת לוחם סטנדרטית. העצימות בסיירת גבוהה פי כמה.

לאחרונה מתגברת ההבנה כי החטיבה וסיירת חרוב בפרט יפעלו בגזרות נוספות, אם יידרשו לכך. איך הדבר בא לידי ביטוי בגיבוש ובהכשרה?

העובדה שהסיירת נמצאת בקצה "החץ האופרטיבי" שמוביל את הכוח למטרה בזמן מבצע, מונחלת מרגע גיוס הלוחמים. אנחנו דואגים שהם יבינו מה מצופה מהם, איך אנחנו מכשירים אותם לגזרות נוספות, פרט לאלו שפעלו בהן כבר.

נדרש מהם יותר. עליהם להגיע ראשונים לכל הישג. האתגרים שמציבים להם באימונים כבר משלב הגיבוש ליחידה משמעותיים מאוד ומוכוונים ישירות למשימה הייעודית שלהם, לצד הכשירויות הבסיסיות שמצופות מכל לוחם בחטיבת כפיר.

צילום: דובר צה"ל

מה האתגרים האישיים עמם מתמודדים הלוחמים?

התמודדות מול מצבי לחץ, מצבים של אי ודאות ועבודת צוות שדורשת שיתוף פעולה מלא בתנאים מורכבים, ובכלל משימות שיש לבצע לאורך זמן ללא הפסקה. אלו מאפייני הלחימה שהם במסגרת שירותם ייפגשו פנים מול פנים.

בתור מפקד גדוד לשעבר ומפקד בא"ח בהווה, יש לך עצה שתאפשר לכפירניקים החדשים להגיע מוכנים יותר לרגע האמת בגיבוש?

שני דברים שצריך לשים עליהם דגש - כושר גופני ברמה גבוהה, עם יכולת ריצה מעולה, מתח ומקבילים. דבר שני ולא פחות חשוב - הכנה נפשית להתמודדות עם אתגרים לא קלים. לבוא מוכנים לעשות את המעבר הזה מאפס למאה. זו לא הסמכת רובאי 07 רגילה, אלא לוחמה מובחרת שיש להבין וליישם.

מילה לסיום?

סיירת חרוב נמצאת בליבת העשייה החטיבתית. ההכשרה, התוכנית האופרטיבית, הסטנדרטים, הנורמות היחידתיות. זו יחידה שהיא סיירת בכל רמ"ח איבריה.

לי חשוב שהמתגייסים יבינו שהם מגיעים למקום בליגה אחרת - חטיבה שמתמחה בלחימה בשטח בנוי, במבנים מבוצרים ובנויים לגובה. אין לחימה מהסוג הזה שהסיירת לא מובילה - וכך גם הציפיות מלוחמיה בהתאם.