
דפיברילטור, מפעם בעברית, הוא מכשיר החייאה המיועד להחזיר את קצב הלב של המטופל לפעולה סדירה באמצעות מתן שוק חשמלי ללב.
זהו מכשיר החייאה פשוט וקל לשימוש, יש לחבר ולהצמיד לגוף המטופל שתי אלקטרודות בסמיכות ללב. המכשיר מבצע אבחון אוטומטי ובהתאם לצורך הוא נטען ומנחה את המשתמש כיצד לפעול.
השוק החשמלי שמכשיר ההחייאה מספק גורם לשיתוק רגעי של פעולת הלב. לאחר השוק החשמלי הלב חוזר לפעולה ויכול להתחיל לפעום באופן סדיר ותקין. השימוש במכשיר מתאים בעיקר למצבים של פרפור חדרים ולמצבי טכיקרדיה המסכנים את חיי החולה.
סוגי דפיברילטור/מכשירי החייאה
מכשירי דפיברילטור ניידים היוו פריצת דרך בעולם הרפואה, הם נכנסו לשימוש באמבולנסים החל משנות ה-60 במאה הקודמת. דפיברילטור נחשב לאחד הכלים החשובים ביותר בניידות טיפול נמרץ ובכל האמבולנסים, עשרות ואפילו מאות אלפי אנשים חייבים את חייהם למכשיר ההחייאה הנייד.
עם הזמן, ולאור יעילות המכשיר והסיוע המשמעותי שהוא סיפק בתחום רפואת החירום, החלו היצרנים לפתח דגמים חדישים ומתקדמים יותר. ראוי לציין כי בכל בתי החולים יש מכשירי החייאה, אלו מכשירים מורכבים המחייבים ידע רפואי מעמיק וניסיון רב, בעוד שמכשירי ההחייאה הניידים והחצי אוטומטיים ניתנים לשימוש על ידי כל אדם, גם על ידי אנשים חסרי כל ידע רפואי. המכשירים החדשים מתקדמים טכנולוגית ומספקים אבחון מדויק במצבי דום לב, קל להפעיל אותם, ישנם דגמים חדישים עם הוראות בעברית, ויש להשתמש בהם במהירות האפשרית כדי להציל את חייו של החולה ולמנוע ממנו נזקים בלתי הפיכים למוחו ולבריאותו הכללית.
למעשה, השימוש הנוח במכשירי הדפיברילטור הניידים וריבוי המקרים בהם תושבים קיפחו את חייהם במרחב הציבורי בגלל דום לב ומענה רפואי מאוחר מדי, הובילו להצעת החוק בישראל המחייבת כיום את כל המקומות הציבוריים (בדרך כלל מקומות בהם יש למעלה מ-500 איש) להציב מכשיר החייאה נייד.
מה לעשות במקרה חירום
אם אתם מבחינים באדם שהתמוטט לפתע ברחוב, בקניון ובכל מקום אחר, עליכם לבצע מיד בדיקה הכרה פיזית ומילולית. הבדיקה כוללת קריאה בשמו של החולה וצביטה של שריר הטרפז הממוקם בין הכתף לצוואר. אם האדם מחוסר הכרה יש לבדוק את נשימתו, אם הנשימה אינה סדירה או אם הוא אינו נושם, החולה נמצא בדום לב ויש להעניק לו עיסויים בלב, לבקש עזרה מהסובבים להתקשר לכוחות ההצלה ולהביא במהירות האפשרית מכשיר דפיברילטור.
חשוב להדגיש כי המכשיר מתאים רק למצבי דום לב. מאחר ולרובנו אין הכשרה רפואית, כדאי לדעת כי מכשירי ההחייאה הניידים והחצי אוטומטיים מסוגלים לבצע אבחנה בעצמם. מיד לאחר שהמכשיר הגיע למקום בו החולה שוכב, יש לחבר את שתי האלקטרודות על בית החזה של החולה. האלקטרודות נמצאות במדבקות ייעודיות, יש עליהן איור המסביר היכן להניח אותם על בית החזה של המטופל, חשוב לעקוב אחרי ההנחיות למרות כל הלחץ.
לאחר הדבקת האלקטרודות במקום הנכון, המכשיר ינחה את המשתמש להתרחק מהחולה. בשלב זה המכשיר מבצע אבחון של קצב הלב של החולה, אם המכשיר מאבחן מצב של דום לב הדורש מתן שוק חשמלי, תקבלו הנחיות נוספות והמכשיר ייטען בעצמו וללא צורך בהתערבות שלכם. לאחר שהמכשיר מוכן למתן השוק החשמלי עליכם ללחוץ על כפתור ההפעלה, כמובן עליכם לעמוד במרחק קצר מהחולה וחשוב להרחיק סקרנים ולבקש מכל הסובבים לקחת כמה צעדים אחורה.
מיד לאחר מתן השוק החשמלי עליכם להמשיך בעיסויים ללבו של החולה, חשוב להמשיך בפעולה עד הגעת כוחות ההצלה למקום.
צוות חברת אריאל מדיק מדגיש כי אין לראות בהוראות אלו תחליף להכשרה רפואית מקצועית או תחליף לטיפול רפואי על ידי גורמים מוסמכים. החברה משווקת מגוון דגמי דפיברילטור/מכשיר החייאה העומדים בתקנים המחמירים ביותר בארץ ובעולם.