הקרב על מידווי
הקרב על מידוויצילום: יונייטד קינג

זה היה יום גורלי בחיי העולם. 7.12.41. יום ראשון בבסיס חיל האויר האמריקאי בפרל הארבור בהוואי.

כדי להבין את הסרט החדש, המחכים והמלמד הזה, הקרב על מידווי צריך להבין מה קרה אז, בעקבות ההתקפה היפנית על פרל הארבור שהייתה אות הפתיחה לתוכנית יפנית רחבת היקף לביסוס שליטתם באוקיינוס השקט, במטרה ליצור אימפריה יפנית גדולה.

הסיפור הוא סיפורו של טייס אמיץ, טכנאי שלישי(כן יש כזה בצי) וקצין מודיעין מבריק שאיש לא שמע לו. כמה מוכר לנו? מהרגע שהבינו שאיש המודיעין רציני, השתנתה כל התמונה.

אבל נחזור לרגע להיסטוריה שאינה מוצגת בסרט, לאחר ההתקפה המוצלחת מבחינת היפנים עד הבסיס האמריקאי.

במהלך מחצית השנה מהתקפת הפתע שלהם על מעגן הצי האמריקני, הצליחו היפנים להשתלט על חלקים נרחבים ממזרח אסיה, תוך שהם מנחילים תבוסות קשות למעצמות האירופיות ששלטו על שטח זה קודם לכן. בין היתר נכבשו הפיליפינים, בורמה, אינדונזיה, סינגפור ושטחים אחרים. הצי ההולנדי ספג מכה קשה ואיבד את מקומו ככוח בעל משמעות. גם הצי הבריטי ספג מכה קשה, ולאחר סדרת תבוסות שספג מהצי היפני נותר בגדר כוח עזר משני לצי האמריקני.

ואז הגיע יום התגובה. אמרנו מודיעין משובח. עקשנות של איש מודיעין, טייסים ומפענחי צפנים אמריקנים שהצליחו לפצח את הצופן בו השתמש הצי הקיסרי וידעו מראש את תאריך המתקפה ואת מיקומה, ובשל כך היה יכול הצי האמריקני להתכונן ולארוב לצי האויב.

וכך, בתעוזה רבה, ולמרות שאיבדו נושאת מטוסים , מטוסים רבים ולמעלה מ-300 חיילים וטייסים, הביס הצי האמריקני, את הצי הקיסרי היפני שלא התאושש מהמכה שספג בקרב זה. היפנים, איבדו 4 נושאות מטוסים, משחתת גדולה ולמעלה מ 3000 לוחמים.

במאי הסרט רולנד אמריך, עשה לעצמו שם של אשף סרטי אסונות ופעולה בתקציבי ענק, כך גם הפעם הוא עובד, בגדול. לא רק בגדול . בענק. מאות גיחות, קרבות אויר, המראות ונחיתות וכל זאת לצד הסיפור האנושי המדהים של גיבורי הסרט.

לראות ולא להאמין. עבודה משובחת, מרתקת לאורך 140 דקות.